Iubire veritabila sau indragostire?
In viata fiecaruia dintre noi exista cel putin o perioada in care ne simtim acaparati de lumea unei singure persoane care ni se pare fascinanta. Atractia fizica este atat de puternica incat avem senzatia ca lumea se invarte in jurul acelei persoane. Devenim exclusiv interesati doar de prezenta ei, uitand ca mai exista si alte aspecte sau persoane in viata noastra carora ar trebui sa le acordam atentie. Este ceea ce se cheama indragostire si ni se intampla, prima data, undeva prin adolescenta. Spun prima data deoarece vor mai urma astfel de experiente si mai tarziu, in perioada adulta si chiar la varste mai inaintate.
Perioada indragostirii scoate la suprafata cele mai ascunse slabiciuni sau vulnerabilitati ale fiintei umane cu o forta si o intensitate de necontrolat. Este vorba de acele aspecte ale personalitatii noastre care fie au fost reprimate in inconstient, fie au existat la subsolul fiintei noastre ca tendinte sau pulsiuni primare care abia asteptau un moment propice sa iasa la suprafata.
Cand emotia se consuma…
In timp, aceste fantezii generate in procesul indragostirii se evapora intr-o relatie reala, de zi cu zi. Deschiderea sufletului in fata persoanei iubite, convietuirea si rutina zilnica reduc misterul relatiei de cuplu si cresc siguranta asupra celuilalt. Toate acestea nu fac decat sa rupa vraja indragostirii si sa schimbe locul pasiunii cu cel al luciditatii. Fiecare partener realizeaza ca are o identitate proprie, cu gusturi, dorinte, preferinte, pareri si asteptari personale. Tensiunea psihologica se instaleaza prin socul generat de destramarea fericirii asociata cu senzatia de a fi indragostit, deziluziile, reprosurile si interogatiile reciproce. Ne aflam la o rascruce de drum, unde avem posibilitatea de a opta intre a merge pe drumul cel mai usor despartindu-ne de celalalt sau de a merge pe drumul cel mai greu ce presupune efort, travaliu si munca in construirea unei relatii de iubire reale si profunde.
Diferenta este mai mult decat evidenta
Experienta indragostirii apare si dispare atunci cand te astepti mai putin. Iubirea reala apare si se dezvolta. Iubirea reala se deosebeste de emotia sau de atractia sexuala prin faptul ca este efectul a ceea ce tu alegi in mod constient si responsabil. A alege sa iubesti pe cineva reprezinta doar inceputul. Apoi este esential sa trudesti pentru a intretine iubirea. Nu oricine poate experimenta iubirea adevarata. Este nevoie de maturitate interioara si de disponibilitate pentru a incuraja dezvoltarea psihologica a persoanei iubite. Aceasta inseamna a iubi responsabil sau asumat. Preocuparea pentru evolutia celui sau celei de langa tine atrage dupa sine si implinirea ta personala. Lucrul cu tine insuti este un proces anevoios care solicita timp, efort constant si disciplina. Nimeni nu sustine ca este o chestiune agreabila sau placuta, insa recompensele sunt pe masura. A fi in contact cu tine insuti, a te cunoaste si a te intelege inseamna a trai in armonie si echilibru atat cu propria persoana cat si cu ceilalti.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei