Infidelitatea – teorie si tratament
Infidelitatea este unul dintre cele mai traumatice evenimente din viata unei persoane. Atunci cand esti tradat de fiinta cea mai draga tie, despre care ai siguranta ca te iubeste si te ocroteste, simti cum lumea se prabuseste si nu poti face nimic pentru a restaura echilibrul. Confuzia si emotiile care se schimba de la un moment la altul pot tulbura toate ariile vietii, ajungand sa nu iti mai poti duce la bun sfarsit responsabilitatile zilnice.
Cum ne afecteaza infidelitatea?
Majoritatea studiilor din domeniul psihologiei de cuplu ne arata ca infidelitatea este o experienta traumatica ce poate fi comparata cu calamitatile sau dezastrele naturale. Intensitatea durerii ne afecteaza pe toate planurile vietii psihice: cognitiv, emotional si comportamental. De la furie, tristate, depresie, anxietate si pana la umilinta, sentimente de vinovatie, rusine, este acoperita toata gama emotiilor negative. Vulnerabilitatea si confuzia ne dezorganizeaza comportamentul, iar actiunile noastre sunt lipsite de congruenta. Momentele de tacere sunt urmate de actiuni vulcanice, necontrolate, din cauza incapacitatii de gestionare a emotiilor. Alte comportamente frecvent intalnite sunt monitorizarea permanenta a partenerului si planurile de razbunare, mai mult sau mai putin duse la indeplinire.
Care sunt cauzele infidelitatii?
Studiile arata ca sentimentul de insatisfactie fata de relatia actuala este cea mai raspandita cauza a infidelitatii. Dar partenerii pot avea aventuri extraconjugale si dintr-un sentiment de insatisfactie fata de propria persoana, din nevoia de validare si de magulire a propriului ego sau pur si simplu pentru a trai o noua experienta sexuala. Alte motive care contribuie la infidelitate sunt: oportunitatea, stima de sine redusa, o strategie de a renunta la relatia actuala, depresia. Aventurile nu sunt legate neaparat de sex sau de nevoia de a fi cu o alta persoana, ci de nevoia de a te simti viu, de dorinta de atentie, de a te simti special, de a avea un nou sine. Iar faptul ca nu poti avea iubitul tine dorinta vie.
Cum ne recuperam dupa infidelitate?
Semnificatia infidelitatii poate fi inteleasa doar in interiorul relatiei de cuplu. Iubirea dintre doi oameni implica in mod fundamental un dans interior intre nevoia de romantism si de pasiune si nevoia de stabilitate si securitate. Partenerii care reusesc sa mentina acest echilibru si sa isi pastreze, totodata, individualitatea pot tine la distanta eventualele ispite. Cercetatorii in domeniul psihologiei cuplului ne asigura ca peste 70% dintre cuplurile care aleg sa isi refaca viata dupa infidelitate reusesc nu doar sa treaca peste momentul dureros, ci chiar sa isi imbunatateasca relatia. Cei care apeleaza la ajutor de specialitate au mai multe sanse de vindecare si de transformare a relatiei. Un terapeut ii poate ghida pe cei doi parteneri sa isi evalueze adevarata natura a relatiei si sa identifice punctele forte si punctele slabe. De asemenea, va determina existenta patternurilor nesanatoase, cum ar fi codependenta, abuzul emotional, aventurile repetate, si a sentimentelor de vinovatie ale tradatorului si va lucra asupra acestor sentimente, incurajandu-i pe cei doi sa obtina noi perspective asupra unei relatii sanatoase. Dincolo de satisfacerea unei nevoi de moment, casnicia inseamna angajament, responsabilitate si o viziune comuna asupra vietii. Pentru relatiile care nu mai functioneaza de mult, infidelitatea vine ca un clopot de inmormantare, in timp ce pentru altele vine ca o oportunitate. Vindecarea este posibila atunci cand vinovatul recunoaste ca a gresit, isi exprima remuscarea de a-si fi ranit partenerul si preia responsabilitatea de a recladi relatia. Cel inselat ar trebui sa faca lucruri care sa ii confirme sentimentul propriei valori, sa se inconjoare de iubire, de prieteni si de activitati care sa ii readuca sensul si bucuria.
Citeste aici care sunt cele 5 lucruri mai grave decat infidelitatea.
Text: Dana Comanescu, psiholog