Iubire sau obisnuinta?
In relatiile de lunga durata, dupa ce trece faza initiala de indragostire poate urma o perioada mai calma in care trairile sunt mai putin intense. In aceasta perioada care ocupa practic cea mai mare parte a unei relatii, ne putem uneori trezi in monotonie si obisnuinta si poate aparea intrebarea daca ceea ce mentine relatia este iubirea sau obisnuinta.
Iubirea si obisnuinta pot semana
Iubirea, dupa faza initiala de indragostire in care toate trairile sunt foarte intense sau chiar dureros de puternice se transforma de multe ori intr-o traire calma si calda. Patosul se mai diminueaza lasand mai mult loc unor activitati mai relaxante. In aceasta faza, cei doi parteneri pot petrece mult timp impreuna in activitati cotidiene sau chiar rutiniere, bucurandu-se unul de compania altuia. Mai mult, in cazul in care programul celor doi e foarte ocupat sau exista factori de stres intens, intre cei doi pot aparea mici perioade de indepartare in care nu mai sunt la fel de atenti unul la celalat. Aceste situatii pot semana foate mult cu obisnuinta. In general lucrurile familiare ne sunt comode si stim cum sa le gestionam. O relatie in care a aparut obisnuinta este o relatie in care foarte rar apare neprevazutul si cei doi stiu la ce sa se astepte unul de la celalat. Desi obisnuinta poatea deveni o parte a unei relatii in care exista iubirea, sunt si situatii in care obisnuinta este singura care ramane dupa o perioada.
Cum recunoastem obisnuinta?
In general putem sa recunoastem obisnuinta atunci cand incepem sa facem lucrurile automat, fara sa ne gandim prea mult la ele. Intr-o relatie, asta implica sa facem lucrurile impreuna pe pilot automat. De exemplu, cand el vine de la munca putem sa il pupam si sa spunem „te iubesc”, fara ca acestea sa aiba cu adevarat o semnificatie, ci sa fie mai degraba un fel aparte de a ne saluta.
In afara de faptul ca este automata, obisnuinta nici nu este asociata cu o traire mai puternica. Ea aduce in general o stare de liniste sau uneori chiar de plictiseala. In relatiile care continua din obisnuinta nu sunt in general prezente sentimente puternice de fericire sau de multumire ci, mai degraba, o stare neutra mai mult sau mai putin constanta. De asemenea, in unele cazuri obisnuinta duce la rutina iar aceasta poate crea frustrari persoanelor mai dinamice. Totusi, chiar si in lipsa frustrarilor, obisnuinta este lipsita de gust si culoare, ea intamplandu-se pur si simplu.
Cum recunoastem iubirea?
Iubirea, spre deosebire de obisnuinta este foarte vie si intensa emotional. De asemenea, iubirea este o premisa pentru o stare generala de bine. Chiar daca in exterior lucrurile pot parea la fel, starea interioara atunci cand iubirea este prezenta, este foarte diferita de starea emotionala atunci cand iubirea lipseste. Practic, persoanele care iubesc, in pofida rutinei se bucura mai intens de lucrurile pe care le fac impreuna si asteapta cu nerabdare (chiar daca nu mereu) sa faca activitati in doi, sa se intalneasca si sa vorbeasca.
In plus, cand doua persoane se iubesc ele se preocupa activ de binele celuilalt si incearca sa faca lucruri pentru a ii fi bine celuilalt si nu lasa relatia sa mearga inainte pur si simplu.
Citeste si Iubire adevarata vs pasiune
Text: Ioana Bors, psihoterapeut