Introvertiti vs extrovertiti, doua lumi paralele
Fiecare dintre noi este o persoana unica si speciala in Univers. Celebrul Jung stabilea cu ceva timp in urma o clasificare a persoanelor in extrovertite si introvertite, pentru a le grupa dupa anumite asemanari caracterologice.
Extrovertitii si introvertitii sunt doua moduri de a fi si de a simti, care se opun fara a se influenta vreodata. Cu alte cuvinte, vorbim despre doua viziuni diferite asupra aceleiasi lumi.
Tu carei lumi apartii? Dar partenerul de viata?
Este importanta descoperirea acestui fapt, prin prisma interactiunii dintre voi doi.
Doua persoane extrovertite pot comunica deschis, sunt active si joviale, avand o relatie de cuplu ceva mai pasionala.
Doua persoane introvertite, de regula, comunica putin, fiind destul de inchise si de inactive, avand o relatie de cuplu ceva mai monotona.
In schimb, atunci cand unul dintre partenerii de cuplu este extrovertit iar celalalt este introvertit, lucrurile pot lua o intorsatura nedorita.
Extrovertitul poate fi acuzat pe nedrept pentru sociabilitatea sa gresit interpretata. Iar introvertitul poate fi etichetat ca nedrept, lipsit de iubire si excesiv de gelos.
Personalitatea extrovertita, sociabila si activa
O astfel de persoana isi gaseste implinirea in lume si cauta, inainte de toate, realizari concrete in viata. Ii place sa vorbeasca mult si deschis, sa iasa in lume, sa aiba prieteni multi si sa petreaca frumos.
De regula, tot ce are legatura cu actiunea este pe gustul sau, aceasta fiind prin excelenta o persoana activa.
In relatia de cuplu, este pusa pe fapte mari. Insa, uneori, extraversiunea acesteia ar putea fi interpretata ca o atitudine superficiala si lipsita de profunzimea caracteristica introvertitilor.
Asa cum spuneam, in relatia de cuplu, o persoana extrovertita poate fi acuzata de sociabilitate excesiva tradusa prin infidelitate de catre un partener introvertit si gelos.
Personalitatea introvertita, inchisa si meditativa
O astfel de persoana se confrunta, de regula, cu dificultati in a se adapta la viata reala. Reactiile sale bat in retragere, in gandire si reflectie. Nu este un lucru rau atat timp cat actiunea nu ii este paralizata, fiind vorba mai degraba despre o atitudine precauta.
In relatia de cuplu este perceputa ca fiind tacuta, inchisa si cateodata suspicioasa.
Este frustrant pentru un partener de cuplu extrovertit sa ii fie incalcata nevoia naturala de comunicare, atunci cand doreste sa vorbeasca cu celalalt. Refuzul sistematic al persoanei introvertite de a comunica poate conduce in timp la inchiderea in sine si a persoanei extrovertite. Totul poate culmina in final cu ruperea relatiei, pe motiv de incompatibilitate la nivelul personalitatilor.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei