Îngrijirea nou-născutului în primele zile de viață
Când un bebeluș se naște, începuturile sunt frumoase, dar uneori dificile, mai ales pentru părinții care fac asta pentru prima dată. Primele zile de viață sunt adesea mai ușoare pentru că există ajutorul și sfaturile profesionale ale personalului medical din maternitate. În momentul externării, pot să apară îngrijorări, părinții întrebându-se dacă se vor descurca să aibă grijă de cel mic.
Pe lângă informațiile pe care ți le oferim în rândurile de mai jos, este important să ai încredere în instinctele tale de mamă și, cu siguranță, te vei descurca foarte bine.
Sfaturi pentru îngrijirea corectă a nou-născutului în primele zile de viață
Sfat 1: Ascultă sfaturile medicului neonatalog sau pediatru din maternitate.
Medicul îţi „prezintă” nou-născutul, în ideea că îţi povestește câte ceva despre ce este normal și anormal să observi la cel mic în primele săptămâni de viață. O să îţi vorbească despre alimentație și periodicitatea meselor, cât și despre cantitatea de lapte pe care o poate tolera cel mic la început. Nu tot ce poate „face” un nou-născut se va desfășura în primele 24 de ore de când ajungeți împreună acasă, așa că este foarte important să acorzi atenție sporită, atât tu, mama, cât şi tatăl, la informațiile medicului și să puneți orice întrebare aveți.
Sfat 2: Asigurați-vă că aveți obiectele esențiale din trusoul nou-născutului.
Bebelușul trebuie transportat în condiții de siguranță, astfel că, părinții sunt obligați să transporte nou-născutul în dispozitive special adaptate pentru nou-născuți.
- Scutece și șervețele umede.
- Măsuță sau suprafață pentru înfășat.
- Pătuțul copilului.
- Îmbrăcăminte din fibre naturale precum bumbac sau in.
- Cădiţă cu sau fără adaptor anatomic.
- Produse special concepute pentru toaleta și îngrijirea bebelușului (creme, șampon, gel de curățare, termometru pentru copii, comprese sterile, ser fiziologic, aleze de unică folosință, pompă de aspirație.)
- În funcție de hrănire, naturală sau formulă de lapte, aveți nevoie de pompă pentru muls, câteva biberoane și un sterilizator.
Sfat 3: Pregătiți camera bebeluşului din timp.
Este mai facil să aveți un pătuț și câteva obiecte gata aranjate pentru când ajungeți acasă. Pentru că nou-născuții sunt mici, nu este obligatoriu să aveți gata un pătuț mare din start, un coșuleț special sau un landou pentru dormit fiind suficiente la început. Pe lângă locul pentru dormit, veți avea nevoie de o zonă sau suprafață pentru schimbat scutece și hăinuțe. Dacă o masă de schimbat nu se potrivește în spațiul pe care îl aveți la dispoziție, o suprafață plană și stabilă pe care să puneți un scutec curat este perfectă. Nu lăsăți niciodată nou-născutul nesupravegheat pe masa de înfășat sau oriunde la înălțime. Chiar dacă sunt mici, nou-născuții se mișcă și pot cădea cu ușurință.
Sfat 4: Asiguraţi-vă că bebeluşul este hrănit suficient.
Dacă bebelușul udă zilnic în jur de 6-10 scutece și murdărește de scaun alte 3-4, dacă doarme bine și câștigă în mod regulat în greutate, cel mai probabil este hrănit suficient.
În primele zile de viață, mănâncă de 6-12 ori pe zi cantități de lapte care variază de la 10 la 15 ml la fiecare masă și ajunge la 50 ml în jurul vârstei de 7-10 zile. Regula este ca micuțul să nu stea mai mult de 4 ore fără să mănânce, chiar dacă asta înseamnă că trebuie să îl treziți pentru a mânca, iar cantitățile de lapte se vor mari treptat de la o zi la altă în funcție de cerințele lui. După fiecare masă, nou-născutul trebuie să stea înclinat la 30-45 grade timp de 15-20 de minute pentru a împiedica refluxul laptelui. Este bine să îl tapotaţi cu blândețe după fiecare masă pe spate sau piept pentru a-l încuraja să elimine aerul înghițit în timpul mesei. Aceste două tehnici scad riscul de vărsături după masă.
Sfat 5: Rutina de îngrijire a bebeluşului
Creează o rutină pe care o poți respectă în ceea ce privește ritualul de îngrijire și cere ajutorul pentru celelalte treburi gospodărești.
Sfat 6: NU-uri cu un nou-născut:
- Nu îi perturbați somnul doar pentru că vreți să-l iubiți sau să vă jucați cu el.
- Păstrati o igienă strictă!
- Nu îl lasați să plângă singur!
- Evitați pe cât se poate pupatul pe gură.
- Folosiți doar produse speciale pentru nou-născuți.
- Nu îl bruscați, ci manevrați-l cu delicatețe.
- Nu cumpărați produse, haine și jucării fără sens.
Sfat 7: Creează condiții optime de locuit pentru nou-născut.
- Temperatura în camera nou-născutului trebuie menținută între 22 – 24°C și o umiditate a aerului între 60 – 65 %.
- Aerisiţi zilnic camera copilului, pentru a menține aerul curat, copilul putând fi dus în altă încăpere pe perioada aerisirii.
- Nu folosiţi odorizante de cameră, parfumuri puternice în camera în care se află bebelușul.
Sfat 8: Cel mai important lucru este dragostea pe care o primește, restul se învață.
Baia bebelușului – sfaturi și recomandări
Pentru majoritatea părinţilor aflați la primul bebeluș, manevrarea unui nou-născut la băiță poate fi o adevărată provocare. Este important ca acest moment să fie unul de relaxare și conectare și să nu devină „o corvoadă” sau un moment de nelinişte pentru părinți. Dacă simțiți că nu vă descurcați, puteți să apelați la o bunică care să vă instruiască la prima băiță.
- Băița trebuie efectuată zilnic, cu apă curată, călduță, la 37 grade Celsius, temperatura putând fi verificată cu un termometru de apă. Nu vă bazați pe ce simțiți pentru a verifica dacă apa este bună sau nu pentru baie.
- Temperatura din camera în care i se face baie bebelușului se recomandă să fie între 24 și 27 de grade.
- Optați pentru o cădită de bebeluși, prevăzută cu un accesoriu pentru sprijinirea spatelui și termometru.
- Durata recomandată a îmbăierii este recomandat să fie între 5 și 10 minute.
- Este bine ca bontul ombilical să fie ferit de contactul direct cu apă.
- Nu lăsați niciodată copilul nesupravegheat în cădită și asigurați-vă că aveți la îndemână toate cele necesare pentru baie și scos din cădită.
- Igiena zonei intime este foarte importantă; Spălați zona intimă cu apă și săpun după fiecare scaun sau micţiune.
Îngrijirea bebelușului după baie
După ce aţi terminat de îmbăiat bebelușul, trebuie să îl scoateți din cădită cu atenție și să începeţi rutina de îngrijire: toaleta oculară, nazala, (curățați urechile cu bețișoare speciale pentru bebeluși, iar nasul și ochii cu comprese sterile și ser fiziologic ), hidratarea pielii și puteți termina cu un masaj, realizat cu o loțiune delicată cu pielea nou-născutului.
Îngrijirea bontului ombilical al nou-născutului
Bontul ombilical sau buricul ar trebui să cadă în 10-14 zile, important este ca pielea din jurul buricului să arate normal, fără iritații. Ca tehnică de îngrijire se recomandă ca până la detașare, bontul să fie menținut cât mai curat și uscat, deoarece se va vindeca mult mai repede. Toaleta locală se face cu alcool alb sau alcool 70% și uscată cu o pudră antiseptică, fără a acoperi zona cu pampers (pampersul se poziționează întotdeauna sub buric).
Toaleta ombilicală se face de câteva ori pe zi. După detașarea bontului, toaleta trebuie să se facă în continuare până la cicatrizarea completă.
Îngrijirea unghiilor nou-născutului
Ai nevoie de o unghieră specială pentru bebeluși sau o forfecuță de unghii cu vârful bont. Este recomandat să tai unghiile bebelușului în timp ce acesta doarme sau imediat după baie, cât timp unghiile sunt încă moi. Este important de reținut că înainte de utilizare, forfecuţele sau unghierele trebuie sterilizate înainte de a fi folosite. Nu vă panicați înainte de această manevră, cu multă atenție și blândețe, nu aveți cum să greșiți.
Farmaciştii Catena recomandă gama Dermastil Pediatric, cu o ofertă de 20% , care conţine ingrediente atent selecţionate, pentru a proteja şi a avea grijă de pielea delicată şi sensibilă a bebeluşilor. Mai multe detalii despre produse găsiţi AICI.