Infectia urinara se transmite prin sex?
Infectia urinara reprezinta situatia fiziopatologica a perturbarii bunei functionari a aparatului urinar. Se stie ca atat aparatul reproducator, cat si cel excretor (urinar) au portiuni comune ca traiect anatomic si de aceea este aproape imposibil de afirmat ca infectiile urinare nu pot fi secundare, in unele situatii, actului sexual. Pentru a spune ca o infectie urinara se transmite prin actul sexual, trebuie sa intelegem mecanismele prin care se instaleaza o infectie urinara, cum implica fiziologia si functiile fiziologice la nivel local sau sistemic si care sunt principalele afectiuni care pot fi gestionate corect din punct de vedere medical.
Sexul si infectia urinara
In functie de originea infectiei si de caracteristicile agentului patogen, putem clasifica infectiile urinare in infectii urinare inalte (afecteaza cu precadere rinichii) sau infectii urinare joase (afecteaza cu precadere vezica urinara sau traiectele urinare joase). Exista, din punct de vedere anatomic, diferente majore intre aparatul excretor feminin si aparatul excretor masculin de unde rezulta ca si simptomatologia este diferita in cazul manifestarilor infectiilor urinare la pacientul de genul masculin sau in cazul pacientelor.
Din punct de vedere nosocomial, infectiile urinare rareori pot avea drept cauza utilizarea in comun a bailor, piscinelor, prosoapelor, ele fiind mai degraba secundare unei igiene locale deficitare sau secundare unor contacte sexuale neprotejate (infectiile/bolile cu transmitere sexuala). Exista o situatie patologica in care punctul de pornire al infectiei urinare inalte este cu precadere sistemul circulator si, in acest caz, primul semn edificator este reprezentat de afectarea bilaterala a ambilor rinichi (in acest caz, infectia urinara nu este secundara unui act sexual). Exista situatii atunci cand flora care tapeteaza aparatul urinar sufera un dezechilibru la nivel local care se manifesta, din punct de vedere medical, local, ca simple arsuri postmictionale sau ca dureri in sfera pelvina (in cazurile patologice mai grave).
Din punct de vedere medical, daca un partener prezinta simptome specifice unei infectii urinare si nu se utilizeaza mijloace contraceptive cu rol de bariera, este posibil ca, la ceva timp distanta (in functie de perioada de incubatie), sa se manifeste local la nivelul aparatului urinar semne specifice infectiei urinare, ceea ce sugereaza ca, atunci cand sunt indeplinite anumite conditii, este posibil ca infectiile urinare sa fie secundare unui act sexual.
Sfaturi utile pentru prevenirea infectiilor urinare
Trebuie sa admitem ca, intr-o societate moderna, actul sexual reprezinta un punct important si un comportament asumat in viata adolescentilor si persoanelor tinere, iar migrarea bacteriilor in sfera genitala poate fi oprita daca sunt respectate urmatoarele conditii:
• este important sa existe o igiena riguroasa locala (zona genitala si anala) inainte si dupa contactul sexual;
• indicat ar fi sa se initieze procesul de mictiune inainte si dupa contactul sexual;
• recomandat este un consum mare de lichide pentru a se „curata” constant tractul urinar.
Text: Dr. Hetea Andreea, Obstetrica-Ginecologie