Invidia între partenerii de cuplu – de ce apare și ce poți face
Încă din copilărie, auzim cuvântul “invidie” și ne confruntăm cu situații în care se manifestă această emoție. Este ceva natural, dar care poate genera multe probleme atunci când nu este ținută sub control. În unele cazuri, invidia poate să ne fie chiar un bun aliat, însă doar pentru o vreme. Este ceva ce ia naștere atunci când ne comparăm cu alți oameni, indiferent că ne referim la bunurile acelor oameni sau la realizările lor. Persoanele invidioase nu sunt văzute cu ochi buni, pentru că această atitudine anunță și alte emoții distructive și o multitudine de frustrări ce pot duce la situații extrem de neplăcute.
Cum își face loc invidia într-un cuplu?
Invidia poate să afecteze inclusiv membrii unui cuplu. Se instalează încet, fiind un întreg proces care debutează cu momentul în care începi să idealizezi calitățile partenerului pentru a-ți da un plus de valoare. În faza următoare, aproape de fiecare dată, ajungi să îi găsești defecte și să îl critici constant pe cel pe care inițial l-ai încărcat cu atribute demne de invidiat.
Una dintre situațiile delicate care pot apărea în cuplu din cauza invidiei, este aceea în care ambii parteneri lucrează în cadrul aceleiași companii sau atunci când au profesii asemănătoare. Poate să ajungă să fie vorba chiar de poziția pe care o ocupă fiecare raportat la domeniul de activitate, ceea ce, în situația multor cupluri, naște tensiune și conflict. Există posibilitatea ca cei doi nici măcar să nu conștientizeze că este vorba despre invidie și să dea vina pe tot felul de alte motive, însă relația dintre ei se deteriorează serios în aceste condiții.
Invidia poate fi chiar și moștenită
Din păcate, se poate ca această emoție care se manifestă între partenerii unui cuplu să fie o reminiscență a comportamentului părinților celor doi sau doar a unuia dintre ei în timpul copilăriei, atunci când îi comparau cu frații sau surorile dar și cu alți copii, eventual colegi de la școală care învățau mai bine. În niciun caz nu este o alternativă pentru a stimula sau pentru a motiva pe cineva, mai ales dacă existau poate anumite probleme de învățare care aveau altă cauză ce nu a fost însă investigată niciodată.
O altă situație ciudată, dar adevărată, este aceea în care părinții ajung să fie invidioși pe copiii lor. Poate fi vorba despre situații în care mama să își invideze fiica pentru frumusețea și tinerețea ei, pentru viața lipsită de griji și pentru faptul că se bucură de viață mai mult decât s-a bucurat ea vreodată. Desigur, vorbim despre lipsa unei iubiri adevărate, ceea ce va afecta viitoarele relații ale fiicei. La fel și în cazul băieților, atunci când tații îi invidiază pentru faptul că devin mai puternici din punct de vedere fizic, că au mai mulți bani și oportunități. Când vor crește, băieții respectivi riscă să aibă probleme serioase cu viitoarele partenere de cuplu din acest motiv.
Ce poți să faci pentru a trăi în afara invidiei?
Cel mai bun sfat este să recunoști dacă ai această atitudine și să lucrezi cu ține pentru a o corecta. Dacă vezi că și partenerul tău este invidios în ceea ce te privește, ideal ar fi să lucrezi cu propriile emoții de acest fel înainte de a-i cere să și le gestioneze pe ale lui. Jocurile psihologice nu vor face decât să va erodeze relația în cazul în care nu înțelegeți că trebuie să va păstrați calmul, să nu răspundeți mereu cu aceeași monedă.
Succesul celuilalt trebuie să va bucure și să conștientizați că aduce un plus relației voastre. Partenerul nu încearcă să aibă succes pentru a se evidenția dintre voi doi. Regăsiți-va empatia, sau descoperiți-o pentru prima dată. Învățați să comunicați în așa fel încât sinceritatea și dragostea să anuleze orice negativism și orice consecințe ale invidiei. O să aveți amândoi nevoie de răbdare, de timp pentru a învăța din greșeli, însă trebuie să exersați asta constant pentru a ajunge la armonia și echilibrul pe care vi le doriți în interiorul cuplului.