Istoria gheiselor
Dictionarul de neologisme defineste termenul gheisa –s.f. dansatoare si cantareata japoneza (partenera de distractii).
Gheisele apartin culturii est-asiatice, in special celei japoneze. Dupa cum bine stim, culturile sunt diferite: traditii diferite, un mod de viata diferit, iar la japonezi scrierea si vorbirea implica o simbolistica total diferita de celelalte tari ale planetei. Cultura japoneza a starnit interesul occidentalilor iar despre gheise s-au realizat filme, s-au scris carti. O carte destul de cunoscuta dupa care a fost realizat filmul cu acelasi nume – Memoriile unei gheise, de Arthur Golden, a avut un succes formidabil.
Particularitati ale gheiselor , mai mult sau mai putin cunoscute….
Viata de gheisa incepe de la o varsta frageda si implica o educatie riguroasa de cativa ani in domeniul muzicii si dansului. O viata cu severitati, rigori si abstinente, program bine definit, disciplina, mentor (o alta gheisa, de obicei). Nu orice fata este selectata pentru a fi gheisa, ci ea trebuie sa intruneasca cateva calitati fizice ca de exemplu sa aiba un fizic placut, sa fie fina si delicata si sa aiba inclinatii spre muzica si dans, pentru ca in acest stil se va forma si va deveni fermecatoare pentru a incanta privirile celor bogati, cat si calitati psihice: altruism si demnitate. Alte calitati ale celor alese sa devina gheise sunt rabdarea si dedicatia. In Scoala de gheise se invata traditiile, dialectele, muzica, dansul , kimonoul, etc.
- Gheisa inseamna artista sau persoana a artelor (geiko, maiko sau geigi) insa occidentalii le-au stigmatizat ani de-a randul drept prostituate. Un mod nedrept de a judeca pana la urma cultura care incadreaza gheisele si poate neinteles de catre critici.
- Gheisa indeplinea si rolul de acompanietoare a unui domn care o solicita, la o petrecere. Pe langa dans si muzica, gheisa cu o educatie aleasa insoteste un barbat bogat la diverse evenimente.
- Ghisele nu practica sex platit cu barbatii care le solicita. Chiar daca ele studiaza si arta seductiei, o folosesc mai mult de a sicana, de a atrage, de a face barbatul sa se simta bine, de a-i stimula ego-ul. Se spune ca gheisele de fapt, vand vise.
- Gheisele se supun ( sunt in grija) unui danna, adica un fel de patron care se ocupa de educatia lor, le plateste cheltuielile de formare si intretinere si se ocupa de valorificarea calitatilor lor, adica de a gasi clientela interesata si care plateste serviciul oferit de gheisa.
- Gheisele sunt recrutate de casele de gheise ( okiya). Okiya ofera un pret pentru fata care este vanduta, stiind ca dupa formarea ei ca gheisa beneficiile pe care le aduce casei sunt mult mai mari.
- Gheisa tanara respecta pe gheisa mai experimentata. Ea are datoria de a o astepta pe gheisa mai experimentata pana se intoarcea acasa si sa o ajute sa se pregateasca de culcare.
Prima etapa a formarii gheisei este de servitoare. Dupa aceasta etapa urmeaza activitatea de teren ( fata poate fi inchiriata) dar nu are voie sa vorbeasca. Ea invata permanent de la o gheisa mai experimentata pe care o asista la evenimente. De la aceasta invata arta conversatiei, cum sa serveasca ceaiul, cum sa socializeze, cum sa aranjeze florile, cum sa scrie frumos, cum sa danseze, etc. Dupa etapa perfectionarii, debutanta este lasata sa isi aleaga un nou nume si sa isi aranjeze parul si machiajul. Ea devine gheisa cu drepturi depline numai cand gheisa mai mare care a supervizat-o permanent, considera ca este pregatita. O gheisa deja formata nu incheie niciodata formarea. Ea trebuie sa-si mentina abilitatile si talentele si sa si le dezvolte continuu pentru a multumi clientela.
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog