Infertilitatea de cauza tubara
Infertilitatea este definita drept incapacitatea de a concepe o sarcina dupa o perioada de un an, perioada in care cuplul a avut contact sexual regulat, fara a se folosi vreo metoda de contraceptie. Infertilitatea primara este descrisa la femeia care nu a ramas niciodata insarcinata, in timp ce infertilitatea secundara se refera la femeia care a avut una sau mai multe nasteri in antecedente.
Cuplurile infertile reprezinta aproape 15% din totalul cuplurilor, iar 40% din cazurile de infertilitate sunt determinate de factori feminini, alte 40%, de factori masculini, iar restul de 20%, de factori de cuplu. Factorii masculini includ: obstructia sistemului de transport al spermei din testicule spre ureter, defecte de spermatogeneza, medicamente, ejaculare retrograda, anomalii imunologice cu anticorpi antispermatici. Factorii feminini de infertilitate cei mai frecventi sunt: anovulatie sau oligoovulatie, anomalii care afecteaza mucusul cervical, afectiuni ale trompei uterine, prezenta anticorpilor antispermatici in tractul genital.
Aproximativ 25% din cazurile de infertilitate feminina au la baza o cauza tubara.
Obstructia tubara
Obstructia tubara partiala sau completa poate sa fie determinata de boala inflamatorie pelvina, de aderente date de apendicita, endometrioza, ruptura chisturilor luteale sau foliculare. Aproximativ 25% din cazurile de infertilitate feminina au la baza o cauza tubara. Uneori este imposibil de pus un diagnostic clar, deoarece sunt prezente leziuni destul de mici care nu pot fi depistate, diagnosticul final fiind de infertilitate de cauza necunoscuta.
Pentru a aduce cat mai multe informatii despre aceasta afectiune, medicii recomanda histerosalpingografia, care este completata adesea de laparoscopie. Intraoperator se pot constata aderente anexiale secundare unor procese inflamatorii cronice sau acute, leziuni de endometrioza sau interventii chirurgicale anterioare care au determinat aderente laxe sau fixe.
Obstructia tubara unilaterala sau bilaterala proximal sau distal apare secundar unor infectii acute sau cronice. Intraoperator se poate face proba de cromopertubatie care implica introducerea anterograda, cu ajutorul unei canule, de albastru de metilen, pentru a stabili locul obstructiei. Daca la nivelul distal al trompei intraperitoneal se exteriorizeaza albastru de metilen, inseamna ca testul este pozitiv si deci trompa este permeabila. Prezenta semnelor de endometrioza se asociaza frecvent cu infertilitatea, desi aceasta asociere nu este pe deplin inteleasa de lumea medicala din cauza mecanismelor inca neelucidate.
Principii de tratament
Tratamentul obstructiei tubare este chirurgical prin laparoscopie sau fertilizare in vitro.
Tipuri de interventie chirurgicala:
• salpingoliza care implica liza aderentelor peritubare;
• salpingoneostomia reprezinta crearea unui nou ostium tubar;
• fimbrioliza care determina separarea fimbriilor aglutinate;
• implantare tubara in cazul obstructiei tubare.
In cazuri bine selectionate, dar foarte rar, se poate recurge la tentativa de permeabilizare endoscopica a trompelor uterine. Fertilizare in vitro este singura solutie cand vorbim de o obstructie tubara reala. Acest procedeu se poate face cu ovocite proprii sau cu donare de ovocite pana la varsta de 45-50 de ani.
Text: Dr. Hetea Andrea – Obstetrica-Ginecologie