Infectiile urinare in sarcina
Infectiile tractului urinar reprezinta una dintre cele mai frecvente probleme medicale cu care se confrunta viitoarele mame. Intre 2-7% dintre femeile insarcinate au rezultate pozitive in urma uroculturii ce urmareste detectarea bacteriilor si deci vor avea nevoie de tratament cu antibiotice pentru a scapa de infectie. Frecvent, bacteriile responsabile de infectiile tractului urinar provin fie din tractul intestinal, fie de pe piele. Infectia urinara reprezinta o infectie bacteriana care cauzeaza o inflamatie a tractului urinar, adesea fiind insotita de polachiurie (nevoia frecventa de a urina) si disurie (usturime in timpul urinarii). Aceasta este frecvent intalnita la femeile cu o viata sexuala activa cu varste cuprinse intre 20 si 50 ani.
Predispozitia pentru infectii urinare in sarcina
In sarcina, nivelul ridicat de progesteron relaxeaza muschii ureterelor, determinand slabirea acestora. Uterul crescand in volum comprima ureterele, provocand o staza urinara, si mai apoi vezica urinara, facand dificila eliminarea completa a urinei. Astfel, eliminarea intarziata a urinei ofera bacteriei mai mult timp de inmultire si de instalare inainte de a fi eliminata.
Simptomele unei infectii ale tractului urinar
Simptomele cistitei variaza de la o femeie la alta, insa pot include:
– durere, disconfort sau usturime in timpul urinarii (sau in timpul actului sexual);
– senzatie de disconfort si durere in zona pelviana si in partea abdominala inferioara;
– nevoia frecventa si care nu poate fi controlata de a urina, chiar si atunci cand este foarte putina urina in vezica urinara;
– urina urat mirositoare si tulbure;
– hematurie micro- sau macroscopica.
In cazul unei pielonefrite (ascensionarea infectiei la rinichi), se pot asocia:
– febra ridicata (adesea insotita de frisoane, raceli sau transpiratie);
– dureri de spate;
– stari de voma;
– hematurie.
Complicatii in timpul sarcinii
Pielonefrita reprezinta cea mai frecventa complicatie medicala in timpul sarcinii. Aceasta poate cauza nasterea prematura prin declansarea prematura a travaliului. De asemenea, daca este neglijata, se poate ajunge si la afectarea permanenta si ireversibila a functiei renale.
Mai mult de 40% din femeile insarcinate care au contractat o infectie urinara vor dezvolta o alta.
Cum prevenim infectia urinara?
– regim hidric, cel putin 2 l pe zi;
– mictiuni frecvente, fara a ignora nevoia urgenta de a merge la toaleta;
– igiena locala corespunzatoare dupa fiecare scaun;
– zona genitala trebuie spalata atat inainte, cat si dupa actul sexual;
– evitarea folosirii produselor de igiena intima care pot irita uretra si organele genitale;
– lenjerie din bumbac si evitarea hainelor mulate.
Diagnosticul infectiei urinare
Diagnosticul se face prin obiectivarea infectiei urinare prin sumar de urina si urocultura cu antibiograma. Infectia poate avea trei niveluri: bacteriile sunt prezente in urina, insa infectia nu are simptome; infectia clasica a vezicii, de obicei insotita de arsuri la urinare si de nevoia de a urina frecvent; iar cea mai grava este infectia rinichilor, in care bacteriile au infectat nu numai urina din vezica, ci au ajuns si la rinichi. Sumarul de urina si urocultura se efectueaza cu ocazia primei vizite a gravidei la medicul obstetrician, si ulterior lunar, chiar si in lipsa simptomatologiei, pentru a depista din timp eventualele probleme ce pot aparea in timpul sarcinii.
Tratamentul infectiei urinare in sarcina
Tratamentul se va face in functie de gravitatea si sediul infectiei urinare pe cale orala sau administrare intravenoasa (obligatorie in cazul pielonefritei). De asemenea, tratamentul va fi ghidat de antibiograma rezultata in urma uroculturii cu antibiotice permise in sarcina.
In cazul in care credeti ca este posibil sa aveti o infectie a rinichilor, trebuie sa mergeti imediat la medicul ginecolog sau la camera de garda.
Text: Dr Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie