Întârzierea vorbirii la cei mici
Un moment foarte emoționant în viața unui părinte este acela în care micuțul lui rostește primele cuvinte. Este firească și îngrijorarea lui atunci când acestea întârzie să apară. Incapacitatea de a comunica îngreunează procesul educației, modifică relațiile cu ceilalți și îl izolează de alți copii în timpul activităților de joc. Din fericire, cercetătorii ne asigură că diferențele dintre copiii care au vorbit devreme și cei care au vorbit mai târziu se vor estompa de-a lungul timpului. În cazul celor care vorbesc mai greu, problemele de comportament vin din frustrarea generată de incapacitatea lor de a vorbi. Așadar, la vârsta de doi ani, un copil cu dificultăți de comunicare va semnala probleme emoționale și comportamentale care nu vor mai fi vizibile după vârsta de 5 ani când se va alinia din punct de vedere al achizițiilor cu ceilalți copii.
Care sunt cauzele întârzierii limbajului?
La un an și jumătate, vocabularul unui copil ar trebui să includă 20 de cuvinte pronunțate corect și 50 de cuvinte inteligibile, iar la doi ani ani el ar trebui să rostească propoziții simple. Există părinți care așteaptă ca bebelușul să vorbească de la sine și părinți care încearcă să grăbească procesul de achiziție a limbajului, vorbind foarte mult cu el. De multe ori, grija exagerată și presiunea pusă pe copil ca acesta să vorbească repede și bine poate duce la întârzierea limbajului. Atunci când părintele este tot timpul la dispoziția copilului și numește obiectele în locul lui, acesta va vorbi mai târziu. Copiii introvertiți sau cei care au un ritm interior mai lent de dezvoltare, de asemenea, pot vorbi mai greu. Televizorul este un alt factor care duce la probleme în dezvoltarea limbajului deoarece creierul copiilor nu este suficient dezvoltat încât să învețe limbajul de la televizor. Copiii învață cel mai ușor după mimica fetei. Alte cauze posibile ale întârzierii vorbirii sunt de natură medicală: malformațiile gurii, hipoacuzia, autismul, retardul mital. Dacă nu există un astfel de diagnostic care să justifice dificultățile de limbaj, copiii care nu vorbesc recuperează, de obicei, rapid după ce împlinesc 3 ani.
Cum să îți stimulezi copilul să vorbească?
- Comunică eficient cu copilul. Rolul părinților este esențial în deprinderea limbajului. Se spune că dacă vorbești mult cu copilul, și acesta va vorbi mai repede, dar este important modul cum o faci. Comunicarea trebuie să fie, în general, față în față. Lasă-l să te privească atunci când îi vorbești deoarece el va imita mișcările buzelor tale. Permite-i lui să ghideze dialogul, deoarece va învăța mai repede dacă tu îi numești obiectele pe care el le va arăta cu degetul. Recompensează-l atunci când încearcă să vorbească prin cuvinte și mângâieri. Acest lucru îi va da încredere și va ști că vocea lui este importantă.
- Joacă-te mult cu copilul tău. Arată-i cărți ilustrate și explică-i ce reprezintă fiecare imagine, oferă-i jucării de culori și forme diferite cum ar fi mingi, cuburi. Acestea îi vor dezvoltă creierul și vor stimula dezvoltarea limbajului.
- Evită expunerea la TV cel puțin până când copilul împlinește vârsta de 3 ani. S-a demonstrat că televizorul încetinește vorbirea, nu o accelerează.
- Efectuați exerciții de respirație și de dezvoltare a musculaturii. Copiii trebuie să învețe să sufle într-o trompetă, să umfle baloane, să facă exerciții de mișcare a limbii.
Ca orice altă achiziție, dezvoltarea limbajului are și perioade de stagnare în care copilul sedimentează ceea ce a învățat. Important este să respectăm nevoile copilului și să fim un partener de dialog receptiv și atent.