Institutia casatoriei, intre modern si traditional
Casatorie moderna? Casatorie traditionala? Ce ne dorim?
O casatorie traditionala este aceea in care sotul detine rolul principal si este recunoscut ca sef al gospodariei. El ia deciziile importante si este totodata sustinatorul familiei, in timp ce femeia se ocupa mai mult de activitatile casnice de intretinere. Rolurile sunt clar departajate, de obicei sotul are in grija treburile ce se desfasoara in afara casei, iar sotia treburile ce tin de interiorul casei.
O casatorie moderna este una in care sotul si sotia impart din treburi si au un cuvant de spus in toate deciziile cu privire la familie. In casatoria moderna, ambii parteneri sunt responsabili pentru toate rolurile din cadrul familiei. In functie de programul de lucru al fiecaruia, sarcinile casnice sunt desfasurate de ambii si totodata acestia se completeaza reciproc. Sotul poate pregati cina, in timp ce sotia intarzie la serviciu, avand program prelungit. Sotia poate castiga mai mult decat sotul, asta nefiind un impediment pentru ca sotul sa preia celelalte griji familiale.
In zilele noastre, casatoriile sunt o combinatie de traditional si modern
Majoritatea femeilor lupta pentru un statut profesional si social, fiind o caracteristica a timpurilor noastre. Sotul ajuta in gospodarie si suplineste foarte mult ceea ce altadata era considerat predestinat femeilor: gatit, spalat, facut curat etc. Chiar daca, in familiile de astazi modernismul s-a facut simtit iar obiceiurile traditionale se pierd incet, incet, sotii nu se simt amenintati de noile roluri ce prind contur in relatie, ci se preocupa de eficientizarea sau optimizarea lor, pentru beneficiul cuplului, pentru gestionarea resurselor financiare, impartirea sarcinilor gospodaresti, ingrijirea si educarea copiilor, petrecerea timpului impreuna.
Cum arata familia sau cuplul modern?
Familia sau cuplul modern detin libertatea alegerii, ceea ce constituie baza sau temelia acestuia este iubirea. Adopta un stil de viata independent, iar daca iubirea dispare, dezvoltarea lor ca indivizi este in continuare o preocupare. Bazandu-se pe comunicare si actiune, sotii adopta totusi independenta personala, ceea ce le confera posibilitatea de autoconducere si autodezvoltare. In cuplul modern, regulile transmise de la familiile de provenienta tind a se diminua.
Tendinta de modernizare a cuplurilor a aparut odata cu emanciparea femeii, cu ambitia acesteia de a deveni egala barbatului si de a ocupa roluri sociale. Familia este vazuta ca o uniune din doua persoane, in care partea afectiva nu detine neaparat primul loc. Rationalul, activitatea, profitul au luat incet, incet locul „traditionalului”. Femeia oscileaza in alegeri de roluri traditionale si moderne. Familia parca nu mai este ce era altadata, in acest context. Din punct de vedere sociologic, cand rolurile devind ambigue, echilibrul familiei poate fi pus sub semnul indoielii. Aceste cupluri sunt mai predispuse la fenomene sociale cum ar fi celibatul, violenta, concubinajul, familia dezorganizata. Familia moderna nu promoveaza ca idee centrala si ca nucleu functia reproductiva, ceea ce o diferentiaza categoric de cea traditionala, care promova ideea de urmas sau de cat mai multi urmasi. Putem vorbi de mai multe cauze care conduc cuplurile moderne la separare maritala sau la disensiuni. Avand in vedere ca nu mai exista principii solide in care partenerii decid a se uni intr-o relatie, urmare a imaturitatii, a ignorantei, sau a altor probleme, nu putem aprecia un anumit echilibru.
Credintele cu care se porneste astazi la drum sunt diferite de cele traditionale.
Astazi, se asteapta ca prin casatorie sa se obtina fericirea personala, spre deosebire de casatoria traditionala prin care simpla indeplinire a rolurilor aducea multumire si satisfactie. Sperantele cuplurilor in ziua de astazi cu privire la casatorie si la fericirea ce deriva de aici se pot transforma mai repede in deziluzii, cuplurile ajungand sa probeze una-doua casatorii pana isi dau seama ca realitatea nu corespunde asteptarilor.
Sfaturi pentru cuplurile tinere:
– incercati a va detasa de modelul parental si asumati-va responsabilitatile propriei familii;
– asumati-va dificultatile si schimbarile;
– stabiliti impreuna reguli comune cu privire la gestionarea bugetului casei, la impartirea sarcinilor, ingrijirea copiilor etc.;
– respectati-va reciproc si puneti-va in valoare calitatile;
– incurajati-va reciproc in toate actiunile pe care le intreprindeti;
– nu renuntati la dezvoltarea personala, la definirea statutului social si profesional etc.;
– dezvoltati comunicarea si cooperarea cu celalalt;
– implicati-va in proiecte comune si visati la altele, dupa ce duceti la indeplinire ce v-ati propus;
– constientizati influentele negative si incercati sa va detasati si sa mentineti integritatea cuplului.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala