Infectii vaginale in sarcina: 5 lucruri de care trebuie sa te feresti
Infectia este definita ca perturbarea functiilor fiziologice ale unui tesut, secundar prezentei unui agent patogen. In functie de natura agentului patogen putem avea infectii vaginale in sarcina secundar unor agenti patogeni de natura bacteriana, infectii secundare agentilor patogeni de tipul ciupercilor, fungilor sau infectii secundare agentilor patogeni de natura virusologica. Dupa cum este bine cunoscut mucoasa vaginala poate suferi procese inflamatorii care sa ii afecteze functia, aceste procese inflamatorii fiind insotite de rubor ( roseata locala), dolor (durere locala), tumor (cresterea in volum a tesutului afectat, functia lesa (adica pierderea functiei a zonei mucoasei vaginale afectate de infectie).
Cum apare infectia?
De asemenea trebuie mentionat faptul ca mucoasa vaginala este „tapetata” in mod natural cu o multime de forme de viata care colonizeaza in mod normal tegumentul, insa spre deosebire de restul tegumentului, mucoasa vaginala indeplineste toate conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un mediu de cultura (multiplicarea coloniilor celulare) si anume temperatura constanta, pH favorabil, umiditate, deci perturbarea uneia din cele 3 conditii conduce la aparitia unui dezechilibru ce permite multiplicarea unor colonii in defavoarea altora, fapt ce da anumite manifestari clinice specifice fiecarei patologii ce intereseaza sfera aparatului genital feminin. Evident aici nu trebuie omise si infectiile vaginale secundare unor infectii sistemice ce pot fi ele sursa declansarii unor episoade clinice specifice infectiilor vaginale in sarcina.
Ce trebuie sa stie gravida?
In perioada sarcinii imunitatea gravidei scade, fapt ce poate conduce la rectivarea unor focare de infectie aflate la nivel local sau la nivel sistemic sau la scaderea posibilitatii de aparare a organismului in cazul contactului organismului gravidei cu unul din posibilii agenti enumerati anterior, deci mentinerea unui status imunitar adecvat trebuie sa constituie pentru gravida o prioritate.
Pentru a preintampina o astfel de situatie, pacienta trebuie sa aiba in vedere mentinerea unei toalete locale si a unei igiene specifice statului de gravida totodata respectand si recomandarile medicului ginecolog care monitorizeaza sarcina.
De asemenea, gravida trebuie sa evite in aceasta perioada evenimentele traumatice ce intereseaza lezarea tegumentului atat la nivel local, cat si la nivel general, deoarece chiar si o mica leziune la nivelul tegumentului poate constitui o poarta de acces in interiorul organismului gravidei, bacteriilor, fungilor, virusurilor, cipercilor.
Totodata, pentru a preintampina declansarea unor infectii vaginale trebuie sa evite: utilizarea toaletelor publice sau utilizarea spre exemplu a prosoapelor utilizate de alte persoane ( hoteluri, restaurante, centre SPA, piscine, jacuzzi etc.), utilizarea truselor de machiaj sau de pedichiura in cazul sedintelor de ingrijire personala.
In perioada sarcinii pentru a evita aparitia unor eventuale escoriatii sau traumatisme la nivel local, contactarea unor boli cu transmitere sexuala, gravida trebuie sa evite contactul sexual pe perioda sarcinii.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.