Instalarea si intretinerea lactatiei
In instalarea lactatiei sau a lactogenezei intervin mai multi hormoni, precum prolactina, hormonul lactogen placentar si cortizolul. Progesteronul are o actiune antilactogena.
Initierea lactatiei se face prin:
• scaderea steroizilor circulanti si mai ales a progesteronului;
• cresterea importanta a prolactinei si cortizonului;
• activarea unui reflux neuro-endocrin de catre primele supturi.
Lactatia apare la 3-5 zile dupa nastere, se instaleaza mai repede in cazul nasterii pe cale vaginala, in comparatie cu nasterea prin operatie cezariana, iar cantitatea de lapte creste progresiv si isi modifica compozitia. In 1-2 saptamani, colostrul se transforma in lapte.
Intretinerea secretiei de lapte, galactopoieza sau lactopoieza
Intretinerea secretiei de lapte, galactopoieza sau lactopoieza, se face prin intermediul urmatorilor hormoni: prolactina, hormonul lactogen placentar, hormonii glucocorticoizi, hormonii tiroidieni, hormonul somatotrop (STH).
Prolactina (PRL) este un hormon cu structura proteica si este secretat de adenohipofiza. Secretia de prolactina hipofizara este controlata de PIF (prolactin inhibiting factor) si PRF (prolactin releasing factor), secretati de hipotalamus.
Suptul are un rol important in declansarea secretiei de prolactina prin suprimarea PIF. Nivelul prolactinei este maxim la 30 de minute de la inceputul suptului. Actiunea prolactinei se concretizeaza in formarea cazeinei, lactozei, sintetazelor, acizilor grasi din compozitia laptelui. Cazeina este specifica, incat dozarea ei se folosea pentru determinarea activitatii prolactinice. Hormonii glucocorticoizi actioneaza sinergic cu prolactina.
STH intervine in lactatie prin reglarea proceselor de sinteza si secretie de la nivelul acinilor glandei mamare.
Hormonii tiroidieni cresc secretia lactata prin activitatea proprie sau prin stimularea sintezei de STH. In lactatie intervin si insulina, tireotropin releasing hormone (TRH).
Oxitocina produce ejectia laptelui (galactokineza) prin actiunea ei asupra celulelor mioepiteliale.
Intretinerea lactatiei este data in principal de supt. Altfel spus, stimularea mamelonului prin supt este transmisa de SNC care, printr-un act reflex, determina secretia de oxitocina (retrohipofizara), prolactina si ACTH (adenohipofiza). Dupa 2-3 luni, cantitatea de prolactina eliberata cu ocazia fiecarui supt se diminueaza, secretia lactata continua, insa printr-un mecanism local automat. Astfel, golirea glandei mamare stimuleaza secretia si excretia laptelui de catre celulele mamare. Acest efect mecanic ca raspuns la reflexul de supt permite continuarea secretiei lactate, cand nu mai exista peak-uri de prolactina.
Secretia lactata este produsul acinilor glandulari mamari. Principalele componente ale secretiei lactate sunt proteinele, lactoza, apa si grasimile. Alfa-lactalbumina si beta-lactoglobulina, precum si cazeina sunt sintetizate in reticulul plasmatic al celulelor secretorii ale elementelor acino-alveolare. Aminoacizii esentiali sunt derivati din sange, iar aminoacizii neesentiali sunt transferati din plasma sau sintetizati in glanda mamara. La 30-40 de ore dupa nastere, se produce o crestere brusca a concentratiei de lactoza care este sintetizata in aparatul acino-alveolar din glucoza de catre o enzima, lactozosintetaza. O parte a lactozei intra si in circulatia materna si este eliminata prin rinichi, in urina.
Text: Dr. Andreea Hetea, Obstetrica-Ginecologie