Insarcinata in concediu: ce este permis si ce nu
Sarcina reprezinta cea mai fericita perioada din viata unei femei si totodata cea mai importanta intrucat in aceasta perioada femeia gravida are un statut special in sensul ca actiunile ei pot influenta in mod direct sarcina sau in mod indirect. De aceea se recomanda ca inainte de a va planifica concediul sa intelegeti ca o locatie aleasa prea departe de adresa de domiciliu poate influenta negativ evolutia sarcinii sau poate pune in pericol starea de sanatate a gravidei.
Lucruri pe care trebuie sa le stii cand pleci in concediu
Pe langa distanta dintre adresa de domiciliu si locatia aleasa pentru petrecerea concediului este important sa se tina cont de clima din acea zona si de eventualele pericole ce se gasesc in habitatul natural al insectelor si animalelor. Atentie la muscaturi si intepaturi pentru ca acestea pot afecta negativ sarcina. Din punct de vedere al evolutiei sarcinii si al sigurantei starii de sanatate a gravidei, aceasta trebuie sa consulte inainte de plecarea in calatorie (mai ales cand destinatia aleasa este situata in exteriorul tarii), daca in aceea perioada sunt alerte pentru epidemii sau daca in aceea perioada a anului directiile sanitar veterinare locale inregistreaza cazuri de toxiinfectii alimentare.
De asemenea, gravidei i se recomanda sa apeleze la operatori economici autorizati din domeniul turismului care indeplinesc standardele internationale de calitate a serviciilor prestate, intrucat exista riscul, pe perioada concediului, ca serviciile de cazare sau de masa sa nu indeplineasca aceste conditii, fapt ce poate influenta in mod negativ evolutia sarcinii sau starea de sanatate a gravidei.
Daca sarcina este in trimestrul 2 sau 3 de sarcina, nu sunt recomandate deplasarile cu automobilul pe distante mai lungi de 3 – 4 ore, de la domiciliu catre destinatia aleasa, pentru petrecere concediului, intrucat pozitia de stat in scaunul masinii favorizeaza aparitia edemelor la nivelul membrelor inferioare secundar cresterii rezistentei intoarcerii venoase generate de presiunea efectuata de fat pe principalele vase sangvine. Totodata nu se recomanda ca gravida sa mearga in vacante la care sunt variatii mari de temperatura sau variatii mari de altitudine. Daca gravida se afla in ultimul trimestru de sarcina si locuieste, spre exemplu, in zona de campie si doreste sa faca un concediu in zona muntoasa la altitudine mare, diferenta de presiune atmosferica e posibil sa declanseze nasterea prematura a fatului.
In timpul concediului nu se recomanda utilizarea transportului pe calea ferata mai ales daca sarcina este avansata in evolutie (trimestrul III de sarcina), intrucat vibratiile trenului pot declansa o nastere prematura, fapt ce poate fi asemanator si in cazul in care se decide utilizarea automobilului personal, iar starea drumului este foarte proasta – existenta gropilor si a portiunilor de drum cu denivelari. In cazul in care destinatia pentru petrecerea concediului indeplineste cel putin conditiile enumerate anterior, gravida ajunsa in zona de vacanta trebuie sa anunte la receptia hotelului ca este insarcinata, deoarece in caz de declansare a nasterii personalul hotelier sa poata indruma cu exactitate spre camera de cazare echipa de ambulanta. Pentru confortul gravidei, acesteia nu ii este restrictionat nimic, daca actiunile sale nu pun in pericol integritatea fizica a ei, cat si a fatului.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie