Intuiţie vs frică
Albert Einstein a spus: „Mintea intuitivă este un dar sacru și mintea rațională este un servitor credincios. Am creat o societate care valorifică servitorul și a uitat darul.“
Despre intuiție se spune că este cea mai înaltă formă de inteligență. Intuiția reprezintă capacitatea gândirii de a acumula cunoștințe pe baza experienței și a cunoștințelor dobândite anterior (DEX-2002). Deși este dificil de definit, joacă un rol imens în viața noastră de zi cu zi. Steve Jobs spunea despre intuiție că este „mai puternică decât intelectul”.
Frica este un mecanism de supraviețuire ce apare ca răspuns la o amenințare concretă, de obicei negativă. Frica este legată de anxietate. Aceasta depinde de persoană și poate varia de la prudență la fobie și paranoia. Ea ține de mai multe stări, printre care grija, anxietatea, teroarea, paranoia, oroare, panică.
Aproape toată lumea a experimentat cel puțin odată în viața acel sentiment ciudat – acel raționament inconștient care ne propulsează să facem ceva fără să ne spunem de ce sau cum. Dar natura intuiției ne-a eludat de multă vreme și a inspirat o valoare de secole de cercetare și cercetare în domeniile filozofiei și psihologiei.
Intuiția este o cunoaștere subtilă, fără a te baza pe ceva cunoscut. Este diferită de gândire, de logică sau de analiză. Este o cunoaștere fără a știi. Intuiția noastră este mereu acolo, indiferent dacă suntem conștienți de ea sau nu. Ea ne direcționează când suntem la o răscruce, în direcția cea mai bună. Important este sa fim atenți la ea, să avem căile deblocate către ea, să ne folosim de înțelepciunea intuiției care reprezintă un mod cheie pentru a prospera, pentru viață.
Știința cognitivă începe să demitifice prezența puternică, dar uneori inexplicabilă, a raționamentului inconștient în viața și în gândirea noastră. Adesea respinsă ca nesemnificativă din cauza conexiunilor sale cu psihicul și paranormalul, intuiția nu este doar o grămadă de ”ha-ha -ha” despre „simțurile noastre (în armată multe dintre deciziile luate rapid pentru a intra sau nu în luptă au fost bazate pe intuiție, salvând astfel multe vieți).
Ce anume fac persoanele care se folosesc de intuiție: ascultă, mai degrabă decât ignoră îndrumarea intuițiilor și a sentimentelor lor interioare. Toată lumea este conectată la intuiția sa, dar unii nu-i acordă atenție cuvenită.
Pentru a lua cele mai bune decizii, avem nevoie de un echilibru al intuiției – care servește la punerea la distanță între instinct și raționament – și gândirea rațională, potrivit lui Francis Cholle, autorul The Intuitive Compass. Însă, moștenirea culturală împotriva urmării instinctului sau intuiției duce adesea la nesocotirea acelor stări intuitive – în detrimentul nostru.
„Nu trebuie să respingem logica științifică pentru a beneficia de instinct”, spune Cholle.
„Putem onora și apela la toate aceste instrumente și putem căuta echilibru. Și căutând acest echilibru, vom aduce în sfârșit toate resursele creierului nostru în acțiune.”
E nevoie de un moment de singurătate, să fii tu cu tine pentru a-ți putea asculta intuiția. În singurătate se poate naște gândirea creativă, și desigur, conectarea la cea mai profundă înțelepciune interioară.
Oamenii intuitivi sunt cel mai adesea introvertiți. Dar indiferent dacă ești introvertit sau nu, a-ți face timp pentru un moment de singurătate te poate ajuta să te implici într-o gândire mai profundă și să te reconectezi cu tine însuți.
Oamenii intuitivi creează.
Creativitatea își arată cea mai buna parte atunci când funcționează intuitiv.
De fapt, oamenii creativi sunt foarte intuitivi, și la fel cum îți poți crește creativitatea prin practică, îți poți spori și intuiția. De fapt, practicarea uneia o poate construi pe cealaltă.
Oamenii intuitivi practică mindfulness.
Meditația și alte practici de mindfulness pot fi o modalitate excelentă de a intra în intuiția ta. Mindfulness te poate conecta, de asemenea, la intuiția ta, stimulând cunoașterea de sine.
Oamenii intuitivi își ascultă corpul.
Oamenii intuitivi învață să-și regleze corpul și își ascultă „sentimentele interioare”. Dacă ai început vreodată să te simți rău la stomac când ai știut că ceva nu este în regulă, dar nu ai putut pune degetul pe ce anume, înțelegi că intuițiile pot provoca o senzație fizică în corp. Sentimentele noastre interioare sunt numite sentimente intestinale dintr-un motiv – cercetările sugerează că emoția și intuiția sunt foarte înrădăcinate în ”al doilea creier” din intestin.
Oamenii intuitivi se conectează profund cu ceilalți.
Reglarea propriilor emoții și petrecerea timpului observând și ascultând pe ceilalți față în față, îți pot crește puterile de empatie.
Oamenii intuitivi acordă atenție viselor lor.
Se recomandă să acorzi atenție viselor ca o modalitate de a lua legătura cu procesele de gândire inconștiente ale minții tale. Atât visele cât și intuiția izvorăsc din inconștient, astfel încât poți începe să te folosești de această parte a minții tale, acordând atenție viselor. Problema este că s-ar putea să nu o faci, dând vina pe timp. Tu poți găsi timpul necesar pentru cunoașterea ta.
Emoțiile puternice – în special cele negative – ne pot deconecta de intuiția noastră.
Când ești foarte deprimat, s-ar putea să descoperi că intuiția eșuează. Când ești supărat sau într-o stare emoțională intensă, intuiția ta poate să eșueze complet. Asta nu înseamnă că oamenii intuitivi nu se supără niciodată – dar intuiția ta va fi mai bună dacă ești capabil să accepți cu atenție și să dai drumul la emoții negative în cea mai mare parte, în loc să le suprimi sau să le negi.
Care este diferența între intuiție și frică: când te confrunți cu o oportunitate, este normal să eziți, chiar să îți fie teamă.
Cum faci diferența între teama ce trebuie metabolizată și transferată și intuiția care încercă să îți spună să nu faci ceva ce vei regreta mai târziu?
- Fii atent la semnalele transmise de corpul tău! Ia-ți un timp, singur, așezat într-o poziție confortabilă, lasă mintea să se liniștească, fii prezent în corpul tău și vezi ce simți ca răspuns la o întrebare-”Cum mă face această problemă să mă simt- expansiv sau temător? Ce simți: ușurare, bucurie, emoție? Sau din contră: o greutate, o strângere în piept sau o durere de burtă? Nu fii atent la ce spune mintea, ci la reacțiile corpului tău. Când acorzi o atenție deosebită și îți asculți indicii nonverbali, vei observa o creștere a energiei care se deplasează într-o direcție sau în cealaltă. Evident, dacă simți ceva apropiat de expansiv, vesel sau excitat, asta este semnificația intuiției pentru a merge mai departe și a spune da. Contracția pe care o simți în abdomen, sau orice sentiment de temere, înseamnă că este un semn pentru frică, pentru a nu merge mai departe.
Înțelepciunea de a face față fricii este în tine! Tu poți ști ce e cel mai bine pentru tine și doar tu poți descoperi acest lucru! Pentru că: ”Există mai multă înțelepciune în corpul tău decât în cea mai profundă filozofie.- Friedrich Nietzsche ”