Înţepăturile de insecte în cazul copiilor
Sezonul cald aduce cu sine una dintre cele mai frecvente probleme ale copiilor și părinților: mușcăturile și înțepăturile de insecte. Majoritatea lor sunt inofensive, se tratează și se vindecă ușor, altele pot fi periculoase și necesită atenția medicului.
Farmaciştii Catena recomandă Zanzi bimbi spray împotriva ţânţarilor, cu o formulă pe bază de uleiuri esenţiale care nu irită, fiind adecvată pentru pielea copiilor. Mai multe detalii despre produs găsiţi AICI.
Cele mai frecvente înțepături și mușcături de insecte
- Înțepătura de albină. Atunci când ne înțeapă o albină, veninul din ac intră în piele și determină reacțiile locale specifice. Simptomele clasice ale înţepăturii de albină sunt durere, roșeață și edem (umflare). Roșeața poate să dureze până la 3 zile, iar edemul până la o săptămână. Durerea este mai intensă în primele 2 ore de la înțepătură și este urmată de multe ori de mâncărime. Dacă înțepătura are loc în regiunea fetei poate apărea edem al pleoapelor sau al buzelor. Dacă acul este încă pe loc este bine să îl îndepărtați. Puteți aplica o soluție de bicarbonat de sodiu alimentar amestecat cu apă local pe înțepătură, puteți masa cu un cub de gheață pentru a scădea durerea. În cazul în care apar tulburări de conștiinţă, de vorbire, respirație dificilă sau șuierătoare, sau dacă există istoric de reacții alergice severe la înțepătura de albină, trebuie să sunați de urgență la 112 sau să plecați imediat cu cel mic către cel mai apropiat spital.
- Mușcătura de țânțar este cea mai frecvență mușcătură de insectă. Copii sunt mușcăți mai des decât adulții, băieții mai mult decât fetele, iar o temperatură crescută a corpului ii predispune cu atât mai mult. Mușcătura de țânțar lasă în urmă o umflătură tipică, intens pruriginoasă (care dă mâncărime). Este bine să evite pe cât posibil scărpinatul pentru că întreține mâncărimea și duce la apariția unor porți de intrare prin piele pentru bacterii, atunci când zonele sunt lezate. Pentru prevenția mușcăturilor de țânțar se recomandă folosirea produselor de respingere a acestora (spray, cremă etc.) special destinate pentru copii. Mușcătura în sine se vindecă în 1-2 zile, iar mâncărimea este ameliorată de aplicarea de soluții tip mixtură mentolată sau de geluri speciale.
- Mușcătura de păianjen este mai rar întâlnită dar poate fi și foarte periculoasă în funcție de specia de păianjen. Majoritatea mușcăturilor unice, cu care copii se trezesc dimineață sunt de păianjen. Pentru că, în România aproape toate speciile sunt inofensive, singura problemă este cea legată de durere și posibile reacții exagerate care diferă de la copil la copil. Roșeața, edemul și durerea sunt de intensitate medie, asemănătoare înţepăturii de albină. Se vindecă în aproximativ 2-3 zile, fără tratament sau cu ajutorul acelorași soluții pentru tratarea înţepăturilor de insecte. În cazul în care durerea este severă, apar dureri musculare, dureri în piept sau dureri abdominale, iar copilul prezintă stare de rău, este obligatoriu să vă adresați cât mai repede medicului.
- Mușcătura de căpușă este cea mai ușor de trecut cu vederea pentru că nu doare și nici nu provoacă mâncărime. După ce se cuplează de piele, căpușa se hrănește cu sânge între 3 și 6 zile și crește în dimensiune. Atunci este cel mai adesea remarcată. De multe ori, căpușă se detașează singură de piele, iar mușcătura în sine este inofensivă. Dacă o gășiți pe piele ea trebuie detașată cât mai repede. Printre tehnicile recomandate pentru îndepărtarea unei căpușe se numără acoperirea ei cu o bucată de vată îmbibată în apă cu săpun sau extragerea cu o penseta. Dacă nu puteți înlătura căpușă sau ați înlăturat doar o parte din ea trebuie să vă adresați medicului. După înlăturare locul se va spăla bine cu apă și săpun și este bine să aplicați preventiv o cremă cu antibiotic.
Prevenția mușcăturilor și înţepăturilor de insecte: sfaturi utile
- Utilizați plase pentru insecte la ferestrele camerei celui mic și în alte camere în care acesta petrece timp. Sunt foarte utile și plasele pentru insecte destinate pătuţului și căruciorului.
- Evitați zonele unde există multe insecte: parcuri și alte spații verzi unde nu s-au luat măsuri împotriva lor, zone umede, ape stătătoare, zone neigienizate sau aflate în preajma gropilor de gunoi.
- Aplicați pe pielea celui mic produse special concepute împotriva insectelor. Alegeți-le doar pe cele destinate uzului la copii. Sunt disponibile sub formă de spray, cremă, baton sau soluție roll-on.
- Îmbrăcați-l pe cel mic cu haine lejere, din fibre naturale (in, bumbac) care să acopere brațele și picioarele, dacă plănuiți să ieșiți în zone unde există multe insecte.
- Pentru tratarea rapidă a mușcăturilor și înţepăturilor diverselor insecte se pot aplica local creme, soluții sau geluri special gândite pentru a scădea mâncărimea și usturimea acestora. Evitați băile cu apă foarte caldă pentru că pot să sporească disconfortul cauzat de înțepături și mușcături.