Investigații necesare pentru depistarea infertilității la bărbați
Potrivit statisticilor, 1 din 7 cupluri este infertil, nereușind să conceapă un copil, chiar dacă partenerii întrețin regulat și neprotejat relații intime timp de un an sau mai mult. Și în mai bine dintre jumătate dintre cazuri, infertilitatea la bărbați joacă un rol important.
Când vine vorba de infertilitate la bărbați, printre principalele cauze sunt producția scăzută de spermatozoizi, funcționarea anormală a spermei sau diverse blocaje care împiedică fluxul natural al lichidului seminal. Iar aceste situații total neplăcute se pot lega de unele boli sau problemele cronice de sănătate, accidente, sau chiar de stilul de viață și alți mulți factori. Iar incapacitatea de a concepe un copil poate fi stresantă și frustrantă. Însă odată ce se dă acest diagnostic, din fericire, sunt și anumite tratamente care pot depăși această condiție. Înainte de toate, ajută să știm că există o serie de investigații pentru a depista infertilitatea la bărbați.
Infertilitate masculină – informații generale
Multe cupluri ajung să sufere din cauza factorilor care pot împiedica aducerea pe lume a unui copil. În această situație, este posibil ca amândoi partenerii să fie nevoiți să consulte un medic. Sunt șanse 50-50% să fie vorba de un caz de infertilitate la bărbați. Așadar, ar putea fi nevoie de o serie de teste în încercarea de a depista care sunt cauzele. Dar trebuie luat în calcul și că, în anumite cazuri, nu existe un răspuns clar care să explice infertilitatea la bărbați.
Diagnosticul de infertilitate la bărbați
Diagnosticarea problemelor de infertilitate la bărbați implică de obicei:
Examen fizic general și istoric medical – aceasta include examinarea organelor genitale și discuția cu doctorul specialist privind orice afecțiuni moștenite, probleme cronice de sănătate, boli, răni sau intervenții chirurgicale care ar putea duce la infertilitate la bărbați. Medicul poate adresa și unele întrebări privind experiența sexuală.
Analiza materialului seminal – probele de material seminal pot fi obținute în câteva moduri diferite. Proba este trimisă la un laborator pentru a măsura numărul de spermatozoizi prezenți și pentru a căuta orice anomalii în forma (morfologia) și mișcarea (motilitatea) spermatozoizilor. Laboratorul va verifica, de asemenea, materialul seminal, semnalând orice probleme, cum ar fi infecțiile.
Adesea, numărul de spermatozoizi fluctuează semnificativ de la un individ la altul. În cele mai multe cazuri, se fac mai multe teste de analiză a materialului seminal într-o perioadă de timp pentru a asigura rezultate precise. Dacă analiza spermei este normală, medicul ar putea recomanda o testarea amănunțită și în cazul partenerului de cuplu înainte de a efectua alte teste care pot depista infertilitatea la bărbați.
Care sunt investigațiile care depistează infertilitatea la bărbați
Pe lângă o analiză amănunțită a spermei, medicul specialist poate recomanda teste suplimentare pentru a ajuta la identificarea unor cauze care ar putea duce la infertilitate la bărbați. Acestea pot include:
1. Testare hormonală
Hormonii produși de glanda pituitară, hipotalamus și testicule joacă un rol cheie în dezvoltarea sexuală și producția de spermatozoizi. Însă anomaliile altor sisteme hormonale pot contribui, de asemenea, la cazurile de infertilitate la bărbați. Un test de sânge măsoară nivelul de testosteron și alți hormoni.
2. Teste genetice
Când concentrația spermatozoizilor este extrem de scăzută, ar putea exista o cauză genetică. Un test de sânge poate dezvălui dacă există modificări subtile în cromozomul Y – semne ale unei anomalii genetice. Testarea genetică ar putea diagnostica și diferite sindroame congenitale sau moștenite ce ar putea avea legătură cu infertilitatea la bărbați.
3. Ecografie testiculară
Acest tip de test folosește unde sonore de înaltă frecvență pentru a reda ce este în interiorul organismului. O ecografie testiculară sau scrotală poate ajuta medicul să vadă dacă există un varicocel sau alte probleme la nivelul testiculelor ce ar putea favoriza diagnosticul de infertilitate la bărbați.
4. Ecografie transrectală
Când vine vorba de ecografia transrectală, se va folosi o baghetă mică, lubrifiată, ce este introdusă în rect. Acesta permite medicului să verifice prostata și să caute blocaje ale tuburilor care transportă materialul seminal.
5. Analiza urinei post-ejaculare
Spermatozoizii din urină pot indica că sperma călătorește înapoi în vezică în loc să iasă în timpul ejaculării (ejaculare retrogradă), fapt ce ar putea avea legătură cu infertilitatea la bărbați.
6. Biopsie testiculară
Acest tip de test implică recoltarea probelor din testicul cu un ac. Dacă rezultatele biopsiei testiculare arată că producția de spermă este normală, problema de infertilitate la bărbați este probabil cauzată de un blocaj sau de o altă problemă cu transportul spermatozoizilor.
7. Teste specializate ale funcției spermatozoizilor
Se vor realiza o serie de teste pentru a verifica cât supraviețuiesc spermatozoizii după ejaculare, cât de bine pot pătrunde într-un ovul și dacă există vreo problemă la atașarea ovulului. Însă aceste teste nu sunt folosite des și, de regulă, nu modifică în mod semnificativ recomandările pentru tratament în caz de infertilitate la bărbați.