Jocuri si activitati pentru dezvoltarea memoriei copilului
Stimularea memoriei copiilor este o etapa importanta in dezvoltarea psihica ulterioara a adultului. Conform unui articol publicat in „American Baby Magazine”, capacitatea de memorare incepe sa prinda contur inca din stadiul de bebelus, insa este o memorie specifica, de scurta durata. Pana la varsta de 3 ani, copilul nu are o arhitectura neuronala suficient de dezvoltata incat sa retina amintiri pe termen lung, insa experientele traite acum il pot influenta la nivel subconstient si ii pot crea tipare care se vor manifesta mai tarziu.
Pe de alta parte, cercetatorii de la Universitatea Emory din Statele Unite aduc argumente care sa ateste ceea ce Sigismund Freud afirmase cu multi ani inainte: existenta amneziei infantile. Cu alte cuvinte, in jurul varstei de 7 ani se produce un fenomen, denumit amnezie infantila, in urma caruia copilul isi pierde mare parte din amintirile de pana atunci, eliberandu-si oarecum memoria. Cercetatorii canadieni conduc experimentul mai departe si sustin ca inaintarea in varsta implica automat o stergere a memoriei din copilarie, astfel incat primele amintiri sunt inlocuite cu intamplari petrecute la varste tot mai mari.
De ce trebuie antrenata memoria copiilor?
Antrenarea memoriei trebuie sa inceapa inca din primii ani de viata, fiind factor esential in dezvoltarea sanatoasa a creierului, in stimularea gandirii, a inteligentei si a rationamentului adultului de mai tarziu. Memoria copiilor este uimitoare, cei mici fiind capabili sa invete mult mai rapid o limba straina in copilarie decat mai tarziu. Daca, insa, aceasta capacitate nu este dezvoltata, conform psihoneurologilor, exista riscul ca anumite parti din creier sa se atrofieze. Este esential ca parintii sa-i vorbeasca si sa-i citeasca copilului inca din primele luni de viata, iar mai tarziu sa-l antreneze cu diferite jocuri si activitati specifice dezvoltarii memoriei. De o reala importanta este si alimentatia. Imbogateste meniul copilului cu alimente bogate in acizi grasi Omega-3, vitamine din grupul B, in special acid folic, si vitamina E.
Jocuri care stimuleaza memoria
Copilul trebuie antrenat cu jocuri care sa-l puna in postura de observator. Un bun exemplu si usor de jucat este „Jocul martorilor”. Parintele modifica ordinea unor obiecte aflate in camera si apoi cere copilului sa povesteasca sau sa scrie, daca si-a dezvoltat aceasta capacitate, ceea ce a fost schimbat. „Observatorul” este un alt joc care-i determina pe cei mici sa fie atenti in jurul lor si sa-si exerseze memoria. Copilul trebuie sa priveasca atent, timp de 3 minute, persoana din fata sa si apoi sa reproduca detalii legate de vestimentatie si accesorii, culoarea hainelor, a ochilor etc. De asemenea, ii poti arata celui mic un desen complicat pentru cateva minute si apoi sa-l pui sa-l reproduca, inclusiv din punctul de vedere al culorilor. O alta varianta este sa-i descrii o imagine si cel mic sa o deseneze in urma indicatiilor tale.
Activitati care dezvolta memoria
Dincolo de numaratoarea inversa sau sarita si memorat poezii, exista o serie de activitati zilnice care-l pot antrena pe cel mic, chiar si fara sa-si dea seama. Pune-l sa povesteasca o intamplare din ziua respectiva, sa reproduca povestea pe care tocmai i-ai citit-o, sa numere masini de o anumita culoare pe strada, sa caute cu privirea un anume obiect sau o anume culoare. Toate aceste banale activitati sunt distractive pentru copil si, in plus, ii stimuleaza mult capacitatea de concentrare, de analizare, de gandire si, implicit, capacitatea de memorare. Pe de alta parte, s-a demonstrat ca exercitiile fizice dezvolta inteligenta copiilor, prin urmare joaca in aer liber sau practicarea unui sport, vor antrena puternic creierul.
Citeste si Cum comunici eficient cu copilul tau?
Text: Madalina Manole