Investigațiile anuale ginecologice, în funcție de vârstă
Organismul feminin este complex și pe toată perioada vieții are nevoie de grijă, exprimată prin preocuparea pentru sănătate, adaptată fiecărei etape a vieții cuprinse între prima menstruație și sfârșitul vieții. Medicina a evoluat mult în ultimele decenii și ne oferă unelte necesare pentru a asigura sănătatea femeii sau să ne ajute în detecția unor afecțiuni chiar înainte de a avea simptome, pentru că prevenția este cel mai bun medic.
Odată cu debutul menstruației – menarha – organismul feminin este capabil să găzduiască o sarcină, de aceea, odată cu acest eveniment, se recomandă educație sexuală cu discuție adaptată vârstei, cu fetițele și cu băiețeii, chiar din clasele de gimnaziu. În cazul în care părinții au temeri sau nu pot avea această discuție cu copilul, se recomandă apelarea la un specialist. În România, educația sexuală este inexistentă în scoala gimnazială, însă România este în topul țărilor cu gravide sub vârsta de 16 ani, cu proveniență din toate mediile sociale. Având în vedere continua scădere a vârstei debutului vieții sexuale, se recomandă efectuarea unui consult ginecologic înaintea acestui eveniment, în cadrul căruia se discută despre metodele de contracepție. De asemenea, în cadrul primului consult, se poate discuta opțiunea vaccinării anti-HPV, cu rata mare de succes în cazul pacientelor virgine.
Pentru că ştim ca îţi doreşti tot ce este mai bun şi vrei să fii mereu la curent cu informaţii practice despre sănătate, Farmaciştii Catena îţi recomandă cardul Safe for You care îţi oferă posibilitatea de a achiziţiona produse pentru contracepţie şi pentru uz feminin cu până la 22% REDUCERE. Cardul se eliberează pe loc la Catena, după completarea unui simplu formular, iar tu beneficiezi de reduceri, promoţii şi campanii de informare create de către specialiştii Catena, cu gândul la sănătatea ta.
Odată cu debutul vieții sexuale se recomandă consultul ginecologic anual. La un an de la începerea vieții sexuale, se recomandă recoltarea testului Babeș-Papanicolau și lama din secreția vaginală, completate sau nu investigații suplimentare, de tipul ecografiei transvaginale.
Până la vârsta de 25 de ani se recomandă anual, efectuarea consultului ginecologic, completat de screeningul prin cancerul de col uterin – testul Babeș Papanicolau; în funcție de rezultatul acestuia, se completează sau nu cu testarea HPV (Human Papiloma Virus – virusul care poate modifica celulele la nivelul colului uterin) sau cu recoltarea de probe din sfera genitală. De asemenea, se recomandă anual, efectuarea ecografiei transvaginale și consilierea prevenției sarcinilor nedorite, prin discutarea metodelor de contracepție și alegerea metodei potrivite pacientei. Tot în cadrul consultului, se discută posibilitatea vaccinării anti-HPV. În cazul existenție în familie a cazurilor de neoplasm mamar, există posibilitatea recomandării unor investigații suplimentare de tipul ecografiei mamare.
Între 25 și 40 de ani se recomandă anual efectuarea consultului ginecologic, a ecografiei transvaginale, a testului Babeș-Papanicolau și în cazul unui rezultat negativ la prima testare, genotipare HPV la un interval de 3 ani (sau mai puțin, în cazul apariției unor simptome înalt sugestive de infecție HPV). De asemenea, și în această categorie de vâstă se recomandă vaccinarea anti-HPV, vaccinul poate fi administrat până la vârsta de 45 de ani. Această categorie este cel mai frecvent perioada în care femeile își doresc să fie mame și înainte de a rămâne gravidă, se recomandă efectuarea unui set de analize caracteristic preconcepției, precum și recomandării medicației specifice prevenției unor malformații fetale. În cazul existenție în familie a cazurilor de neoplasme mamar, există posibilitatea recomandării unor investigații suplimentare de tipul ecografiei mamare.
După vârsta de 40 de ani, majoritatea femeilor își încheie perioada reproductivă, dorind o metodă de contracepție eficientă și de lungă durată, aceste lucruri fiind discutate în cadrul consultului ginecologic anual, însoțit de efectuarea ecografiei transvaginale, a testului Babeș-Papanicolau și a genotipării HPV, în funcție de caz. În cazul dorinței de concepție, pacientei i se poate recomanda un set de analize detaliat și un consult la un medic ginecolog specializat în infertilitate. După vârsta de 40 de ani, se efectuează screeningul de cancer mamar, prin efectuarea mamografiei odată la 2 ani, în cazul unui rezultat favorabil și a ecografiei mamare anual.
Majoritatea femeilor își încheie perioada fertilă în jurul vârstei de 50 de ani (cu limite largi între 45 și 53 de ani). Premenopauza durează aproximativ 2 ani și e caracterizată prin menstruații neregulate, modificări ale ciclului și fluxului menstrual și/sau apariția simptomelor de menopauză. Intrarea la menopauză se caracterizează prin absența menstruației pe o perioadă de minim 12 luni, însoțită sau nu de simptomele specifice acesteia. Monitorizarea femeilor la menopauză se efectuează prin consultul ginecologic anual, efectuarea testului Babeș-Papanicolau și a ecografiei transvaginale, a mamografiei la 2 ani, a ecografiei mamare anual, precum și a efectuării osteodensitometriei (DXA) anual sau la doi ani. În cadrul discuției cu medicul ginecolog, pacientei i se poate recomanda substituția hormonală, cu rol protectiv pentru afecțiunile cardio-vasculare și osteoporotice.
După vârsta de 65 de ani, se recomandă aceleași investigații, însă, în cazul a trei teste Babeș-Papanicolau negative, se poate opri efectuarea anuală a acestuia.
Aceste investigații sunt recomandate în mod general acestor categorii de vârstă, însă fiecare femeie este unică, de aceea pot exista variații în recomandarea lor. E important să ai încredere în medicul tău ginecolog și să fii deschisă să discuți cu el despre întrebările pe care le ai.
Sunt aici să te ajut, dar lucrăm în echipă!