Invata sa spui NU intr-o relatie nefericita
Nimic nu erodeaza mai mult fericirea conjugala decat acordul permanent al femeii la toate rugamintile si dorintele partenerului. Nesiguranta de sine si incercarea de a fi mereu partenera ideala, „fata buna” care cedeaza la tot si toate s-ar putea sa nu conduca la efectul dorit − armonia in cuplu, ci la un dezechilibru real de putere in relatia dintre voi. Daca te gandesti mereu cum sa nu dezamagesti, cum sa nu superi persoana iubita prin refuzul tau, vei umili si supara, de fapt, cea mai importanta persoana din viata ta – pe tine insati. Iar daca un om este nefericit, daca nu are niciodata timp pentru sine, pentru cresterea si dezvoltarea lui personala, pentru realizarea planurilor si dorintelor lui, nu ii poate face fericiti nici pe ceilalti.
Si barbatul va fi oare interesat de o femeie care nu are interese si dorinte proprii? Se va mai simti atras de o femeie care si-a dedicat toata viata capriciilor lui?
De ce nu poti sa spui NU intr-o relatie nefericita?
Incapacitatea de a spune NU te tine blocata intr-o relatie nesatisfacatoare, in care traiesti cu speranta ca intr-o zi partenerul tau se va schimba si, ca printr-un miracol, va intelege toate nemultumirile tale. Iluzia ca partenerul se va metamorfoza intr-o buna zi este intalnita la multe femei aflate in relatii disfunctionale. Sau poate faci parte din acea categorie de femei care stie, rational, ca ar trebui sa renunte la relatie, dar emotional nu poate. Exista unele nevoi pe care acest partener ti le satisface la nivel emotional sau te implineste prin ceea ce el are si tie iti lipseste: incredere in sine, statut, bani, disciplina etc. Constientizarea nefericirii tale si, in acelasi timp, imposibilitatea de a renunta la atasamentul bolnavicios genereaza stari de anxietate si depresie. Stii ca ar trebui sa iei o hotarare si nu reusesti sa o iei. Cu cat petreci mai mult timp in imposibilitatea de a lua o decizie, cu atat iti va fi mai dificil sa o faci.
Invata sa spui NU
- Dezvolta-ti abilitatea de a refuza. Inainte sa raspunzi unei rugaminti a partenerului, fa o pauza si intreaba-te: „Eu vreau acest lucru? Dupa ce voi executa aceasta cerinta, voi fi fericita sau multumita?”. Asculta-ti senzatiile din corp si vezi daca simti confort sau disconfort. Daca senzatia ta este de repulsie si neplacere, ar fi indicat sa refuzi. Daca acceptul tau nu vine dintr-o dorinta intrinseca, ci din sentimentul de frica, iti vei face rau nu numai tie, ci si cuplului. Invatand sa invingi frica, prin refuzuri repetate, iti vei consolida stima de sine;
- Intelege ca oamenii se schimba foarte greu. Sau deloc. Schimbarile, atunci cand se produc, sunt insotite, de regula, de suferinta si de o intelegere profunda a realitatii si a propriilor greseli. In niciun caz nu sunt un rezultat al reprosurilor si cicalelilor cuiva. Altfel, ne vom trezi ca vom primi doar promisiuni de schimbare valabile pana la urmatoarea abatere;
- Invata sa ai asteptari mari de la viata. Persoanele care nu reusesc sa spuna NU au standardul ridicat doar in ceea ce priveste propria persoana. Tendinta de a fi pe placul tuturor, lipsa vietii personale si violenta morala indreptata asupra propriei persoane pot duce chiar la probleme psihice, pentru ca, in mod permanent, iti suprimi propriile dorinte in detrimentul altora. Cu cat vei invata sa iti apreciezi si sa iti respecti propria persoana, precum si spatiul tau privat, cu atat mai repede vei incepe sa ai o viata cu adevarat implinita si completa. Trebuie sa inveti sa distingi intre nevoia de a fi cu o anumita persoana si iubirea reala fata de ea. Deseori, confundam frica de singuratate, de necunoscut si atasamentul nesanatos cu dragostea. Cauta sa obtii validarea calitatilor tale si din alte surse si nu te multumi cu relatii second-hand.
In ziua in care vei invata sa spui NU, vei putea privi in trecut fara manie si in viitor fara sperante iluzorii, traind momentul „aici si acum” cu intelepiune si iubire de sine.
Text: Psiholog Dana Comanescu