Iubeste-ma ca sa te iubesc si eu – Iubirea conditioneaza?!
Unul dintre cei mai recunoscuti poeti si romancieri germani, Rainer Maria Rilke – a abordat aceasta tema profunda existentiala a iubirii, mesajul lui despre iubire ramanand memorabil:
„Ca un om sa iubeasca pe altul e probabil cea mai grea sarcina care ne-a fost incredintata, sarcina suprema, examenul final, opera pentru care toate celelalte sunt doar un preludiu…. Iubirea e un imbold pentru fiecare sa se desavarseasca, sa devina cineva, sa devina o lume el insusi de dragul cuiva”. Autorul aduce in lumina efectul pe care il are iubirea asupra implinirii si desavarsirii propriei persoane. A iubi in mod conditionat sau a oferi iubire pentru ca primim ceva la schimb, suna mai degraba ca o afacere, un acord, decat o placere, sau decat un sentiment curat.
Dragostea adevarata este dragostea neconditionata.
Trairea unor sentimente adevarate de iubire nu ar trebui sa ne provoace confuzii. Intr-adevar, relatiile interumane se bazeaza pe baza unui schimb reciproc a „ceva” sau „altceva” ce completeaza sau satisface intr-o mai mica sau mai mare masura nevoile noastre, ale fiecaruia. Insa, ca sa putem sa construim sau sa mentinem o relatie de iubire este necesar sa il iubim pe celalalt cu o dragoste neutra, fara conditionari, fara asteptari si fara competitie. A iubi, inseamna a-l accepta pe celalalt asa cum este el, atat cu defecte cat si calitati, a depasi propriile noastre tipare obisnuite de perceptie sau preconceptiile cu care venim din trecut sau din mediul in care am trait. Iubirea neconditionata pare un ideal spre care tindem cu totii, deoarece cand se fac simtite astfel de sentimente, de fapt simtim ca suntem recunoscuti, acceptati, valorizati si sustinuti, de ce nu si completati de catre celalalt. Personalitatea noastra capata un alt contur, se desavarseste, viata de cuplu capata o oarecare magie, devine mai colorata si mai incarcata cu energie si tonus pozitiv. Totodata prin aparitia unor astfel de sentimente, de dragoste adevarata, multe din starile negative, fricile sau frustrarile noastre din trecut, se diminueaza, capata alte valente, posibilitatile de rezolvare fiind parca mai usor de gasit, deoarece suportul emotional al partenerului este foarte important.
Conditionarea iubirii, in sensul in care persoana nu este iubita pentru ceea ce este, ci este iubita numai daca indeplineste cerintele stabilite de catre partener, va aduce prejudicii in viata de cuplu si „sanatatii” casatoriei.
Iubirea neconditionata incadreaza parametrii acceptarii celuilalt asa cum este in realitate iar dezamagirile apar mai greu, deoarece judecatile si cerintele predefinite despre „cum ar trebui sa fie fiinta iubita” sunt reduse, astfel incat doar dragostea este cea care predomina. Iubirea neconditionata pregateste terenul pentru o dragoste de durata si o casnicie sanatoasa.
Pentru ca acest lucru sa fie posibil, partenerii trebuie sa inteleaga urmatoarele aspecte:
– pentru a atinge idealul iubirii este necesar ca partenerii sa lucreze impreuna pentru acceptare reciproca;
– cu totii avem asteptari de la celalalt, doar suntem oameni; insa va trebui sa trecem dincolo de ele si sa intelegem ca poate un rezultat care nu se ridica la nivelul asteptarilor noastre, nu vine neaparat din rea vointa a celuilalt sau din nepasare, ci poate de un fel de a reactiona diferit de a-l nostru, de o intelegere diferita a situatiei, etc.
– dragostea trebuie sa fie invaluita de bucurie;
– bucuria trebuie sa se faca simtita de ambii parteneri;
– ceea ce este in sufletul tau si este simtit de celalalt va face unirea mai profunda;
– unele stari precum invinovatirea, frica, frustrarea, suferinte din antecedente vor incatusa sufletul si se vor face simtite timp indelungat, in incercari repetate de a gasi iubire si dragoste adevarata;
– bogatia si bucuria sufletului vine din trairea sentimentului de iubire fara a astepta „recompense” din partea celuilalt, ca si cum pentru daruirea iubirii ti se cuvine o rasplata, ci sa traiesti pur si simplu starea de iubire, starea in care simti o energie si un tonus special, o unda si o vibratie speciala si placuta, ceea ce iti confera putere, energie, echilibru si te face sa te simti in echilibru cu tine insuti/insati.
Pentru constientizarea conditionarilor, a asteptarilor, pentru constructia si reconstructia unor noi comportamente de relatie, uneori este indicat sa se apeleze si la psihoterapie.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala