Insomniile in timpul sarcinii
Pentru multe dintre femei, sarcina este o perioada mult asteptata si fericita in acelasi timp. Din pacate, pentru multe dintre ele, aceasta este si o perioada de tulburari importante ale somnului, chiar si pentru cele care nu au avut probleme cu somnul inaintea sarcinii.
Motivele pentru care gravidele au probleme cu somnul
Unele statistici arata ca pana la 78% dintre gravide au probleme cu somnul. Multe dintre ele se plang ca sunt si extrem de obosite din cauza lipsei de somn, mai ales in timpul primului si celui de-al treilea trimestru de sarcina. Unul dintre motivele acestor schimbari ale ritmului normal de somn este nivelul hormonal in continua schimbare in timpul sarcinii. De exemplu, nivelul crescut de progesteron explica starea de somnolenta din timpul zilei resimtita mai ales in timpul primului trimestru.
Schimbarile hormonale influenteaza si activitatea musculaturii, ducand la aparitia sforaitului sau chiar a apneei de somn, mai ales la femeile cu greutate corporala crescuta.
Multe femei se trezesc in timpul noptii pentru a urina din cauza scaderii capacitatii vezicii urinare ca urmare a cresterii presiunii exercitate de sarcina. Aceste intreruperi ale somnului apar si din cauza starilor de greata sau a altor stari neplacute (durerile de spate, boala de reflux gastroesofagian sau chiar miscarile fetale) care insotesc sarcina.
Pentru majoritatea femeilor va fi chiar mai greu sa doarma pe parcursul intregii nopti mai ales dupa nastere, cand isi vor alapta bebelusul. Mai multe tulburari de somn pot fi cauzate sau inrautatite de sarcina: sindromul picioarelor nelinistite, apneea de somn (mai ales la femeile supraponderale, cu cresterea riscului de diabet gestational, preeclampsie sau greutate mica la nastere). Pierderea somnului duce la amplificarea starii de oboseala si somnolenta din timpul zilei.
Insomnia este caracterizata de dificultate la adormire sau in mentinerea somnului. Gravida se trezeste obosita din cauza lipsei de somn. Tratamentul insomniei este grevat de imposibilitatea administrarii medicatiei obisnuite acestor afectiuni in timpul sarcinii, ramanand astfel doar regimurile alternative.
Pentru sindromul picioarelor nelinistite se recomanda suplimentarea alimentatiei cu acid folic si fier, care sunt incluse in majoritatea complexelor de vitamine pentru gravide, dar sunt mai bine absorbite din alimentatie.
Sfaturi pentru persoanele care se confrunta cu insomnii
- Incearca sa faci din somn o prioritate;
- Nu dormi in timpul zilei – odihneste-te, eventual, doar in prima parte a zilei;
- Redu consumul de cafea;
- Incearca sa nu bei multe lichide in a doua parte a zilei;
- Incearca sa faci sport 30 de minute pe zi;
- Dormi pe partea stanga pentru a imbunatati circulatia venoasa;
- Daca nu poti adormi, nu ramane in pat, poti citi o carte sau face alta activitate productiva;
- Cand dormi pe partea stanga, pune o perna intre picioare – te ajuta cu durerea de spate.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Tigoianu Laura, medic specialist obstetrica-ginecologie