Informatii complete despre cursul de puericultura
Participarea la un curs de puericultura a devenit un subiect foarte important pentru ambii parinti atunci cand se pregatesc sa ureze bun venit noului membru al familiei lor. Pe langa beneficiul de zile libere pe care il ofera tatilor, conform legislatiei din Romania, un curs de puericultura ofera numeroase informatii ambilor parinti in legatura cu nasterea si cu ingrijirea bebelusului. Asadar, daca doriti sa fiti pregatiti de venirea pe lume a bebelusului, cursul de puericultura va fi de mare ajutor. In acest articol veti obtine informatii relevante despre ce presupune participarea la un curs de puericultura, de ce se recomanda si can este cel mai potrivit sa il faceti.
Curs de puericultura – generalitati
Inainte de a intelege de ce este important sa participati la un curs de puericultura, este important sa intelegeti ce este puericultura. Aceasta este o ramura a medicinei care studiaza modul in care un copil creste si se dezvolta din momentul conceptiei si pana cand ajunge la adolescenta. Prin urmare, un curs de puericultura se concentreaza pe oferirea de informatii relevante viitorilor parinti despre perioada dinainte de nastere, prenatala, si prima parte a perioadei de dupa nastere, postanala.
In cadrul unui curs de puericultura, viitorii parinti afla de la traineri specializati cum sa aiba grija de bebelus si sa il ajute sa se dezvolte armonios. De asemenea, un curs de puericultura contine si numeroase demonstratii practice ce ii vor ajuta pe parinti sa stie cum sa reactioneze in diverse situatii.
Pentru a urma un curs de puericultura trebuie sa mergeti intr-un centru specializat. Puteti afla informatii despre locatiile in care sunt organizate astfel de cursuri de la medicul de familie sau medicul ginecolog. De asemenea, la un curs de puericultura pot participa ambii parinti. Mai mult, in cazul tatilor, conform legislatiei din Romania, acestia pot beneficia de mai multe zile libere platite.
Durata unui curs de puericultura este variabila, in functie de centrul care il organizeaza. In medie, un curs de puericultura dureaza cateva saptamani, necesitand o participare de cateva ore pe saptamana. Exista si cursuri mai extinse ce se pot intinde pe parcursul unei luni.
De ce se recomanda un curs de puericultura?
Participarea la un curs de puericultura ofera in primul rand acces la informatii actualizata despre modul in care este recomandat sa fie ingrijit un copil si cum pot parintii contribui la dezvoltarea sa. De asemenea, pentru noii parinti, un curs de puericultura ofera mai multa incredere in sine si ii ajuta sa isi dezvolte abilitatile parentale. Astfel, emotia venirii pe lume a unui copil este mai usor gestionata si veti lua decizii informate cu privire la ingrijirea copilului.
Ca urmare a participarii la un curs de puericultura veti avea posibilitatea sa va conectati si cu alti parinti cu care puteti face schimb de pareri si informatii. De asemenea, veti putea discuta cu specialisti in domeniu care va pot raspunde la orice intrebari legate de ingrijirea unui nou nascut. La finalul cursului veti primi si diferite resurse pe care le puteti accesa ori de cate ori aveti o nelamurire in privinta ingrijirii bebelusului.
Un curs de puericultura ofera si numeroase sfaturi practice care va vor ajuta sa mentineti o igiena corecta a bebelusului. In plus, trainerii va vor invata si diverse masuri de prim ajutor si de siguranta pentru situatiile in care viata bebelusului este pusa in pericol. Nu in cele din urma, la finalul cursului veti primi un certificat ce este recunoscut de catre autoritatile romane si in baza caruia tatii pot primi zile libere platite imediat dupa nasterea bebelusului.
Cand se face cursul de puericultura?
Un curs de puericultura se face de obicei in ultimul trimestru de sarcina. Majoritatea viitorilor parinti participa la un curs de puericultura in jurul varstei de sarcina de 30 pana la 32 de saptamani. In cazul unei sarcini multiple, participarea la un curs de puericultura ar fi bine sa se faca in jurul varstei de sarcina de 24 de saptamani. Aceasta recomandare vine din cauza faptului ca in cazul unei sarcini multiple, nasterea se poate declansa mai rapid.
Ce poti sa inveti pe parcursul unui curs de puericultura?
La un curs de puericultura sunt abordate subiecte ce au legatura atat cu perioada prenatala, cat si cu cea postanatal. Asadar, principalele subiecte abordate in cadrul unui curs de puericultura sunt urmatoarele:
- recomandari pentru mame pentru a se mentine sanatoase in timpul sarcinii (alimentatie, miscare, etc);
- mamele vor afla la ce sa se astepte atunci cand se declanseaza travaliul si in timpul nasterii (naturala sau prin cezariana);
- informatii pentru mame despre cum pot face fata travaliului si ce tipuri de analgezii pot folosi;
- diferite tehnici de relaxare pe care mamele le pot incerca in timpul nasterii;
- informatii despre diverse tipuri de interventii pe care medicii le pot alege in timpul nasterii, in functie de nevoie (nasterea cu vacuum sau cu forceps);
- detalii importante pentru parinti pentru ingrijirea bebelusului dupa nastere (hranire, igiena, program de somn);
- recomandari pentru mame pentru a-si mentine starea de sanatate dupa nastere;
- informatii despre emotiile pe care mamele le pot avea in timpul nasterii, dar si dupa aceasta, si cum le pot gestiona intr-un mod sanatos.
In cadrul unui curs de puericultura veti invata si diverse tehnici de prim ajutor care va vor ajuta sa actionati imediat in cazul unui eveniment neprevazut. Participarea ambilor parinti este importanta pentru a invata astfel de tehnici pentru a putea actiona in cazul in care celalalt nu reuseste. In plus, veti afla si care pot fi semnele ce va ajuta sa identificati situatia in care copilul se imbolnaveste.
In concluzie, participarea la un curs de puericultura este extrem de benefica pentru ambii parinti. In acest mod veti obtine informatii actualizate si corecte de la specialisti in domeniu despre modul in care sa ingrijiti bebelusul si sa il ajutati sa se dezvolte. De asemenea, viitoarele mame vor dobandi mai multa incredere in sine intrucat vor stii la ce sa se astepte din momentul declansarii travaliului.
Surse:
https://www.nhs.uk/conditions/baby/support-and-services/tips-for-new-parents/
https://www.unicef.org/parenting/child-development/7-questions-about-babies-every-new-parent-asks-class
https://www.parents.com/baby/care/american-baby-how-tos/newborn-baby-boot-camp/