Ingrijirea perineului dupa nastere
Nasterea unui bebelus constituie momentul cel mai frumos din viata unei femei. Dupa nastere, toata atentia este concentrata pe micul nou-nascut, insa si ingrijirea post-partum a lauzei este importanta pentru a preveni eventualele complicatii ce pot aparea in aceasta perioada.
Modificarile prin care trece organismul matern de-a lungul celor 9 luni de sarcina
Modificarile prin care trece organismul matern de-a lungul celor 9 luni de sarcina continua si dupa nastere. In acest articol vom discuta despre ingrijirile gravidei dupa o nastere vaginala. Perineul se destinde in timpul expulziei pentru a acomoda si a permite trecerea mobilului fetal. Daca acesta nu este destul de elastic si nu se poate destinde suficient, este posibil ca obstetricianul sa efectueze o epiziotomie pentru a preveni rupturile mari perineale.
Daca a fost necesara efectuarea unei epiziotomii in timpul expulziei sau daca au aparut rupturi vaginale si/sau perineale in timpul nasterii, acestea vor avea nevoie de timp pentru cicatrizare. Rupturile extinse vor avea nevoie de un timp mai indelungat pentru vindecare. Aceste procese de vindecare sunt, de obicei, insotite de durere locala, disconfort la pozitia in sezut sau chiar in timpul mersului.
Reguli simple pentru a diminua disconfortul local
Lauza poate recurge la cateva reguli simple pentru a diminua disconfortul local: sa nu se aseze in sezut direct pe zona plagii, ci mai mult pe fesa contralaterala, ajutandu-se eventual de o perna moale sau un colac; sa isi efectueze igiena zilnica, in special dupa defecatie, spalandu-se cu apa si sapun; sa isi administreze medicatie antialgica la indicatia medicului curant. Pe masura ce trec zilele, simptomatologia se remite progresiv.
Probleme dupa nastere
Multe dintre paciente resimt o usurare si disparitie a simptomelor deranjante in momentul suprimarii firelor de sutura. Exista mai multe tipuri de fire de sutura: neresorbabile – care trebuie indepartate, resorbabile rapid sau resorbabile lent.
Fiecare organism poate reactiona diferit la materialele straine de sutura, unele dintre paciente confruntandu-se cu aparitia granuloamelor de fir. Acestea reprezinta o reactie inflamatorie locala a organismului la materialul de sutura ce poate, de asemenea, provoca disconfort local. Uneori, ele pot crea traiecte fistuloase si pot supura. Si aparitia acestor probleme necesita consultul medical.
De asemenea, in urma plagilor pot ramane cicatrici cheloide, fibroase, care pot crea disconfort local, in special in timpul actului sexual. De obicei, in timp, disconfortul se remite.
Din cauza proximitatii orificiului anal fata de vulva, este imperioasa igiena corecta a perineului. Mai mult de atat, lohiile constituie un mediu propice de cultura pentru germeni, plagile suturate putandu-se infecta foarte usor, in special in conditiile unei igiene precare.
Lohiile constituie acele scurgeri vaginale ce apar in perioada imediata dupa nastere, care vor continua pana la aproximativ 6 saptamani post-partum si care isi vor schimba culoarea de la rosu aprins la roze/maro deschis spre sfarsitul perioadei.
Caracteristicile lohiilor trebuie urmarite de lauza, iar daca apare sangerare masiva, miros fetid al lohiilor si/sau febra, trebuie efectuat consultul ginecologic la medicul curant. Aceste modificari pot frecvent semnifica o infectie ce trebuie tratata prompt.
De asemenea, dupa nastere pot aparea probleme in procesul de urinare. Edemul tesuturilor periuretrale aparut in timpul nasterilor vaginale poate genera dificultati la urinare. In plus, frica de a nu exacerba disconfortul local cu ocazia urinarii poate impiedica aceste paciente sa mictioneze normal. Relaxarea musculaturii pelvine si folosirea apei calde pe zona vulvara pot usura urinarea.
Din cauza celor 9 luni de sarcina si a modificarilor care au loc in timpul nasterii, perineul isi poate pierde elasticitatea. Unele paciente se pot confrunta ulterior cu incontinenta urinara si/sau incontinenta pentru materii fecale. Este recomandat ca dupa nastere sa se apeleze la exercitii Kegel cu rol de a imbunatati tonusul musculaturii pelvine.
Studiile nu demonstreaza diferente ale incidentei aparitiei incontinentei urinare intre pacientele care nasc vaginal si cele care nasc prin operatie cezariana.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie