Informatii complete despre morfologia fetala de trimestru 1

Morfologia fetala de trimestru 1 mai este cunoscuta si sub denumirea de „ecografie morfologica de prim trimestru”. Aceasta este una dintre cele mai importante ecografii pe care trebuie sa le faca o femeie insarcinata, si se realizeaza undeva intre primele 11 si 14 saptamani ale sarcinii. Aceasta perioada este cea in care embrionul ajunge sa fie suficient de dezvoltat pentru a se putea observa la timp daca exista anumite malformatii. De cele mai multe ori morfologia fetala de trimestru 1 se face pe cale abdominala, insa exista si situatii in care se face transvaginal. In functie de pozitia uterului femeii insarcinate si in functie de pozitia pe care o are copilul, medicul va recomanda o alternativa sau cealalta.
De asemenea, atunci cand va face recomandarea, medicul va tine cont inclusiv de grosimea stratului adipos de pe abdomenul gravidei, precum si de alti factori. In situatia in care este depistata o anomalie in urma efectuarii morfologiei fetale de trimestru 1, medicul va solicita efectuarea unui test suplimentar. Astfel, poate sa fie nevoie de biopsie de vilozitati coriale sau de biopsie trofoblastica. Este o procedura care presupune prelevarea de tesut placentar si analizarea genetica a acestuia, putand sa fie realizata undeva intre primele 10 si 12 saptamani de sarcina – in unele situatii chiar si pana la 14 saptamani. Dupa depasirea acestui termen, daca este necesar, medicul poate sa recomande amniocenteza.
Ce este morfologia fetala?
Morfologia fetala de trimestru 1 este esentiala, pentru ca atunci se poate afla daca bebelusul se dezvolta sau nu normal. Astfel, pot sa fie identificate eventuale probleme de crestere sau posibilitatea de aparitie a unei anomalii genetice – asa cum este Sindromul Down. Markerii care sunt masurati prin efectuarea morfologiei fetale de trimestru 1 au rolul de a evidentia starea de sanatate a fatului, pentru ca structura organelor interne este aproape definitivata in primul trimestru de sarcina. Chiar daca in urmatoarea perioada fatul va creste si isi va spori rezistenta, din perspectiva functionalitatii si a structurii se pot trage suficient de multe concluzii importante.
La sfarsitul primului trimestru de sarcina, inima este structurata in totalitate. Vor mai aparea schimbari la nivelul plamanilor si al creierului, schimbari care trebuie mentinute sub observatie pentru a avea certitudinea ca nu exista defecte din punct de vedere al cresterii. Morfologia fetala de trimestru 1 este o procedura pe care specialistii o recomanda pentru a putea fi depistate unele anomalii cromozomiale. Acestea pot sa fie asociate cu malformatii craniene, retard mintal sau malformatii ale inimii. De exemplu, sindromul Patau nu poate fi tratat si poate sa reduca semnificativ speranta de viata pentru fat. Un alt sindrom periculos care poate fi identificat prin morfologia fetala de trimestru 1 este sindromul Edwards, care provoaca retard mintal si malformatii la nivelul oaselor, al rinichilor si al inimii.
Informatii despre morfologia de trimestru 1
Morfologia fetala de trimestru 1 nu este o investigatie care sa necesite prea multe pregatiri inainte de a fi efectuata. Sunt, totusi, cateva recomandari de care este bine sa tineti cont. De exemplu, vezica urinara nu trebuie sa fie golita complet inainte de realizarea ecografiei. Pe de alta parte, nu este recomandat nici sa fie plina, asa ca este ideal sa evitati sa consumati lichide in exces. Specialistii avertizeaza ca este indicat sa nu consumati alimente care pot sa provoace balonare inainte de efectuarea morfologiei fetale de trimestru 1.
Aceasta investigatie este una sigura, nu provoaca dureri si este non – invaziva. Datorita folosirii unui ecograf performant, pot fi redate in timp real imagini complexe 3D/ 4D. Imaginile sunt transmise prin ultrasunete, ceea ce inseamna ca atat mama cat si copilul sunt feriti de radiatii sau de alte eventuale riscuri.
Obiectivele morfologiei de trimestru 1
Unul dintre obiectivele principale ale morfologiei fetale de trimestru 1 al sarcinii este reprezentat de depistarea malformatiilor grave ale embrionului. In afara de analizarea structurala a acestuia, ecografia poate sa evidentieze varsta exacta a sarcinii si poate sa ofere informatii in legatura cu o eventuala nastere prematura, o posibila restrictie de crestere sau preeclampsie. Tot morfologia fetala poate sa ofere detalii in legatura cu numarul bebelusilor, cu alte cuvinte favorizeaza diagnosticarea unei sarcini multiple.
Cea mai eficienta dintre modalitatile de depistare a anomaliilor cromozomiale este reprezentata de morfologia fetala de trimestru 1 in combinatie cu testarea serologica. Datorita acestor examinari, rata de depistare ajunge sa fie mai mare de 90%. In cazul in care este efectuata doar ecografia, rata de depistare a malformatiilor cromozomiale are o valoare cuprinsa intre 62 si 81 de procente.