Informatii si sfaturi importante despre greutatea dobandita in sarcina
Greutatea in sarcina variaza foarte mult de la o femeie la alta, in functie de numerosi factori. Majoritatea femeilor insarcinate cresc in greutate in sarcina cu 10 – 12 kg, adaugand cele mai multe kilograme dupa saptamana 20 de sarcina. O mare parte din aceasta greutate in sarcina se datoreaza cresterii bebelusului, dar in acelasi timp si corpul isi face depozite de grasime si se pregateste pentru perioada de alaptare de dupa nastere. Pe de alta parte, o greutate in sarcina prea mare sau prea mica poate provoca probleme serioase de sanatate atat pentru mama, cat si pentru bebelus. In acest articol veti afla informatii si sfaturi importante despre greutatea in sarcina si cum o puteti tine sub control.
Informatii importante despre greutatea in sarcina
In medie, femeile insarcinata acumuleaza in sarcina in jur de 11 – 16 kilograme in plus. Multe dintre ele vor acumula 1-2 kilograme in primul trimestru, iar apoi vor adauga 0,5 kilograme pe saptamana pana la nastere. Cu toate acestea, greutatea in sarcina depinde de o serie de factori si in special de greutatea dinainte de a ramane insarcinata:
- femeile supraponderale ar trebui sa ia mai putin in greutate in sarcina, in jur de 4-11 kilograme
- femeile subponderale ar trebui sa ia mai mult in greutate in sarcina, in jur de 13-18 kilograme
- in cazul sarcinilor gemelare, puteti lua in greutate in sarcina chiar mai mult, intre 16 si 25 kilograme.
Pe perioada sarcinii, o dieta echilibrata combinata cu exercitii fizice reprezinta cheia pentru o sarcina sanatoasa. Pentru majoritatea femeilor, numarul de calorii recomandat este:
- 1800 calorii pe zi in primul trimestru
- 2200 calorii pe zi in al doilea trimestru
- 2400 calorii pe zi in al treilea trimestru.
Greutatea in sarcina – cauze si factori
Greutatea in sarcina nu este compusa doar din grasime, dar este influentata si de dezvoltarea bebelusului. De exemplu, daca ati luat 16 kilograme in greutate in sarcina, acestea sunt compuse din urmatoarele elemente:
- Greutatea bebelusului – aproximativ 3.5 kilograme
- Placenta – aproximativ 1 – 1.5 kilograme
- Lichid amniotic – aproximativ 1 – 1.5 kilograme
- Tesut la nivelul sanilor – aproximativ 1 – 1.5 kilograme
- Depozite de grasime – aproximativ 2.5 – 4 kilograme
- Cresterea uterului – aproximativ 1 – 2.5 kilograme
- Cresterea volumului de sange – aproximativ 1 – 1.8 kilograme.
Greutate in sarcina – obiceiuri sanatoase pentru controlul kilogramelor in plus
Intrucat fiecare femeie este diferita, aceasta poate lua in greutate in mod diferit in timpul sarcinii. Prin urmare, in literatura de specialitate nu exista ghiduri stricte in privinta obiceiurilor din sarcina, dar specialistii au cateva recomandari care va vor ajuta sa tineti kilogramele sub control.
Control greutate in sarcina – urmati o dieta santoasa
Unul dintre sfaturile care va vor ajuta este sa luati micul dejun si sa evitati consumul de alimente care sunt bogate in grasimi sau in zahar. In acest mod, reusiti sa tineti glicemia sub control si sa evitati sa mancati foarte mult pe parcursul zilei. In cazul in care va confruntati cu greturile de dimineata, puteti sa consumati o felie de paine prajita sau un biscuit uscat, din faina integrala, inainte de a va da jos din pat. De asemenea, in dieta pe care o aveti in sarcina este recomandat sa includeti cat mai multe fructe si legume proaspete. Acestea sunt bogate in vitamine si nutrienti si vor contribui la o buna dezvoltare a fatului, dar si pentru tinerea sub control a greutatii in sarcina.
Control greutate in sarcina – faceti cat mai multa miscare
Miscarea este foarte importanta in sarcina. In cazul in care vi se pare dificil sa mergeti la sala sau sa va creati o rutina de exercitii fizice pe care sa le urmati, puteti sa va antrenati in alte activitati care va vor mentine activa si va vor ajuta sa controlati greutatea in sarcina. De exemplu, daca mai aveti un copil, il puteti duce la scoala sau la gradinita si participa impreuna la diverse activitati. De asemenea, puteti sa va faceti abonament la o piscina si sa innotati de cateva ori pe saptamana. Plimbarile cu familia sau cu prietenii dragi in parc sau la cumparaturi va vor ajuta sa va mentineti activa pe parcursul celor 9 luni.
Control greutate in sarcina – evitati snackurile si dulciurile
In timpul sarcinii, din cauza schimbarilor hormonale, este posibil sa aveti pofta sa mancati foarte mult dulce. Pe de alta parte, aceste produse vor cauza luarea in greutate in mod necontrolat si pot provoca si alte probleme de sanatate. Prin urmare, este recomandat sa evitati bauturile carbogazoase care sunt bogate in calorii, junk-food, dulciurile sau produsele bogate in grasimi. Le puteti inlocui cu bauturi care sunt indulcite in mod natural sau cu snackuri sanatoase din fructe si legume.
In concluzie, luarea in greutate in sarcina reprezinta un proces normal. Desi la inceputu sarcinii este posibil sa luati mai putin in greutate, pe masura ce bebelusul se dezvolta si creste, veti lua in jur de 0.5 kg pe saptamana. In aceasta perioada, chiar daca nu puteti stopa acumularea kilogramelor, este important sa aveti o dieta sanatoasa si sa faceti cat de multa miscare. In acest mod, la finalul celor 9 luni de sarcina, veti avea o greutate normala pentru perioada in care va aflati, iar recuperarea va fi mai usoara.
Surse:
https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000603.htm
https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/weight-gain/