Interpretarea testului Babes-Papanicolau
Testul Babes-Papanicolau reprezinta o solutie tehnica medicala utilizata pentru depistarea leziunilor precanceroase sau canceroase cervicale, la pacientele suspectate de aceasta patologie. Testul a fost brevetat in anul 1943 de medici romani, are o precizie ridicata in depistarea leziunilor canceroase premaligne ce raspund pozitiv la schema terapeutica. Practic se preleveaza o mostra de la nivelul colului uterin, se realizeaza un frotiu (dispozitiv medical) util pentru observarea microscopica a celulelor prelevate. Ca orice test medical este caracterizat de specificitate si acuratetea datelor ce rezulta in urma interpretarilor microscopice.
Pentru a scadea rata de rezultate interpretate ca fiind fals pozitive, pacienta trebuie sa respecte cateva conditii esentiale in interpreatrea corecta a datelor.
Cum te pregatesti pentru Testul Babes-Papanicolau?
Pacienta trebuie sa evite cu 3 zile inainte de realizarea testului efectuarea manevrelor ginecologice ce implica aparatul urogenital feminin: tuseu vaginal, colposcopie, introducerea sau extragerea de dispozitive intrauterine etc.
Pacienta trebuie sa aiba abstinenta sexuala de cel putin 2 zile, inaintea efectuarii testului. Data efectuarii testului trebuie sa fie la mijlocul ciclului menstrual (intre 2 menstruatii).
Daca pacienta reuseste sa indeplineasca aceste conditii si medicul reuseste sa recolteze din punct de vedere cantitativ suficient prelevat, atunci rata de interpretare corecta a datelor rezultate este foarte ridicata, practic interpretarea corecta a datelor fiind de mare acuratete.
Testul se recomanda a fi efectuat o data pe an la toate pacientele ce sunt majore si care si-au inceput viata sexuala. Daca 3 ani de zile consecutiv testul iese negativ si pacienta are un singur partener stabil (sot) atunci se recomanda efectuarea acestuia o data la 2 ani chiar si dupa instalarea menopauzei.
Interpretarea rezultatului unui test Babes-Papanicolau
Papanicolau a propus o clasificare a interpretarii datelor obtinute in urma testului in functie de stadiul celulelor, grupata in 5 clase.
- In prima clasa de interpretare intra rezultatele testelor ce au absente celule anormale din punct de vedere histopatologic, ceea ce inseamna ca testul a iesit negativ, iar pacienta are riscul de a dezvolta afectiuni canceroase la nivelul colului uterin foarte scazut, aproape de zero chiar.
- In clasa a doua si a treia a clasificarii, rezultatele testului evidentiaza prezenta unei citologii atipice in lipsa celulelor maligne ceea ce inseamna din punct de vedere histologic al examinarii microscopice a frotiului ca exista un risc minor de a dezvolta afectiuni maligne la nivelul colului uterin.
- In clasa a patra si a cincea a clasificarii Papanicolau, examenul histopatologic evidentiaza celule modificate din punct de vedere structural cu un specific ce denota o citologie concludenta pentru malignitate.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Citeste si Cum decurge prima vizita la ginecolog?
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica- Ginecologie