Inseminarea in vitro dupa 35 de ani
Fertilizarea in vitro (FIV) reprezinta o serie complexa de proceduri utilizate in cadrul tehnicilor de reproducere asistata pentru a ajuta cuplurile cu probleme genetice sau de fertilitate in obtinerea unei sarcini. Procedurile presupun colectarea de ovocite mature si fertilizarea lor cu spermatozoizi intr-un laborator. Apoi, ovulul fecundat (embrionul) este implantat in uter. Un ciclu de FIV dureaza aproximativ doua saptamani.
Procedura poate folosi ovocitele si spermatozoizii cuplului in cauza sau se pot folosi ovocite, sperma sau embrioni de la donatori cunoscuti sau anonimi (in tarile in care legea permite acest lucru).
Sansele de a avea un copil sanatos folosind FIV depind de multi factori, cum ar fi varsta partenerilor si cauza infertilitatii. In plus, procedurile FIV pot fi consumatoare de timp, costisitoare, invazive si presupun un risc de complicatii si reactii adverse.
In functie de cauza infertilitatii, inainte de FIV se pot incerca o serie de tratamente mai putin invazive pentru a putea obtine o sarcina. Totusi, sunt anumite cazuri in care FIV reprezinta prima optiune din cauza anumitor probleme de sanatate (de exemplu, lipsa permeabilitatii tubare, disfunctii ovariene, insuficienta ovariana prematura, endometrioza, productie spermatica deficitara, defecte genetice, prezervarea fertilitatii la pacientii ce urmeaza tratamente anticanceroase).
Procedurile de reproducere asistata au si o serie de riscuri
Procedurile de reproducere asistata au si o serie de riscuri (sarcini multiple, sindrom de hiperstimulare ovariana, complicatii ale procedurilor de colectare ovocitara – sangerare, infectie, lezarea organelor invecinate).
Riscul de defecte congenitale exista si in cazul procedurilor FIV, el fiind dependent de varsta mamei, si nu de metoda de conceptie. De asemenea, se vehiculeaza ideea ca tratamentele hormonale pot sa accelereze dezvoltarea unor cancere incipiente hormon-dependente. In acest sens, sunt necesare studii suplimentare.
Etapele desfasurarii FIV
Inaintea inceperii unui ciclu FIV, ambii parteneri vor fi testati. Se va evalua rezerva ovariana si calitatea spermei, ambii parteneri vor fi testati pentru infectii; se evalueaza permeabilitatea tubara etc.
Fertilizarea in vitro (FIV) presupune mai multe etape – inducerea ovulatiei, recoltarea ovocitului, prepararea spermei, fertilizarea si transferul de embrioni. Un ciclu de FIV poate dura aproximativ doua saptamani si pot fi necesare mai multe cicluri.
- Inducerea ovulatiei presupune inceperea unui tratament cu hormoni sintetici ce au rolul de a stimula ovarul sa produca mai multe ovocite. Acest lucru este necesar pentru ca nu toate ovocitele se vor dezvolta normal dupa procedurile de fertilizare. De asemenea, este necesara administrarea de tratamente pentru pregatirea endometrului care trebuie sa devina receptiv pentru implantare. Uneori, ciclul de stimulare este abandonat din cauza dezvoltarii unui numar inadecvat de foliculi, ovulatiei premature sau aparitia sindromului de hiperstimulare ovariana.
- Recoltarea ovocitului se face sub sedare, de regula prin insertia unui ac transvaginal ghidat ecografic prin care se aspira ovocitele. Prin aceasta metoda se pot recolta mai multe ovocite care vor fi prelucrate in vederea fertilizarii.
- Se pot folosi doua metode in procedurile de fertilizare: inseminarea (spermatozoizi sanatosi si ovocite mature sunt puse impreuna si se incubeaza peste noapte) sau injectare intracitoplasmatica de sperma (ICSI) in care un singur spermatozoid sanatos este injectat direct intr-un ovocit matur. ICSI este adesea folosit atunci cand materialul seminal, numarul sau calitatea spermotozoizilor nu este satisfacatoare. De asemenea, medicul curant poate recomanda efectuarea anumitor proceduri preimplantare (de exemplu, testare genetica preimplantare).
- Embriotransferul se face intr-o clinica specializata sub monitorizare atenta. Procedura este, de obicei, nedureroasa, insa se poate recurge la o sedare usoara. Dupa procedura, rutina zilnica normala poate fi reluata. Totusi, pot sa existe o serie de simptome usoare: durere sau disconfort abdominal, constipatie sau disconfort mamar. Daca simptomele devin severe sau starea generala se altereaza, trebuie contactat medicul curant.
Sansele de a duce la termen o sarcina dupa folosirea FIV depine de diferiti factori
Varsta mamei influenteaza considerabil calitatea ovocitelor. Odata cu inaintarea in varsta, pe langa faptul ca exista o scadere dramatica a numarului de ovocite disponibile, calitatea celor ramase incepe sa aiba de suferit. In unele centre de reproducere asistata, pacientele cu varsta peste 41 de ani pot fi sfatuite sa ia in considerare utilizarea de ovocite donate pentru a creste sansele de succes.
Istoricul reproductiv este si el semnificativ. Se pare ca pacientele care au mai nascut au sanse mai mari sa raspunda favorabil la tehnicile de reproducere asistata comparativ cu cele care nu au nascut niciodata, iar ratele de succes sunt scazute pe masura ce se trece prin mai multe proceduri de reproducere asistata esuate.
Cauza infertilitatii reprezinta, de asemenea, un factor de prognostic important, precum si stilul de viata. Pacientele fumatoare au rate mai scazute de succes. Obezitatea poate reduce semnificativ sansele de a obtine o sarcina. Utilizarea de alcool, droguri si cofeina in exces sau anumite medicamente pot fi, la randul lor, daunatoare. Statusul embrionului si varsta lui (in zile) influenteaza si ele ratele de succes.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie