Informatii importante despre consumul de alcool in sarcina

Parerile specialistilor sunt foarte vehemente in privinta consumului de alcool in sarcina, recomandand intreruperea acestuia complet. In timpul sarcinii, responsabilitatea viitoarei mamici nu este doar asupra propriei persoane, dar si asupra dezvoltarii bebelusului sau. Mai mult, orice aliment sau bautura consumata de mama in timpul sarcinii, ajunge si la bebelus prin cordonul ombilical. Asadar, consumul de alcool in sarcina poate deveni periculos pentru bebelus si poate provoca aparitia unor malformatii. In acest articol, veti afla informatii importante despre consumul de alcool in sarcina si recomandari prin care stopa complet acest obicei.
Consum de alcool in sarcina – de ce nu este recomandat
Atunci cand consumati alcool, acesta trece din sange prin placenta si ajunge direct la bebelus. Consumul de alcool in sarcina poate afecta dezvoltarea bebelusului in mod serios, intrucat acesta nu are inca un ficat complet dezvoltat pentru a procesa alcoolul pe care il primeste.
Consumul de alcool in sarcina creste riscul de avort, nastere prematura sau de a naste un copil cu o greutate mai mica. De asemenea, consumul de alcool in sarcina poate avea consecinte asupra sanatatii bebelusului si dupa ce acesta s-a nascut.
Rilastil Elasticizing Ulei cu utilizare corporala este emolient si reparator, cu uleiuri vegetale selectate (ulei de Argan, Jojoba, Tarate de orez si Plukenatia) si imbogatit cu vitamina E si vitamina F. Formele de Omega 3, 6 si 9 continute il recomanda pentru a imbunatati protectia si elasticitatea pielii.
Consum de alcool in sarcina – tulburari din spectrul alcoolismului fetal
Tulburarile din spectrul alcoolismului fetal apar in urma consumului de alcool in sarcina. Din cauza faptului ca ficatul bebelusului nu poate procesa alcoolul primit, acesta ramane in corpul sau pentru o perioada mai lunga de timp. In aceasta perioada, alcoolul are efecte negative asupra dezvoltarii creierului si corpului bebelusului si poate stopa dezvoltarea normala intra-uterina.
Caracteristicile unui bebelus care are tulburari din spectrul alcoolismului fetal ca urmare a consumului de alcool in sarcina, sunt:
- probleme de miscare, echilibru, vaz si auz;
- probleme cu invatarea, cum ar fi dificultati de concentrare sau de memorie;
- dificultati in gestionarea emotiilor si dezvoltarea abilitatilor sociale;
- hiperactivitate si impulsivitate;
- dificultati in comunicare, cum ar fi probleme de vorbire;
- probleme ale incheieturilor, muschilor, oaselor si a anumitor organe, cum ar fi inima sau rinichii.
Din pacate, in urma consumului de alcool in sarcina, astfel de probleme sunt permanente. Prin urmare, oferirea de suport cat mai devreme posibil, poate imbunatati considerabil dezvoltarea copilului cat mai aproape de normal.
Consum de alcool in sarcina – cand devine periculos pentru fat
In literatura de specialitate, nu este mentionata o perioada concreta atunci cand consumul de alcool in sarcina devine periculos pentru fat. Alcoolul poate cauza probleme pentru bebelus inca din primele luni de sarcina, chiar si inainte ca mamica sa stie ca este insarcinata. Prin urmare, consumul de alcool in sarcina, in primul trimestru, poate cauza dezvoltarea unor anomalii la nivelul fetei.
De asemenea, probleme la nivelul sistemului nervos central pot aparea oricand in timpul sarcinii din cauza consumului de alcool. Avand in vedere ca la un bebelus creierul se dezvolta pe tot parcursul celor 9 luni, consumul de alcool in sarcina il poate afecta in orice moment. Prin urmare, constientizarea din partea mamei a pericolelor la care il supune pe bebelus din cauza alcoolului si stoparea acestuia cat mai rapid vor fi benefice pentru dezvoltarea sanatoasa a copilului sau.
Consum de alcool in sarcina – sfaturi pentru a stopa consumul
Desi anumite pareri mentioneaza ca se poate consuma foarte putin alcool in sarcina, nu exista dovezi clare in privinta acestei recomandari. Asadar, cea mai sigura decizie ar fi sa opriti consumul de alcool in sarcina de indata ce ati validat existenta acesteia. Daca vi se pare dificil sa va opriti complet din a consuma alcool in sarcina, puteti incerca cateva strategii care vor face aceasta tranzitie mai usoara:
- atunci cand vi se ofera un pahar cu o bautura alcoolica, incercati sa refuzati politicos si sa schimbati imediat subiectul;
- daca limitarea consumului de alcool in sarcina va poate poate face mai putin sociabila, incercati sa iesiti cu prieteni care nu consuma alcool sau care se abtin atunci cand sunteti impreuna;
- evitati locurile in care consumul de alcool este ridicat, cum ar fi barurile sau cluburile;
- daca trebuie sa participati la o petrecere, incercati sa stati in jurul celor care nu consuma alcool;
- daca fumati, incercati sa opriti si acest obicei. Fumatul poate creste pofta de a consuma alcool;
- consumati cat mai multa apa pentru a evita consumul de alcool in sarcina;
- incercati sa va implicati in cat mai multe activitati fizice, cum ar fi dansul, plimbarile in natura, innotul;
- atunci cand sunteti stresata, incercati sa va creati o rutina care sa va calmeze, cum ar fi meditatia, respiratia controlata;
- mandriti-va ca puteti trece cu succes peste toate tentatiile si ca faceti tot ce se poate pentru a naste un bebelus sanatos.
In concluzie, consumul de alcool in sarcina nu este sigur pentru dezvoltarea normala a bebelusului. Mai mult, alcoolul ajunge la fat prin placenta si poate provoca probleme de dezvoltare foarte serioase, care il vor insoti pe tot parcursul vietii.
Surse:
https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/drinking-alcohol-while-pregnant/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6353268/
https://www.cdc.gov/ncbddd/fasd/features/key-finding-acer.html