Iubire vs dependenta
Cei care nu au intalnit inca dragostea isi imagineaza cum arata ea, cum se simte si cat dureaza… Ceilalti, convinsi ca si-au gasit jumatatea, se sufoca cu demonstratii de iubire. Dar oare asta inseamna sa iubesti? Daca il cauti si ii arati, il obosesti peste masura, se simte sufocat si incorsetat intr-o relatie adictiva. Daca esti pasiva si lasi lucrurile sa decurga de la sine, nu il iubesti si esti indiferenta.
Ce ti-e si cu dragostea asta… De cele mai multe ori, iubirea adevarata este greu de recunoscut si cu atat mai mult de mentinut. Timpul este, si in acest caz, dusmanul de temut, care ne pozitioneaza relatia de cuplu, inceputa cu un amor nebun, intr-un viitor lipsit de speranta si incarcat de incertitudini. Ceea ce o transforma intr-o relatie de dependenta, unde controlul, capriciile, teama de abandon si tulburarile emotionale sunt manifestari ale unei relatii sortite esecului.
Cum recunosti o relatie dependenta?
Gelozie fara margini
O relatie serioasa este bazata pe incredere reciproca. Daca nu exista, se lucreaza la obtinerea ei. In cele din urma, daca nu se ajunge la aceleasi sentimente, relatia nu are niciun viitor. Nu poti construi o relatie alaturi de o persoana plina de frustrare, de suspiciuni si condusa de sentimentul panicii de a fi parasit sau inselat. Persoanele care sunt obisnuite sa traiasca in dependenta de celalalt, cu o atitudine autoritara si un simt al posesivitatii extrem de dezvoltat, vor ajunge pana la urma sa fie ranite.
Imposibilitatea dezvoltarii personale
Atata timp cat faci parte dintr-o relatie dependenta, eforturile de a-ti depasi conditia sunt zadarnice. Iubirea obsesiva, comportamentul controlator si atitudinea compulsiva ne blocheaza si ne impiedica sa ne autodepasim. Competitia in cuplu duce relatia catre distrugere, diminuand sansele dezvoltarii personale sau ale legaturii emotionale dintre parteneri. Santajistul emotional isi exercita doza de influenta si manipularea pentru a te determina sa renunti voit la libertatea de a alege si de a te pune in valoare, convertindu-te intr-o supusa. Desi realizezi ca te afli intr-o relatie bolnavicioasa, te lasi atrasa in capcana lui fara sa-ti mai pese de propria personalitate, de idealuri si de valoarea ta ca om, si nu in raport cu el.
Izolarea sociala
In relatiile adictive, partenerul dominat isi sacrifica dorintele, placerile, relatiile sociale si cam toate lucrurile ce tin de individualitatea lui ca si persoana, pentru a-l multumi pe celalalt. Un astfel de comportament este suficient pentru a impinge relatia de cuplu catre neimplinire, dezmagire si, in cele din urma, despartire. Trebuie sa stiti ca iubirea nu tine cont de reguli, conventii si standarde impuse, datorate fricii de a fi parasit sau de a pierde, ea se dovedeste, se castiga si se intretine. Cuplul reprezinta un intreg, iar daca partenerii se concentreaza doar pe multumirea personala (“sa faca ce zic eu”, “ce imi place mie”, “eu stiu mai bine”, “nu trebuie sa”, “este gresit asa” etc.), relatia nu va fi de durata. Nu acceptati esecul si dramatismul in viata voastra, nu asta sugereaza iubirea si implinirea unei relatii. Iubirea inseamna libertate. Sa te simti absolut liber si confortabil langa omul de langa tine!
Text: Alexandra Lupu