Infidel sau inselat. Cine sufera mai mult?
Traim intr-o lume nebuna. Nonconformismul a depasit de mult frontierele unei vieti echilibrate si sanatoase. Societatea noastra este o societate unde “a consuma” echivaleaza cu “a trai” sau “a fi”. Or, daca nu te conformezi acestei realitati prezente, atunci, practic, nu existi.
Sexualitatea, un bun de consum
Sexualitatea a devenit si ea un bun de consum. Erotismul este intens promovat in beletristica, sau in mass-media, sau la televizor. Prin intermediul acestora, erosul ne apare ca fiind fascinant si pasional.
Dincolo de idealul acesta de iubire, erotismul ne este infatisat sub forma adulterului, ca o iubire pasionala plina de mister si savoare.
Privind din aceasta perspectiva lucrurile, infidelitatea este o experienta de viata pe care suntem impinsi sa o traim cumva de realitatea care ne inconjoara. Adica, invatam de mici de la televizor ca astfel de iubiri dau savoare vietii. Sunt ca sarea si piperul, fara de care existenta noastra ni s-ar parea anosta.
Insa cine sufera mai mult?
Ceea ce se impune de la sine a fi dezbatut este urmatoarea problema: “In sufletul cui este rana mai profunda si mai dureroasa?” Raspunsul pare a fi unul inchis, cu doua variante: in sufletul celui care este inselat sau in sufletul celui care ascunde o aventura.
Am fost educati sa credem despre cei care mint, care tradeaza sau care insala ca sunt oameni rai, fara suflet, inumani, diabolici si lista de atribute negative poate continua.
Oare nu merita efortul de a afla daca intr-adevar asa este?
Sa ne gandim macar pret de cateva clipe la semnificatia minciunii. Cel care minte incearca sa ascunda un adevar despre sine. Atunci cand oamenii ascund fapte despre ei insisi, aproape intotdeauna, acest lucru este determinat de gandul ca „au gresit” in gandurile, sentimentele sau comportamentul lor. Este foarte dificil sa ascunzi un adevar personal. Implicatiile psihologice sunt diverse si mari consumatoare de energie. Persoana care ascunde este permanent in stare de alerta sau de aparare ca nu cumva secretul sa-i fie dezvaluit. Isi cenzureaza mereu sentimentele si gandurile, devine hipervigilenta si sensibila la orice remarca a partenerului de cuplu, se interiorizeaza, traieste dominata de frica si de incertitudine.
Acest mod de a trai este un adevarat chin, o tortura psihologica zilnica de care s-ar putea elibera daca ar spune adevarul. Insa teama de consecinte poate fi uneori mult prea mare, ceea ce-l determina sa fie neincrezator in viitorul sau.
Neputincios si slab, decide sa nu dea piept cu realitatea si sa se ascunda in continuare. Se spune din popor ca „minciuna are picioare scurte”. Perfect adevarat! Sub povara culpabilitatii pe care o simte, mincinosul sau tradatorul se va trezi dezgolit de secretele sale.
In orice relatie interumana, omul care produce suferinta celuilalt este, de asemenea, omul care are in sufletul sau suferinta. Intelegem ca intr-un parteneriat amoros, in caz de infidelitate, ambii parteneri sufera deopotriva. Cel care este infidel este cel care realizeaza ca relatia de cuplu este disfunctionala si suferinda. Pe fondul unei labilitati emotionale, acesta nu mai poate face fata relatiei si se orienteaza catre o alta persoana.
Partenerul inselat este cel care nu este constient de suferinta sa, de suferinta relatiei de cuplu in care se afla. In esenta si paradoxal, partenerul infidel ii ofera un cadou prin care sa-l ajute sa devina constient de suferinta sa. Chiar daca, pe termen scurt, situatia este dureroasa si dramatica, pe termen lung, aceasta aduce mari beneficii procesului de maturizare psiho-emotionala sanogena a amandurora.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist sub supervizare – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei