Ingrijirea urechilor la bebelusi
Nou-nascutii si bebelusii sunt sensibili in primele luni de viata. Urechile bebelusilor sunt si ele la fel de sensibile. Cu toate acestea, ele dispun de un mecanism de aparare individual: ceara din ureche. Aceasta este produsa in mod particular de catre pielea din interiorul canalului auditiv extern. Are rolul de a proteja urechea celui mic de bacterii, praf sau alte particule nocive.
La nastere, urechile nou-nascutului sunt pline cu lichid amniotic din uterul mamei si vernix. Acesta urmeaza sa se usuce si sa fie eliminat in primele saptamani de viata, fara sa fie nevoie sa interveniti in acest sens. Este unul dintre principalele motive pentru care testarea auditiva din maternitate poate avea rezultate negative. Ca urmare, se recomanda retestarea auditiva la varsta de 3-4 saptamani.
Toaleta urechilor la bebelusi
Toaleta urechilor la nou-nascuti si bebelusi se va face intotdeauna cu blandete si cu produse speciale. Este interzisa introducerea betisoarelor in urechea celui mic din cauza pericolului de a leza timpanul. Betisoarele se vor utiliza doar pentru stergerea urechii la exterior, in regiunea unde canalul auditiv se deschide catre pavilion si in interiorul santurilor si cutelor pavilionului.
In cazul in care nu va descurcati sau nu sunteti incantati de betisoare, puteti folosi un prosop inmuiat in apa calduta pentru a sterge urechea.
Pentru copiii mai mari, se mai pot utiliza spray-uri speciale pe baza de apa de mare. Ele au rolul de inmuia ceara din ureche si ajuta la eliminarea acesteia.
Ingrijire speciala a urechilor mai trebuie sa primeasca si fetitele carora li s-au montat cercei:
- Cerceii trebuie sa fie confectionati din materiale hipoalergenice, precum metal chirurgical sau aur de minimum 14K;
- Din momentul in care au fost montati, ei nu vor fi dati jos din urechi timp de 6 saptamani;
- Urechile vor fi toaletate de 1-2 ori/zi cu un tampon de vata umezit cu alcool alb;
- Cerceii se vor roti, vor fi miscati in ureche zilnic;
- Dupa cele 6 saptamani (timp mediu de vindecare a locurilor de punctie), ei pot fi dati jos si inlocuiti cu o alta pereche;
- Trebuie intotdeauna sa fiti atenti la posibilele semne de infectie sau alergie, precum inrosire, sangerare, durere, scurgeri purulente. In acest caz, cerceii vor fi scosi din urechi, locul de punctie curatat si uscat. Este bine sa va adresati medicului de familie sau pediatru. Este uneori necesara aplicarea unei creme cu antibiotic pentru a vindeca infectia.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru