La cât timp după menstruaţie poţi rămâne însărcinată?
Multe dintre paciente își pun întrebarea “la cât timp după menstruație pot rămâne însărcinată? “ fie că este vorba despre paciente care urmăresc obținerea unei sarcini, fie că este vorba despre paciente ce nu își dorec o sarcină și încearcă evitarea ei. Analizarea ciclurilor menstruale este importantă pentru a avea o idee generală despre cum decurg lucrurile de la o lună la alta. Este important de știut dacă menstrele sunt regulate sau nu.
În cazul unor menstre regulate, în mod normal ovulația ar trebui să aibă loc în perioda de mijloc a ciclului menstrual ( ex: pentru un ciclu menstrual de 28 de zile, ovulația ar trebui să aibă loc în jurul zilei a 14-a).
Totuși, o menstră regulată nu ne oferă certitudinea existenței și a unei ovulatii corecte. Există situații, în care, în ciuda regularităţii menstruale, ciclurile menstruale sunt anovulatorii ( ovulația nu are loc) sau ea apare mai devreme sau mai târziu decât momentul estimat.
În esență, menstruația constă în descuamarea lunară a endometrului (mucoasa care tapetează cavitatea uterină). În medie menstruația durează între trei și șapte zile. Pe sfârșitul menstruației nivelele de estrogen şi progesteron sunt în creștere, lucru ce contribuie la procesul de pregătire a ovulației și de pregătire a cavitații uterine pentru implantarea ovocitului fecundat. Astfel, cel puțin teoretic, șansele de a rămâne însărcinată în timpul menstruației sau imediat după sunt destul de mici. Totuși dacă menstruația este mai prelungită decât media sau ovulația se produce mai devreme, șansele de a rămâne însărcinată există.
Contactele sexuale regulate (de 2-3 ori pe săptămână sau chiar mai des) maximizează șansele de a rămâne însărcinată în perioada preovulatorie.
Țînând cont de faptul că spermatozoizii pot supraviețui în medie 5 zile (uneori chiar 7 zile) în mucusul cervical, contactele sexuale neprotejate ce au loc în perioada premergătoare ovulației se pot finaliza cu obținerea unei sarcini. De asemenea, dacă vorbim despre o ovulaţie precoce, există cu atât mai mult posibilitatea instalării unei sarcini.
Simptome ce anunță ovulația
Momentul ovulației este cu certitudine momentul maxim în care se poate obține sarcina. Pentru a putea depista acest moment se pot folosi kiturile de depistare a ovulației. De asemenea, există o serie de simptome și semne indirecte ce pot anunță ovulația, însă aceste nu reprezintă markeri de certitudine, întrucât pot apărea și în alte condiții, iar apariția lor nu ne garantează existența ovulației.
Printre aceste semne se regăsesc: creșterea temperaturii bazale ( cu circa 0.5 grade), modificarea consistenței mucusului cervical ( devine filant și permeabil pentru a permite ascensionare spermatozoizilor), colul uterin devine impastat, poate să apară spotting-ul ( 2-3 picături de sânge sau secreție rozată ), etc.
Durata de viață a ovocitului eliberat este mai mică decât cea a spermatozoizilor și se pare că este indicat ca fecundația să aibă loc în primele 4-6 ore de la ovulaţie. Totuşi, dacă există un contact sexual în primele 36 de ore de la eliberarea ovocitului, șansele de a rămâne însărcinată sunt destul de mari. Dacă se încearcă obținerea ueni sarcini este bine ca, în perioada periovulatorie, contactele sexuale neprotejate să fie zilnice sau la 2 zile.
După trecerea momentului ovulației șansele de obținere a unei sarcini sunt minime. Până la momentul următoarei ovulaţii, condițiile locale și hormonale nu sunt propice pentru instalarea sarcinii. Astfel, cel puțin teoretic, în perioada de dinaintea venirii menstruației șansele de instalare a unei sarcini sunt,de asemenea, scăzute.
Farmaciile Catena vă recomandă cardul Safe for You, care va oferă posibilitatea de a achiziționa produse pentru contracepție și pentru uz feminin cu până la 25% REDUCERE.