Intrebari pe care trebuie sa i le pui medicului in timpul sarcinii
Sarcina constituie un prilej de fericire pentru oricare viitoare mamica. Totusi, modificarile prin care trece organismul matern pe perioada celor 9 luni de sarcina pot crea uneori momente de panica gravidei.
De aceea, este important ca viitoarea mamica sa fie pregatita si informata vizavi de modificarile normale prin care trece organismul ei, de ce este permis sau nu in timpul sarcinii si de semnele si simptomele care pot aparea in cazul unor eventuale complicatii, moment in care trebuie sa ia legatura cu medicul curant.
Este bine ca aceste discutii sa aiba loc cu ocazia consulturilor regulate la medicul obstetrician care urmareste sarcina.
Semne de alarma in sarcina
Este important ca orice gravida sa stie sa identifice corect semnele si simptomele ce pot aparea in cazul unor eventuale complicatii de sarcina si sa nu treaca cu vederea o situatie cu potential grav.
- Sangerarea aparuta oricand in timpul sarcinii poate anunta complicatii legate de sarcina.
- Contractiile uterine dureroase aparute inaintea termenului de nastere pot creste riscul de avort spontan sau nastere prematura.
- Lipsa miscarilor fetale active poate semnala ca ceva este in neregula cu fatul.
Pacienta trebuie sa fie constienta de aceste modificari si sa anunte medicul ce ii urmareste sarcina sau sa se prezinte la un serviciu medical de urgenta.
Ce este permis si ce nu
Exista o serie de medicamente a caror administrare nu este permisa in timpul sarcinii din cauza efectelor nocive asupra sarcinii si a fatului. Pentru orice medicament administrat in sarcina, trebuie ceruta permisiunea medicului. De asemenea, exista alimente care trebuie evitate pentru a asigura o buna dezvoltare a sarcinii si evitarea aparitiei de complicatii ce pot pune in pericol sarcina. Totodata, trebuie evitate expunerea la temperaturi extreme, sauna, solar, calatoriile lungi, sporturile solicitante fizic etc.
Sunt permise radiografiile?
Expunerea la radiatii X trebuie evitata in special in trimestrul I de sarcina. Radiatiile X pot avea efect teratogen asupra embrionului in formare sau pot crea efectul „totul sau nimic”, in special daca expunerea are loc in primele 6 saptamani de sarcina. Radiografiile pot fi permise doar in cazuri selectate si doar la indicatia medicului, daca situatia medicala impune efectuarea acestei investigatii cu orice pret.
Contact sexual in sarcina
Daca sarcina decurge in parametri normali, contactul sexual este permis pana in trimestrul al treilea. Totusi, daca apar complicatii de sarcina, este posibil ca medicul dumneavoastra sa interzica activitatea sexuala pentru a nu pune in pericol sarcina.
Sunt permise calatoriile cu avionul?
In functie de varsta de sarcina, medicul curant va va indica daca puteti sau nu sa calatoriti cu avionul. Dupa varsta de 28 de saptamani, cele mai multe companii aeriene permit accesul in aeronava doar in baza unei indicatii medicale.
Modalitatea de nastere recomandata
Pe masura ce se apropie termenul de nastere, ar trebui sa aveti o discutie cu medicul dumneavoastra vizavi de modalitatea de nastere recomandata. Acesta va va prezenta avantajele si dezavantajele fiecarei modalitati de nastere si etapele ce trebuie parcurse.
Decizia trebuie luata de comun acord (gravida-medic), tinand insa intotdeauna cont de indicatiile medicale. Daca exista anumite situatii medicale sau anumite particularitati anatomice, este posibil ca medicul dumneavoastra sa recomande un anumit tip de nastere.
Optiuni de anestezie
In functie de modalitatea de nastere recomandata, cereti informatii vizavi de optiunile de anestezie: anestezie peridurala vs gaz anestezic pentru nasterea spontana; anestezie totala, anestezie rahidiana, anestezie peridurala sau anestezie rahi-peridurala pentru nasterea prin operatie cezariana.
Prezenta la nastere
O alta discutie importanta pe care trebuie sa o aveti cu medicul care va urmareste sarcina este daca va putea sau nu sa va asiste la nastere, precum si date despre locul unde va avea loc nasterea. Acesta reprezinta un acord verbal tinand cont de dorintele fiecarei parti, atat pacient, cat si medic. In cazul in care acesta nu va putea fi prezent la nastere, trebuie sa intrebati daca va poate directiona catre un alt coleg medic care va prelua cazul dumneavoastra.
Recoltarea de celule stem
Datorita progreselor medicale si a dezvoltarii tehnologiei medicale, tot mai multe afectiuni pot fi ameliorate sau vindecate. Cereti informatii medicului curant despre ce reprezinta celulele stem, cum se face recoltarea si cum pot fie ele utilizate in contextul anumitor boli.
Reguli in spital
Este posibil ca fiecare spital sa aiba reguli interne proprii legate de obiecte, medicamente sau alimente care sunt permise sau nu sa fie aduse in spital. De asemenea, unele spitale au reguli legate de bagajul nou-nascutului – hainute, biberoane etc.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie