Jocuri şi activităţi distractive pentru copii în casă
Zilele prelungite de autoizolare pot pune la încercare imaginația părinților de pretutindeni în ceea ce privește joaca cu copiii. Job, activități casnice, viața de familie și de cuplu, cumva se aşează, dar copiii care se plictisesc și au nevoie de puțină simulare, știu să își ceară drepturile ceva mai „vocal”.
Ce activități poți face în casă cu copiii, fără materiale speciale?
Avem în casă o paletă generoasă de obiecte care se pot transforma în jucării, dacă ne punem imaginația la contribuție:
- Scaune, canapea și cearceafuri pentru un minunat cort. Din motive necunoscute părinților, copiii adoră să își facă corturi, iar ideile lor, cu puțin ajutor din partea adulților sunt uimitoare. În cort puteți servi ceaiul, citi o carte, chiar și dormi dacă sunteți mai „aventuroși”.
- Vânătoarea de comori. Vreți să țineți copiii ocupați pentru o vreme? Ascundeți prin casă câteva gustări delicioase, spuneți-le câte sunt și…. pregătiți-vă să vă răvășească casa, dar să se și distreze de minune.
- Traseul cu obstacole. Puteți folosi scotch de hârtie pentru a pregăti un traseu prin casă. Puneți perne pe care să sară, obiecte pe care să se urce sau pe care să le ocolească. Puteți face chiar și o cursă, dacă vă mai țin puterile.
- Descrieți un obiect din casă, un obiect pe care să îl găsească destul de greu specific vârstei lui, iar cel mic trebuie să vi-l aducă. De exemplu: „Văd ceva din metal, pe care îl folosesc să fierb apa pentru ceai. Poți să mi-l aduci?”
- Concertul de oale. Scoateți toate oalele, tigăile și ibricele din dulapuri și, cu ajutorul unei linguri de lemn, începeți un concert de voie bună. Vecinii o să îi aprecieze cu siguranță.
- Implică-l în treburile casnice. Copiii adoră să ajute și să lucreze cot la cot cu adulții. Micuții pot spăla legumele sau fructele, pot aranja vesela, pot spăla vasele folosite. Pot scoate rufele din mașina de spălat sau chiar să vă ajute la întins rufele.
Și plictiseala are rolul ei…
Chiar dacă activitățile organizate sunt super amuzante și chiar necesare, și plictiseala are rolul ei pentru că îi obligă cumva pe copii să își folosească creativitatea, iar rezultatele pot fi surprinzătoare.
De câte ori în copilăria noastră ne-am jucat cu bețe și pietre sau ne-am făcut de lucru cu lucrurile uzuale din casă? Uneori petreceam ore întregi făcând „plăcinte” din noroi pentru că nu erau disponibile atât de multe jucării și nici părinții nu aveau timp să se joace cu noi, iar amintirile sunt la fel de valoroase?
Lăsați copiii să se plictisească pentru că astfel sunt obligați să își găsească noi pasiuni care, pe viitor, se pot transforma în adevărate aptitudini.
Copilul știe mai bine ce îi trebuie de la părinți
Când rămâneți fără idei, nu ezitați să îi întrebați direct pe cei mici ce jocuri sau activități mai vor să faceți. De cele mai multe ori, ei vor să facă orice, cât timp sunteți împreună.
Așezați-vă pe covor lângă ei și urmăriți-le joaca! În cel mai puțin timp, o să își dorească să vă implice și pe dumneavoastră în joaca lor, iar lucrurile vor evolua frumos.
Lăsați telefonul de-o parte, închideți monitoarele, lăsați cicăleala și pur și simplu fiți acolo, prezenți, activi și dornici. De cele mai multe ori vor doar să pornească un joc de rol, iar dacă vă lăsați ghidați de copil, veți afla multe despre el.
Farmaciştii Catena recomandă produsul RILASTIL DERMASTIL PEDIATRIC – Gel curăţare păr şi corp pentru a curăţa delicat pielea şi părul bebeluşilor şi al copiilor. Mai multe detalii despre produs găsiţi AICI.