Învăţământul online – marea provocare pentru elevi, profesori şi părinţi!

Schimbările prin care trecem acum ne forțează să ne adaptăm permanent și să acceptăm că viața noastră și tot ce reprezintă ea s-a schimbat considerabil. Cum relaționăm cu familia și prietenii, serviciul nostru, felul în care facem cumpărături, chiar și felul în care învățăm, toate se desfășoară preponderent în mediul online.
Când vine vorba de învățământul online, cei mai mulți părinți se simt copleșiți și nu știu de unde să înceapă. Important e să înțeleagă fiecare că scopul nu e acela de a face performanță și de a crește nivelul de stres, ci de a sădi în copil iubirea pentru cunoaștere și a-i crește nivelul curiozității.
Pentru a avea succes în acest proces destul de provocator pentru copii, cadre didactice și elevi de-o potrivă, trebuie urmate câteva directive de bază:
- Discutați cu cadrele didactice – nu poți peste noapte să devi expert în ceea ce privește toate materiile școlare, dar poți cere sfatul experților. Mulți profesori au deja materialele pregătite și vă pot trimite câteva materiale de lucru sau vă pot recomanda anumite cărți și caiete. Unii profesori pot preda și lecții on-line, iar dumneavostră doar consolidați materia predată.
- Explicați copilului ce înseamnă învățământul online. Copiii trebuie să înțeleagă că așa cum părinții lucrează (majoritatea la laptop în perioada aceasta, așa lucrează și copiii pentru școală) și că trebuie să se concentreze și să lucreze singuri.
- Faceți un program de lucru. Cel mai adesea, nu sunt destul de multe calculatoare într-o gospodărie, iar dacă sunt mai mulți copii, deja e o problemă. Încercați să organizați timpul de lucru, astfel încât să aibă timp de studiu fiecare copil (și adult dacă e cazul).
- Îmbinați timpul de lucru cu activitățile În perioada aceasta, au dreptul să se plictisească, să fie mai creativi, nu doar să stea cu ochii în ecrane. Încercați ca în pauze să petreceți timp cu ei, să mâncați împreună, să discutați liber.
Obiectivele de bază pentru educația online
Odată cu finalizarea perioadei de urgență, lucrurile revin ușor- ușor pe un făgaș relativ normal, iar ceea ce înseamnă materie predată online, va mai fi străbătută odată cu profesorul clasei, astfel încât să se asigure că toți elevii (chiar și cei fără acces la tehnologie) să nu rămână cu lacune, așa că, nu puneți presiune nici pe dumneavoastră ca părinți, nici pe copii să înțeleagă noțiuni care vă pun în dificultate. Întrebați, citiți, căutați, dar nu lăsați să vă copleșească.
Simpla autoizolare e dificilă, așa că nu are rost să vă încărcați negativ cu fiecare materie școlară a fiecărui copil (atunci când sunt mai mulți), cu atribuțiile jobului și cu treburile casnice. Luați totul cum vine, gradual și găsiți soluții pentru fiecare moment în parte. Discutați cu cadrul didactic atunci când lucrurile devin greu de gestionat
Învățământul online în vremurile pandemiei reprezintă o provocare pentru toate părțile implicate, dar acest tip de învățământ are câteva obiective pe care să le aveți în minte atunci când simțiți că este prea mult pentru dumneavoatră:
- Previne regresia cognitivă. Simplu fapt că își ține mintea ocupată și antrenată, îl ajută pe cel mic să rămână ancorat în procesul educațional și să „nu-și iasă din mână”. De aceea este recomandat ca tot ce înseamnă rutină să coincidă cu cea pe care o avea când încă mergea la școală.
- Păstrează legătura cu cadrul didactic (și uneori, colegii). Relația dintre cadrul didactic și elev este una care favorizează procesul educațional și ruperea acesteia este greu de reparat.
- Nu întrerupe procesul educațional. Copiii au de învățat din fiecare situație prin care trec, dar când vine vorba de învățământul tradițional, ritmul este unul alert, susținut, greu de urnit, iar ruperea totală de rutina procesului poate fi greu de reconsolidat.
Recomandări finale pentru a implementa cu succes învățământul la distanță
Pentru început, nu lăsați copilului impresia că aceasta este o povară pe care nu vreți să o duceți în spate. Atitudinea dumneavoastră, ca părinte față de învățământul online trebuie să fie una deschisă, curioasă, dar care să arate că înțelege faptul că e ceva atipic, dar relalizabil.
În al doilea rând, trebuie să îi insuflați copilului ideea de a trata totul cu seriozitate, așa cum ar face și dacă ar merge fizic la școală, dar dacă simțiți că este copleșit, îi puteți da o zi de „vacanță”.
Această situație este una temporară, peste care o să trecem și o să ne readaptăm la condițiile noi ce vor fi impuse. Important e să fim realiști, să discutăm despre ce ne frământă, să fim deschiși, sinceri și să încercăm să vedem partea plină a paharului. Sigur, o sa fim demoralizați, o să plângem, o să tânjim la zilele de odinioară și e bine să lăsăm trăirile astea să iasă, fără a transforma asta în starea noastră permanentă.
Energie şi vitalitate pentru cei mici! Farmaciştii Catena recomandă o selecţie de suplimente alimentare pentru copii, cu o ofertă specială! Mai multe detalii despre produse găsiţi AICI.