Izabel Gavrilă – Educator Perinatal SAMAS „Dragi mămici, e foarte important să învățăm să cerem ajutor”
O stare bună a sănătăţii celor mici începe din perioada prenatală, menţinută ulterior și consolidată în perioada copilăriei, dar și adolescenţei. Prin urmare, educația prenatală și postnatală este deosebit de importantă atât pentru mame, cât şi pentru copii, în ceea ce priveşte îngrijirea şi nutriția lor. În aceeaşi măsură aflăm că sunt din ce în ce mai implicaţi şi viitorii sau proaspeţii tătici care „au realizat că sarcina nu este o călătorie exclusiv a mamei și că pierd mult dacă nu participă”, ne spune Izabel Gavrilă – Educator Perinatal SAMAS, cu care am stat de vorbă despre ce înseamnă puericultura, şi cât este de îmbrăţişat acest curent.
Programul SAMAS este primul proiect social de anvergură națională dedicat educației perinatale. El a fost premiat în 2015 în cadrul Galei Societății Civile, unde a câștigat locul al III-lea la categoria proiectelor sociale pentru sănătate. Asociația SAMAS oferă cel mai extins program de sănătate și suport pentru mame și sugari în primele 1.000 de zile, înainte și după naștere, atunci când pot fi puse bazele unei vieți sănătoase a viitorului adult.
Ce este puericultura?
Puericultura este știința îngrijirii și creșterii copiilor, în special în primii ani de viață.
Care sunt obiectivele unui astfel de curs?
La cursul de puericultură părinții învață principii de bază pentru îngrijirea copilului mic, de la igienă, stabilirea unei rutine de îngrijire și până la asigurarea siguranței în timpul somnului. Sigur, există o parte teoretică a cursului dar, în principal, pentru a fi eficient, părinții exersează practic cele învățate, cu ajutorul unei păpuși anatomice care replică întocmai un bebeluș real. Obiectivul cursului este ca părinții să primească toate informațiile și să capete abilitățile care le vor permite să aibă încredere în ei când ajung acasă cu nou-născutul astfel încât să se bucure de copilul lor fără frică și stres.
Când este bine să se înceapă cursurile de educaţie prenatală?
Educația prenatală e bine să înceapă încă din momentul în care afli că vei avea un bebeluș. Programul SAMAS de educație prenatală este conceput în așa fel încât cursurile să adreseze toate subiectele importante din această perioadă: îngrijirea în sarcină, pregătirea perineului, nașterea normală și nașterea medicalizată, alăptarea și puericultura. Programul SAMAS de pregătire prenatală are 6 cursuri de câte 90 de minute fiecare și merge în paralel cu ședințe de pregătire fizică pentru mame, cu exerciții de yoga, streching, relaxare și respirație, foarte utile în travaliu și pentru recuperarea de după naștere.
Cât de implicaţi sunt tăticii?
Vestea bună este că bărbații au început, de câțiva ani deja, să fie din ce în ce mai implicați în pregătirea prenatală. Au realizat că sarcina nu este o călătorie exclusiv a mamei și că pierd mult dacă nu participă, inclusiv la cursurile de educație prenatală. Ne bucurăm când vedem tătici care sunt activ interesați de tot și care abia așteaptă să își țină bebelușul în brațe. Mai mult, se pare că generațiile de copii actuale, care s-au bucurat de tați dedicați rolului parental încă de la naștere, mențin o relație bună, de încredere, cu părinții inclusiv în timpul adolescenței, când altădată, relația copil-părinte se degrada. În plus, tații care participa cel puțin la cursul de puericultură primesc certificatul care le conferă 10 zile de concediu plătit, suplimentar față de cel de 5 zile acordat de stat la nașterea copilului.
Ce alte cursuri le mai oferiţi viitorilor părinţi?
Asociația SAMAS oferă cursuri pe toate subiectele esențiale viitorilor și proaspeților părinți: servicii prenatale si servicii postnatale.
Cum sunt primite astfel de cursuri de către medici? Li se recomandă femeilor însărcinate?
Asociația SAMAS are o relație foarte bună cu medicii pentru că atât noi, Educatorii Perinatali SAMAS suntem cadre medicale cât și conținutul cursurilor noastre este conceput exclusiv pe medicină bazată pe dovezi. Asta nu înseamnă că nu am întâlnit și medici care ne-au privit inițial cu rezerve în urma unor experiențe mai puțin plăcute cu tot felul de pseudo-educatori prenatali, dar care, când au văzut nivelul de profesionalism cu care ne facem meseria și mai ales rezultatele în bunăstarea mamei și bebelușului, au înțeles că le suntem parteneri în munca lor. Și da, mulți medici le recomandă gravidelor și mamelor cursurile și serviciile noastre în cele peste 20 de orașe în care avem Școala Mamei SAMAS. Puteți să găsiți pe site-ul nostru www.asociatiasamas.ro toate oraşele în care Educatorii Perinatali SAMAS vă stau la dispoziţie.
Statisticile despre alăptarea în România sunt sumbre. În acest caz, cât de important este rolul consilierului în alăptare?
Da, rata de alăptare în România încă este mică în raport cu media europeană însă, chiar și așa, să știți că ea a crescut simțitor în ultimii ani și grație muncii pe care o facem la SAMAS. Nu numai prin pregătirea cadrelor medicale ca să susțină alăptarea, prin campanii anuale, studii naționale și proiecte sociale, dar și prin faptul că Asociația SAMAS a reușit în 2017 să coalizeze cele mai importante organizații pentru sănătatea mamei și copilului ca să convingem, cu toții împreună, membrii CNA să introducă mesajul privind alăptarea pe toate canalele de radiodifuzori. De atunci, toată România a aflat că „Hrănirea exclusiv la sân a copilului, în primele 6 luni de viață, este esențială pentru o viață sănătoasă.” Aceasta este una dintre cele mai importante victorii ale Asociației SAMAS. Asta, dublată de muncă dedicată de consiliere în alăptare a fiecărei mame care ne cere ajutorul, crește, încet dar sigur, rata de alăptare în România.
3 informații esențiale pe care ar trebui să le afle viitoarea mămică înainte de marea întâlnire cu bebelușul său.
Dacă ar fi să aleg 3 sfaturi pentru a i le da unei gravide ar fi:
– Dragostea vine de la sine, restul se învață. Vino din timp la cursuri de pregătire prenatală! Te pot scuti de o grămadă de probleme.
– Ai încredere în specialiști. Ei și-au dedicat viața ca să studieze sănătatea și să dea mai departe cele mai bune sfaturi și informații pentru o viață sănătoasă.
– Relaxează-te. Bucură-te de fiecare etapă a acestei călătorii minunate. Timpul trece mai repede decât îți poți imagina…
La final, un sfat din punct de vedere al specialistului, dar şi al mamei…
Ca specialist, dar și ca mamă, pot să garantez că vei simți câteodată că e greu, că nu mai poți. E firesc, toate simțim asta. De aceea, e foarte important să învățăm să cerem ajutor. Câteodată e greu să facem asta pentru că noi știm despre noi că suntem puternice și simțim că dacă cerem ajutor ne știrbim cumva din imaginea despre noi înșine. Nu e așa. Cereți ajutor și învățați să îl primiți fără să vă simțiți vinovate. A face și a crește copii este cea mai grea și cea mai frumoasă călătorie din lume. Haideți să o parcurgem împreună.
Vă așteptăm la evenimentul nostru „La ce să te aștepți” cu Heidi Murkoff, din 2 noiembrie, de la ora 10:00, să afli de la ea tot ce vrei să știi despre sarcină și primii ani din viața copilului! Eveniment moderat de Eli Roman. Cu participarea: Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru și fondator al Spitalului Virtual pentru Copii. Mai multe detalii AICI.