Iubește „mai” de la distanță – un strop de dor face bine!
Dorul este o parte esențială a unei relații. Prezența lui poate fi o confirmare că relația merge bine și că cei doi parteneri vor să stea cât mai mult împreună. În plus, momentele în care nu sunteți împreună și în care apare dorul, pot face ca reîntâlnirea să fie mai frumoasă sau mai pasională și să sporească misterul și paradoxal, apropierea.
Dacă petreceți mult timp împreună, și mai ales, dacă locuiți împreună, șansele ca dorul să apară sunt mai mici. Totuși, există anumite strategii simple pe care le puteți aplica, astfel încât să vi se mai facă și dor. Are și el rolul lui…
De ce este important dorul?
Relația între doi oameni nu are loc doar atunci când ei sunt față în față. O parte importantă a relației este și cea de analiză și auto-analiză, care se realizează cel mai bine atunci când suntem singuri, la distanță și ne putem pune gândurile în ordine. Așadar, pentru a identifica o relație sănătoasă este important să vedem și ce se întâmplă când nu sunteți unul lângă altul.
„În iubirea adevărată, cea mai mică distanță este prea mare și cea mai mare distanță poate fi împiedicată.” – Hans Nouwens
Dorul este trăit ca lipsa unei persoane importante și dorința puternică de a fi împreună. Prezența lui confirmă apropierea din relație și poate determina ulterior o implicare mai mare în cuplu. De multe ori, timpul în care nu ești lângă partener sau distanța, te ajută să realizezi ce anume iubeşti la celălalt, ce trezește bun în tine și fără ce sentimente nu te poţi simți complet. Asta nu înseamnă că e nevoie să creezi constant situații în care să vă fie dor unul de celălalt, acest lucru putând deveni frustrant după o perioada de distanțare. Totuși, este important ca fiecare dintre voi să aibă din când în când perioade de timp petrecute separat pentru a putea asimila evoluția relației.
Iubește „mai” de la distanță – strategii simple
- Ieși în oraș – unul din riscurile unei relații de cuplu este îndepărtarea de prieteni și o oarecare izolare socială. Chiar dacă lucrurile merg foarte bine între voi, încearcă să găseșți timp și pentru prietenii tăi. În plus, o ieșire fără el vă poate ajuta pe amândoi să puneți în balanță ceea ce e sănătos și ce nu e în relația voastră. De asemenea, o astfel de ieșire va da ocazia să vă fie dor unul de celălalt.
- Încurajează-l și pe el să iasă – poate ți s-a întâmplat vreodată să ieși la masă, la o cafea și să cânte o melodiecare să îți aducă aminte de el. Același lucru i se poate întâmpla și lui atunci când iese în oraș fără tine. Este important ca amândoi să aveți ocazia să vă întâlniți cu alți oameni, pentru a aprecia mai mult apropierea dintre voi.
- Faceți mai multe activități separat– este important într-un cuplu ca ambii să își păstreze pe cât se poate autonomia. De aceea este în regulă să faceți unele activități separat. Acest lucru se poate întâmpla inclusiv acasă. În momentul în care tu faci ceva într-o cameră și el în alta, la un moment dat vă puteți da seama că simțiţi nevoia să vorbiți unul cu altul. În momentul în care stați mereu împreună, apropierea se devalorizează puțin și devine ceva luat de-a gata.
- Vorbiți mai rar în timpul zilei– comunicarea este cheia unei relații, dar asta nu înseamnă că trebuie să îl suni de fiecare dată când vezi ceva interesant. Poți păstra aceste povestiri și pentru atunci când va întâlniți. Asta nu înseamnă să nu vorbiți deloc în timpul zilei, pentru că e posibil că unul din voi să se simtă neglijat, dar este important totuși să nu îl bombardezi cu mesaje și telefoane. Dă-i ocazia pe parcursul zilei să se întrebe ce faci, să simtă nevoia să te sune.
Studiile arată că relațiile la distanţă pot fi la fel de funcționale și fericite ca celelalte, ba chiar, se creează legături și trăiri mult mai puternice între partenerii care își mențin spațiul individual sau se află la distanță. Prin urmare, nu distanța distruge relațiile, ci incompatibilitatea.