Insomnie: tipuri, cauze și soluții de tratament
Stres. Muncă. Trafic. Copiii. Familie. Job. Societate. Politică. Mass media. Știri. Breking News. Ce presupune oare toată acesta succesiune de momente, de evenimente, de etape din viața noastră? O stare de neliniște, nesomn, nesiguranță, neîncredere, fugă de realitate sau nevoia de a fugi, de a ieși din starea de stres. Cei mai mulți spun: “Dacă mă odihnnesc/dacă dorm, sigur îmi revin!”Ce te faci însă dacă toate cele de mai sus duc și la nesomn, la insomnie? Unde, și cum vei mai găsi energia pentru a merge mai departe?
Se știe că lipsa somnului provoacă o multitudine de probleme la nivel fizic și psihic. Un om nedormit este un om iritat, nemulțumit, agitat, neînțelegător. Ce este insomnia și care sunt în realitate cauzele care o provoacă, analizăm în rândurile de mai jos.
Tulburările de somn apar, de multe ori, din cauza ritmului de viaţă solicitant şi unui managemnent defectuos al stresului. Alături de o alimentaţie sănătoasă, exerciţiu fizic şi relaxare, Naturalis Somncontrol contribuie la îmbunătăţirea somnului fiind un remediu eficient pentru insomnie.
Ce este insomnia?
Insomnia este o tulburare comună a somnului care face dificilă adormirea sau existența unor dificultăți în a rămâne adormit, sau atunci când trezirea apare mai devreme și persoana nu mai poate adormi.
Insomnia poate afecta nu numai nivelul de energie și starea de spirit, ci și sănătatea, performanța în muncă și calitatea vieții.
Insomnia poate fi de scurtă durată (acută) sau poate dura mult timp (cronică). Poate să apară și să dispară în funcție de factorii declanșatori din viața ta. Insomnia acută durează de la 1 noapte până la câteva săptămâni. Insomnia va deveni însă cronică atunci când apare cel puțin 3 nopți pe săptămână timp de 3 luni sau mai mult.
Tipuri de insomnie
Există două tipuri de insomnie: primară și secundară.
Insomnie primară: această înseamnă că problemele tale de somn nu sunt legate de nicio altă afecțiune sau problemă de sănătate.
Insomnie secundară: apar probleme cu somnul din cauza unei afecțiuni de sănătate (cum ar fi astmul, depresia, artrită, cancer, probleme gastrice, durere, medicație sau consumul de substanțe (cum ar fi alcoolul).
Există o clasificare și în funcție de momentul apariție ei în timpul somnului
Insomnie la debutul somnului: asta înseamnă că ai probleme în a adormi.
Insomnie de întreținere a somnului: se întâmplă atunci când ai probleme în a adormi noaptea sau te trezești prea devreme.
Insomnie mixtă: în acest tip de insomnie ai probleme atât cu adormirea, cât și în a rămâne adormit toată noaptea.
Insomnie paradoxală: Când ai insomnie paradoxală, subestimezi timpul în care dormi: parcă dormi mult mai puţin decât dormi cu adevărat.
Cauzele insomniei
Cauzele primare ale insomniei:
- Stresul legat de evenimente mari din viață, cum ar fi pierderea sau schimbarea locului de muncă, moartea unei persoane dragi, divorț sau schimbarea locuinței;
- Lucrurile din jurul tău precum zgomotul, lumina sau temperatură;
- Modificări ale programului de somn, cum ar fi jet lag-ul (schimbarea fusului orar) ,tură de noapte /zi la locul de muncă sau obiceiuri pe care ți le-ai creat în momentul în care nu ai avut somn -includ un program neregulat de culcare sau un pui de somn, activități stimulatoare înainte de culcare, un mediu inconfortabil de somn și folosirea patului pentru muncă, pentru a mânca sau pentru a te uita la televizor;
- Calculatoarele, televizoarele, jocurile video, smartphone-urile sau alte ecrane chiar înainte de culcare pot interfera cu ciclul de somn;
- Mânacatul înainte de culcare. Mulți oameni se confruntă, de asemenea, cu arsuri la stomac, un reflux de acid și alimente din stomac în esofag după masă, ceea ce te poate ține treaz;
- Cercetările au descoperit că o tendință la insomnie poate apărea în unele familii.
Cauzele secundare ale insomniei:
- Probleme de sănătate mintală cum ar fi depresia și anxietatea;
- Anumite medicamente pentru alergii, depresie, hipertensiune arterială și astm;
- Durere sau disconfort noaptea;
- Consumul de cofeină, tutun sau alcool, precum și consumul de droguri ilicite;
- Hipertiroidismul și alte probleme endocrine;
- Alte tulburări de somn, cum ar fi apneea în somn sau sindromul picioarelor neliniştite;
- Sarcina;
- Boală Alzheimer și alte tipuri de demență;
- ADHD;
- PMS și menopauză.
Categorii de persoane predispuse la insomnie
Insomnia devine mai frecventă odată cu vârsta. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, este posibil să apară:
Modificări ale tiparelor de somn. Somnul devine adesea mai puțin odihnitor pe măsură ce îmbătrâneșți, așa că zgomotul sau alte schimbări din mediul înconjurător sunt mai susceptibile să te trezească. Odată cu vârsta, ceasul tău intern avansează adesea, așa că obosești mai devreme seara și te trezești mai devreme dimineața. Cu toate acestea, persoanele în vârstă au nevoie de aceeași cantitate de somn ca și persoanele mai tinere.
Schimbări în activitate. Este posibil să fii mai puțin activ din punct de vedere fizic sau social. Lipsa de activitate poate interfera cu un somn bun. De asemenea, cu cât eșți mai puțin activ, cu atât este mai probabil să ațipeșți zilnic, ceea ce poate interfera cu somnul pe timp de noapte.
Schimbări în sănătate. Durerea cronică din afecțiuni precum artrită sau problemele de spate, precum și depresia sau anxietatea pot interfera cu somnul. Problemele care cresc nevoia de a urina în timpul nopții – cum ar fi afecțiunile de prostată sau vezică urinară – pot perturba somnul. Apneea în somn și sindromul picioarelor neliniştite devin mai frecvente odată cu vârsta.
Mai multe medicamente. Persoanele în vârstă folosesc de obicei mai multe medicamente prescrise decât persoanele mai tinere, ceea ce crește șansa de insomnie asociată cu medicamentele.
Tulburările de somn pot fi o preocupare și pentru copii și adolescenți. Cu toate acestea, unii copii și adolescenți au probleme în a adormi sau rezistă unei ore obișnuite de culcare, deoarece ceasurile lor interne sunt mai întârziate. Vor să se culce mai târziu și să doarmă mai târziu dimineața.
Aproape toată lumea are ocazional o noapte nedormită, însă riscul de insomnie este mai mare la anumite persoane:
Femeile suferă de insomnie. Schimbările hormonale din timpul ciclului menstrual și menopauza pot juca un rol important în insomnie. În timpul menopauzei, transpirațiile nocturne și bufeurile perturbă adesea somnul. Insomnia este, de asemenea, frecventă în timpul sarcinii.
Persoanele trecute de 60 de ani – din cauza schimbărilor în tiparele de somn, din cauza anumitor afecțiuni somatice care apar, insomnia crește odată cu vârsta.
Somnul este la fel de important pentru sănătate ca şi dieta sănătoasă sau activitatea fizică regulată. Oricare ar fi motivul pierderii somnului, insomnia te poate afecta atât mental, cât și fizic. Persoanele cu insomnie raportează o calitate mai scăzută a vieții în comparație cu persoanele care dorm bine.
Complicațiile insomniei
- Performanță mai scăzută la locul de muncă sau la școală;
- Timp de reacție încetinit în timpul conducerii și un risc mai mare de accidente;
- Tulburări de sănătate mintală, cum ar fi depresia, o tulburare de anxietate sau abuzul de substanțe;
- Risc și severitate crescute a bolilor sau afecțiunilor pe termen lung, cum ar fi hipertensiunea arterială și bolile de inima, anumite boli psihice, etc.
Trăim într-o lume tehnologică în continuă evoluție. Nevoia de odihnă există pentru că omul nu poate funcționa fără a se odihni, fără a dormi. Tehnologia somnului face și ea parte din această evoluție, iar importanţa acestuia este primordială. Ce poți face pentru a te odihni eficient, pentru a scapă de insomnie?
Sfaturi pentru un somn sanatos si odihnitor
Înțelegerea modului în care funcționează somnul te poate inspira să faci alegeri mai bune care să te sprijine și să te facă să acorzi prioritate somnului. Știința somnului continuă să evolueze chiar dacă dormim de la începutul timpurilor. Contrar credințelor istorice, somnul este de fapt o stare foarte activă, în care, fiecare dintre organele tale lucrează. Când trecem la somn pentru prima dată, corpurile și creierul nostru își încetinesc activitatea până când intrăm în somn profund. Un timp în care amintirile noastre sunt codificate și consolidate. Somnul profund este un moment important pentru ca, in acest moment, creierul decide ce va fi stocat. De asemenea, în timpul somnului profund, corpul nostru este angajat în lucrări de reparare a țesuturilor și de refacere a energiei.
Gândește-te ce se întâmplă când ești bolnav. Somnul este un vindecător primar care susține sistemul imunitar, permițând corpului să se restabilească și să se întinerească în mod natural. Bolnav sau sănătos, somnul profund este necesar pentru a te trezi împrospătat și regenerat dimineața. Un alt motiv pentru a obține un somn bun, de calitate și suficient este corelarea privării de somn cu boli, precum diabetul, hipertensiunea și depresia, pe care cercetările continuă să le confirme. Corpul și creierul nostru sunt concepute pentru auto-îngrijire. Iar creierul are un sistem de curățare numit sistem limfatic, care îi permite creierului să împiedice în mod natural acumularea proteinelor toxice. Cercetările continuă să confirme corelarea privării de somn cu demența cu debut precoce și Alzheimer. Și începe cu ani înainte să devină evident.
În timp ce știința somnului oferă o înțelegere a ceea ce se întâmplă când dormim, depinde de noi să acordăm prioritate și să conștientizăm această necesitate a corpului și psihicului nostru. Ai nevoie de suficient somn, atât de calitate, cât și de cantitate, pentru a obține maxim din beneficiile lui. Simplu și la obiect, știința este clară. Somnul este esențial pentru sănătatea fizică, mentală, emoțională și a creierului tău.
Obiceiuri bune de somn
- Păstrează o oră de culcare și una de trezire constantă de la o zi la alta, inclusiv în weekend;
- Rămâi activ – activitatea regulată ajută la promovarea unui somn bun;
- Verifică medicamentele pe care le utilizezi frecvent pentru a vedea dacă acestea pot contribui la insomnie;
- Evită ațipeala sau limitează somnul. Creează o rutină;
- Evită sau limitează cofeină, alcoolul și fumatul;
- Evită mesele copioase, grele și băuturile înainte de culcare;
- Fă-ți dormitorul confortabil pentru somn și folosește-l doar pentru sex sau somn;
- Evită utilizarea televizorului, a telefonului sau a gadgeturilor înainte de somn cu cel puțin o oră. Evită să ai în dormitor un televizor sau să dormi cu el deschis;
- Evită discuțiile în contradictoriu sau orice tip de conversații deranjante înainte de culcare. Perturbarea imediată la nivel psihic și reverberațiile cuvintelor spuse într-o conversație neplăcută cu cei din jur crează de asemenea moment propice unei stări de insomnie;
- Creează un ritual relaxant înainte de culcare, cum ar fi să faci o baie caldă, să citești, să ai în jur o lumină odihnitoare, sau să asculți muzică de relaxare.
Stres, dar totuși viaţă! Cu bune și rele! Depinde doar de noi ca aceasta să nu aibă doar părți negative, ci cât mai multe stări pozitive, benefice nouă și celor din jur! ”Doar stelele au insomnii!”