Infectiile transmisibile prin placenta
Infectiile transmise vertical sunt infectii provocate de bacterii, virusuri sau paraziti care pot trece de la mama catre fat in timpul sarcinii, nasterii sau alaptarii. Infectiile care se transmit in timpul sarcinii sunt provocate de microorganisme care au capacitatea de a strabate bariera feto-placentara, contaminand astfel fatul.
Exista o serie de astfel de infectii care pot complica evolutia sarcinii si a dezvoltarii fetale. Cele mai multe dintre ele se regasesc in complexul TORCH:
– Toxoplasma
– Other infections = alte infectii – virus Coxsackie, varicela, Chlamydia, BTS – HIV, sifilis
– Rubeola
– Cytomegalovirus
– Herpes simplex 1 si 2
Fatul si nou-nascutul sunt foarte susceptibili la infectii, in special din cauza sistemului imunitar imatur si a lipsei mecanismelor de aparare. Infectiile instalate in aceasta perioada pot fi amenintatoare de viata si necesita un diagnostic corect si un tratament prompt.
Toxoplasmoza
Toxoplasmoza reprezinta o infectie parazitara cu transmitere prin intermediul fecalelor pisicilor, insa se poate transmite si prin fructe, legume contaminate sau carne contaminata, insuficient preparata termic. In cazul in care primoinfectia are loc in timpul sarcinii, ea poate fi transmisa la fat prin intermediul placentei, ducand la instalarea toxoplasmozei congenitale. Toxoplasmoza congenitala asociaza afectare neurologica si oculara. Gravidele care au facut infectia in antecedente (anterior sarcinii) nu transmit mai departe infectia.
Rubeola
Este o boala foarte contagioasa care, odata transmisa la fat in utero, poate duce la aparitia sindromului de rubeola congenitala. Acest sindrom infectios genereaza o serie de anomalii congenitale la nou-nascut printre care cataracta congenitala, anomalii cardiace, surditate si retard mental. Chiar si copiii aparent sanatosi la nastere pot dezvolta, in timp, diverse grade de surditate.
Cytomegalovirus
Sunt citate putine cazuri de transmitere verticala a CMV; totusi, in cazul primoinfectiei, ruta cea mai frecventa de transmitere este cea transplacentara, cu afectarea fatului. Nou-nascutii infectati sunt frecvent asimptomatici, dar manifesta ulterior deficite de dezvoltare neurologica in primii 3 ani din viata. Nou-nascutii simptomatici la nastere (5-20%) prezinta greutate mica, microcefalie, ventriculomegalie, hepatosplenomegalie, corioretinita, trombocitemie, petesii.
Parvovirusul
Infectia in utero cu parvovirus nu este asociata cu defecte congenitale, insa poate cauza anemie fetala severa, urmata de hidrops fetal non-imun.
Varicela
Este, de asemenea, o boala extrem de contagioasa care poate duce la aparitia varicelei congenitale la fat. Varicela congenitala asociaza semne de infectie generalizata, hipoplazii de membre, cicatrici si afectare cerebrala cu retard psihomotor.
Herpes simplex 1 & 2
Herpes simplex 1 & 2 (HSV 1&2) poate trece ocazional bariera feto-placentara, ducand la aparitia infectiei generalizate cu afectare cerebrala si viscerala severa. Totusi, calea majora de transmitere a HSV 1&2 este in momentul nasterii prin contactul fatului, in timpul strabaterii filierei pelvine, cu tesuturile genitale materne infectate care prezinta leziuni in stadiu activ.
Sifilisul este cauzat de infectia cu Treponema pallidum. Transmiterea transplacentara poate aparea la orice varsta gestationala, frecventa infectiei crescand insa odata cu aceasta. Totusi, severitatea afectarii fetale scade cu cat sarcina este mai avansata. Infectia congenitala cu sifilis este asociata cu restrictie de crestere intrauterina, nastere prematura, avort spontan, deces neonatal si anomalii congenitale.
Cum se previn astfel de infectii
Existenta unei palete atat de variate de infectii, care pot afecta cursul sarcinii sau dezvoltarea fatului, impune investigarea de rutina a gravidei, cu depistarea precoce a eventualelor infectii si instituirea tratamentului corespunzator.
De asemenea, este recomandata adoptarea masurilor igieno-dietetice adecvate: igiena riguroasa, evitarea consumului de carne cruda sau insuficient preparata termic, evitarea consumului de fructe si legume nespalate. Totodata, se indica evitarea aglomeratiilor sau comunitatilor formate din copii mici (gradinite, scoli) pentru prevenirea aparitiei bolilor contagioase, intalnite in special la aceasta varsta. De asemenea, anterior obtinerii sarcinii, este indicata imunizarea prin vaccinare a pacientelor impotriva bolilor contagioase pentru care nu prezinta imunitate.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie