Infidelitatea online – flirtul virtual este tot inselat?
Infidelitatea este o incalcare a acordului marital, o tradare a increderii partenerului si o amenintare la adresa legaturii maritale. Intr-adevar, suntem obisnuiti sa credem ca infidelitatea sexuala, care este, de fapt, cea evidenta, demonstrata (se petrece in fapt), este aceea care creeaza probleme in casnicie si, cumva, evitam sa facem o legatura intre comportamentul foarte asemanator petrecut in mediul online si eventualele probleme in relatie. Se pare insa ca acest concept – infidelitatea online – prinde contur din ce in ce mai mult, fiind obiect de studiu pentru profesionistii in domeniul sanatatii mentale.
Infidelitate online – atasament emotional, secret si tradare
O relatie romantica in mediul online are aproape toate elementele unei relatii romantice „live”, numai ca actul sexual nu este consumat prin atingerea fizica dintre cei doi (sau mai multi), ci doar la nivel fantezist, prin masturbare. O relatie romantica online include conversatii romantice prin intermediul chatului, e-mailului, mesajelor video sau audio, conversatii ce dezvolta contacte interactive ce includ gesturi, miscari, simularea actului sexual, masturbare, comportamente ce pot fi realizate cu un singur partener online sau cu mai multi parteneri alesi in mod aleatoriu.
Daca privim aceste contacte din mediul online ca avand implicare emotionala si sexuala, fiind desfasurate in secret – deci, fara cunostinta partenerului de viata, producandu-se astfel o incalcare a increderii partenerului −, le putem considera acte de infidelitate. Dupa aflarea unor astfel de comportamente, partenerul inselat experimenteaza sentimente de tradare, furie, se simte ranit, dezamagit, chiar daca nu a avut loc un adulter in adevaratul sens al cuvantului. Cea mai dureroasa pentru acesta este secretomania partenerului, faptul ca acesta nu a considerat oportun sa-si comunice dorintele, fanteziile sau sa le dea curs in relatia lor, ci a gasit calea de evadare in relationarea cu persoane straine in mediul online. Acest lucru spune multe despre posibilitatea existentei unor dificultati reale in relatia maritala, insa evitate si neexplorate.
In multe din situatiile relevate intr-un final sau descoperite, partenerii implicati au adus argumente ca s-au folosit de aceasta cale pentru a se relaxa, fara a avea intentia de a-si insela partenerul/partenera de viata. Partial adevarat! Insa, mai mult decat atat, un comportament care devine treptat dependent de o relationare online, ajungand sa fie preferat in defavoarea relationarii reale, va ascunde mult mai sigur si alte aspecte, cum ar fi: alegerea acestei cai, si nu a unui adulter real, deoarece exista mai putina vina implicata, exista o cale mai usoara de a face orice ori de cate ori fantezia ori pulsiunea invadeaza simturile, fiind o cale facila de a se ascunde, fara a exista riscul de a fi depistat de persoane cunoscute in public sau in alte conjuncturi, fiind, nu in ultimul rand, o alegere care protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.
Oricare ar fi motivele, din pacate, continuarea unui astfel de comportament devine problematica sau chiar foarte problematica atat pentru individ, cat si pentru relatie, iar cea mai evidenta va fi suferinta celuilalt.
O explorare detaliata a cuplului aflat in aceasta situatie, intr-un cadru terapeutic, scoate la iveala raporturi inegale intre satisfactia generala si calitatea relatiei lor maritale, raporturi cu rezultate de nemultumire sau chiar impas in gasirea oportunitatilor pentru dezvoltarea relatiei intime. Partenerul afectat se va confrunta cu sentimente de frustrare, scaderea increderii in sine si in partener, probleme cu imaginea de sine din cauza devalorizarii produse, devenind profund dezamagit(a) si ranit(a) de alegerea facuta de celalalt, pana la a simti ca viata sa a devenit lipsita de sens.
Atentie la dependenta!
Este recomandata psihoterapia in cuplurile care prezinta aceasta problema pentru a se putea explora calitatea relatiei, cat si a particularitatilor satisfactiei sexuale ale partenerilor, pentru tratarea si restabilirea increderii in sine, cat si increderii in partener, dar si in cazul tratarii dependentei de sex care se poate instala la partenerul care face o astfel de alegere ce, initial, pare de relaxare, usoara si fara implicatii.
Text: Ionela-Janina Sabou – Psiholog, formare in sexologie