Întrebări și răspunsuri despre sarcină: ce simt femeile înainte de a deveni mămici?
Ce simte o femeie când rămâne însărcinată? Aceasta este o întrebare ce stă pe buzele tuturor femeilor care sunt pe cale să devină mame. În cazul unora dintre viitoarele mămici, primele semne de sarcină apar chiar înainte de implantarea embrionului în uter. Alte femei însă le resimt chiar și la câteva luni după concepție. Perioada sarcinii este plină de necunoscute şi împreună vom lămuri câteva dintre ele.
Farmaciile Catena întâmpină mămicile, dar şi femeile care se pregătesc să rămână însărcinate, cu cardul Mama şi Copilul. Pe baza cardului, posesoarele beneficiază de oferte şi preţuri speciale.
Care sunt simptomele sarcinii? Ce simți când se implantează sarcina?
Unul dintre semnele comune ale sarcinii este chiar întârzierea menstruaţiei. Există o perioadă de 6 – 12 zile după concepere, când embrionul se implantează pe peretele uterului, fiind posibile și sângerări ușoare, de culoare mai deschisă. După prima săptămână de la concepere poate apărea oboseala, din cauza creșterii nivelului de progesteron, dar şi urinări mai dese.
Pentru a reface elasticitatea pielii uscate şi deshidratate, farmaciştii Catena vă recomandă Rilastil Elasticizing – ulei ingrijire piele sensibila cu cicatrici. Acest produs are o acţiune protectoare şi emolientă, fiind util şi pentru imbunătăţirea aspectului cicatricilor rezultate în urma unor traumatisme sau a unor intervenţii chirurgicale.
Câte luni de sarcină am? Avantajele utilizării unui calculator de sarcină
Un calculator de sarcină îi va putea indica viitoarei mame data probabilă a naşterii, în funcţie de ultima menstruaţie şi de durata ovulaţiei. Nu există un calculator de sarcină sigur 100%, doar o vizită la medicul ginecolog va putea lămuri viitoarea mamă, oferindu-i un răspuns clar.
După cât timp se vede sarcina pe test?
În mod normal, un test de sarcină poate detecta prezenţa hormonului beta-hCG în urină la 5 – 7 zile de la data conceperii. Pentru un rezultat de acuratețe, testul trebuie repetat la distanţă de 2 zile.
Când se face testul de sarcină?
Odată ce ovulul fecundat se implantează în uter, începe producţia la nivelul placentei a hormonului beta-hCG – gonadotropină corionică umană, şi va putea fi depistat în sânge și urină.
Multe teste de sarcină ce pot fi folosite acasă pot detecta cu precizie prezenţa hormonului în urină, la aproximativ o săptămână după concepere.
Lucruri interzise în primul trimestru de sarcină: Ce nu trebuie sa faci?
Nu consuma alcool!
Alcoolul este unul dintre principalele lucruri interzise în primul trimestru de sarcină. Chiar şi o cantitate mică de alcool poate fi periculoasă, deoarece poate ajunge la făt prin placentă, afectându-i dezvoltarea.
Nu fuma!
Fumul de țigară conține mai mult de 4.000 de substanțe, așa că fumatul poate dăuna circulației sangvine, respectiv dezvoltării fătului. Totodată, fumatul crește riscul de sângerare, chiar și de naștere prematură.
Nu se administrează medicamente fără a fi prescrise de medic!
Un alt lucru interzis chiar din primul trimestru de sarcină este administrarea medicamentelor fără să fi consultat în prealabil ginecologul. Și asta pentru că substanțele medicamentoase pot trece prin placentă și pot afecta fătul.
Nu poţi face investigaţii cu raze X!
Orice viitoare mămică trebuie să știe că orice radiografie sau tomografie computerizată poate cauza malformații fetale, mai ales în primul trimestru de sarcină, atunci când are loc formarea organelor. Întotdeauna trebuie consultat medicul înainte de astfel de investigații.
Alimente interzise în sarcină
Unele alimente sunt interzise în sarcină întrucât pot pune în pericol dezvoltarea fătului. Printre acestea se numără mezelurile, brânzeturile cu mucegai și lactatele nepasteurizate. Totodată, nu sunt recomadate peștele gras, carnea crudă şi carnea gătită în sânge. Trebuie evitate și ouăle crude sau fierte moale. Viitoarea mămică trebuie să spele foarte bine fructele şi legumele înainte de a le consuma.
Băile fierbinți, interzise în sarcină?
Mai multe studii legate de sarcină au demonstrat că băile fierbinți, sauna şi jacuzziul pot fi periculoase pentru viitoarea mamă. Asta din cauza faptului că orice creștere bruscă de temperatură expune fătul la un pericol uriaș, existând chiar riscul de pierdere a sarcinii.
Sexul în sarcină: plăcere interzisă sau nu?
Orice cuplu se întreabă dacă este sau nu permis actul sexual în sarcină. Iar răspunsul este da, cât timp sarcina este una sănătoasă, fără complicaţii. Este important să existe o discuție cu medicul ginecolog pe acest subiect, pentru a nu exista temeri.
Aplecările în sarcină, interzise?
Pe măsură ce sarcina se dezvoltă, abdomenul se măreşte în dimensiuni, astfel centrul de greutate se modifică. Această schimbare va limita anumite mișcări, printre care și gestul de a se apleca al viitoarei mame. Pentru a evita disconfortul, se recomandă flexare uşoară a genunchilor.
Sportul, interzis în sarcină?
Cu toate că mişcarea este obligatorie în sarcină atunci când nu sunt probleme, trebuie evitate sporturile de iarnă, cele de contact, călăria, scufundările. În schimb, se pot practica aqua gym, exercițiile ușoare de pilates, yoga, însă totul cu mare atenție.