Investigatii ale sanului pe categorii de varsta
Pentru femeile cu risc scazut, mamografia este indicata de la 40 de ani. Pentru femeile cu varste intre 20 si 30 de ani, se recomanda, de preferinta, un examen clinic al sanilor, cel putin o data la 3 ani. Femeile asimptomatice cu varsta de peste 40 de ani ar trebui sa continue sa beneficieze de o examinare clinica a sanilor, parte a examinarii generale de sanatate, de preferinta anual. Incepand de la 20 de ani, femeilor ar trebui sa li se explice beneficiile si limitarile unei autoexaminari a sanului.
Screeningul pentru femeile mai in varsta ar trebui sa fie individualizat in contextul starii de sanatate curente. Atat timp cat femeia este un candidat pentru tratament, ea trebuie sa continue screeningul mamografic pentru cancer de san. Femeile cu risc crescut al cancerului de san pot beneficia de strategii suplimentare de screening. Acestea includ initierea timpurie a screeningului, intervale mai scurte intre doua examinari sau adaugarea altor modalitati de screening, cum ar fi ecografie sau imagistica prin rezonanta magnetica.
Screeningul mamografic
Acest test radiologic este, in prezent, cel mai bun test disponibil pentru depistarea cancerului de san. In prezent, este acceptat faptul ca, pentru femeile cu varsta intre 50 si 69 de ani,
screeningul mamografic reduce mortalitatea prin cancerul de san. Incertitudini considerabile raman pentru femeile cu varste cuprinse intre 40 si 49 de ani, dar cele mai multe asociatii si organizatii recomanda mamografie de screening anual incepand cu varsta de 40 de ani.
Pana la 25% dintre femeile diagnosticate cu cancer de san au o mamografie normala in ultimele 12-24 de luni.
Screeningul ecografic
Aceasta modalitate de screening identifica cancerul de san ocult mamografic in mai putin de 1% din femei, tradus insa printr-o crestere cu 42% a detectatiei cancerului de san. Screeningul ecografic este totusi consumator de timp si precizia este dependenta de operator.
Screeningul imagistic prin rezonanta magnetica nucleara (RMN)
Aceasta optiune de screening a fost recent evaluata in randul femeilor cu risc genetic ridicat al cancerului de san. Este deosebit de atractiv in randul femeilor cu varste cuprinse intre 25 si 50 de ani, varsta la care sensibilitatea mamografiei este redusa din cauza tesutul mamar dens. In general, RMN-ul prezinta sensibilitate si specificitate mai mari decat mamografia, dar testul a fost criticat pentru cheltuielile ridicate si rata mare de rezultate fals-pozitive.
Metoda necesita radiologi special instruiti si echipamente specializate si se realizeaza cu si fara substanta de contrast intravenos.
Screeningul prin examinarea clinica
Valoarea unui examen clinic de san efectuat de catre medicul curant nu trebuie neglijata.
Intre 44% si 74% din cancerele de san au fost detectate prin aceasta abordare. Sensibilitatea si specificitatea examinarii fizice au fost mai mari decat in cazul mamografiei in randul tinerelor
femei. Entuziasmul pentru autoexaminarea sanilor s-a diminuat dupa publicarea unui studiu efectuat in Shanghai, China, care nu a gasit nicio imbunatatire a mortalitatii prin cancerul de san. Cu toate acestea, este necesarea promovarea in continuare a autoexaminarii sanilor si incurajarea femeilor sa ramana vigilente asupra propriului corp.
Text: Dr. Tania Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie