Intreruperea de sarcina prin aspiratie
Avortul sau intreruperea de sarcina presupune intreruperea cursului unei sarcini la cerere (in cazul unei sarcini nedorite) sau la indicatia medicului (in cazul avortului terapeutic). Definitia medicala a avortului reprezinta intreruperea evolutiei unei sarcini, inainte de viabilitatea fatului, adica a capacitatii de a supravietui in afara uterului matern, inainte de 24 de saptamani. Din punct de vedere legal, daca vorbim despre avorturile la cerere, acestea se pot efectua pana la varsta de 14 saptamani de amenoree.
Procedura in sine presupune indepartarea din uter a sarcinii cu ajutorul unor instrumente speciale. Ce trebuie stiut este ca aceasta manevra este o manevra “in orb”, nu se poate face sub control vizual direct si ca orice manevra invaziva poata sa prezinte riscuri si complicatii. Din acest motiv este foarte importanta cooperarea pacientei in timpul manevrei.
Primul pas: vizita la medicul ginecolog
In cazul unei sarcini nedorite, primul pas il reprezinta vizita la medicul ginecolog. Cu cat aceasta vizita este facuta mai repede, cu atat mai bine. Cu cat creste varsta de sarcina, cu atat si riscurile si complicatiile care pot aparea in urma unui chiuretaj sunt mai mari. Scopul consultului la medicul ginecolog este de a stabili varsta exacta a sarcinii si a legalitatii efectuarii avortului la cerere si evaluarea starii de sanatate a pacientei si a eventualelor patologii care pot interfera cu manevra de chiuretaj uterin.
Ce presupune procedura de chiuretaj?
Avortul la cerere se poate face sub confort anestezic putandu-se adopta anestezia locala (recomandata in majoritatea cazurilor) sau anestezia generala (la cazurile selectionate). Procedura de chiuretaj uterin presupune, in prima faza, o dilatare a canalului cervical astfel incat sa permita introducerea instrumentelor in uter.
Metoda aspirativa
Pentru sarcinile de prim trimestru se poate folosi metoda aspirativa. Aceasta presupune introducerea in uter a unei canule conectate la un aparat de aspirare, cu scopul de a aspira sarcina din uter. Manevra nu este dureroasa, dar din cauza procesului de suctiune si golire a uterului este posibil sa apara un usor disconfort pelvin. Aceasta manevra este aproape intotdeauna urmata de chiuretajul uterin efectuat cu ajutorul unor instrumente speciale denumite chiurete, cu scopul de a verifica golirea uterului si eliminarea posibilelor structuri ovulare remanente.
Pacienta ramane apoi sub observatie pentru a preveni complicatiile imediate, care pot surveni in urma unui chiuretaj uterin la cerere. Ca orice manevra invaziva, si chiuretajul uterin la cerere poate avea riscuri si complicatii. Mai mult de atat, fiind o manevra care nu se poate efectua sub control vizual direct, este foarte importanta cooperarea pacientei, pentru a reduce la minimum eventualele complicatii care pot aparea.
Riscurile si complicatiile pot fi:
– riscuri anestezice (alergie la substantele folosite)
– complicatii imediate: perforatie uterine, metroragie, sincopa vagala
Complicatii tardive:
– metroragie
– endometrita (infectia mucoasei uterine)
– hematometrie (acumularea de cheaguri de sange in cavitatea uterina)
– retentie de resturi ovulare
– sinechie uterina (alipirea peretilor uterini/bride)
– izoimunizare Rh (la pacientele cu Rh negativ)
– infertilitate
Dupa un avort la cerere, pacienta trebuie consiliata pentru alegerea unei metode contraceptive. Conceptia poate avea loc chiar din prima jumatate de luna postchiuretaj, insa mucoasa uterina si organismul nu sunt pe deplin refacute pentru a duce la capat o sarcina normala.
Avortul la cerere nu constituie o metoda contraceptiva!!!
Pacientele au o paleta larga de metode contraceptive din care pot sa aleaga, sfatuindu-se cu medical ginecolog, iar in zilele noastre manevra de avort la cerere ar trebui sa fie din ce in ce mai putin utilizata.
Text: Dr Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie