La cresa sau la bunici? Ce alegi si cum iti pregatesti copilul?
Sa duc copilul la cresa, sa angajez o bona sau sa il duc la bunici? Iata o dilema cu care se confrunta orice mama care este nevoita sa se intoarca la serviciu. Decizia pe care mama urmeaza sa o ia este dificila datorita implicatiilor psihologice pe care fiecare dintre aceste alegeri le are asupra copilului. Ideal ar fi ca prichindeii sa stea cu mama cat mai mult timp posibil, macar pana la 3 ani sau pana cand devin suficient de autonomi, reusesc sa isi gestioneze singuri emotiile si invata sa vorbeasca. Dar aceasta este o solutie de lux, pe care nu multe mame si-o permit. Brazelton, in cartea lui Nevoile esentiale ale copiilor, spunea ca integrarea copiilor in colectivitate ar trebui sa se intample dupa varsta de 3-4 ani.
Este cresa o solutie buna pentru parinti?
Unii cercetatori sunt de parere ca micutii care merg la cresa sunt mai sociabili si dezvolta mai putine probleme de comportament decat cei crescuti de bunici. Se adapteaza, ulterior, mai usor activitatilor de la gradinita. Pe de alta parte aceasta alegere trebuie sa tina seama si de temperamentul copilului. Un copil timid sau introvertit se va obisnui mai greu cu regulile stricte ale colectivitatii, spre deosebire de unul sociabil si extravert.
Printre avantajele cresei putem enumera: socializarea prin interactiunea cu cu ceilalti copii, personalul calificat, invatarea de noi aptitudini prin imitatie.
Dezavantajele cresei
Separarea copilului de parinti este foarte dificila la aceasta varsta; schimbarea mediului nu este perceputa pozitiv de catre copil; invatarea unor obiceiuri nedorite (unii dintre copii pot deveni agresivi datorita competitiei din colectivitate. Un copil atat de mic intelege destul de greu regulile impuse, nefiind dispus sa imparta jucariile. Prefera inca jocul liber si alegerea activitatilor care lui ii fac placere.
Imbolnavirile repetate reprezinta un alt aspect important de luat in calcul de catre parinti. Pana la varsta de 3 ani racelile dese nu intaresc sistemul imunitar, dimpotriva, il slabesc si aduc cu ele tulburari de somn, de alimentatie si alergii.
Poate bunica sa o inlocuiasca pe mama in perioada cand aceasta este la serviciu?
Chiar daca nimeni nu o poate inlocui pe mama, se pare ca bunica sau bona reprezinta o varianta mai avantajoasa decat cresa. In primul rand datorita raportului 1:1. Toata atentia bunicii este indreptata asupra nepotelului, iar abilitatile lui lingvistice, asa cum ne spun cercetatorii, vor fi net superioare copiilor care merg la cresa. Evident, exista riscul ca micutul nostru sa devina un „rasfatat”. Acest dezavantaj il putem elimina purtand o discutie serioasa cu bunicii si stabilind impreuna cateva reguli pe care ar fi bine sa le respecte, atat copilul cat si bunicii, in perioada cand mama lipseste de acasa. Din acest punct de vedere comunicarea cu o bona pare a fi mult mai simpla si mai clara decat cea cu bunica. Unii bunici au tendinta de a incalca regulile deoarece considera ca stiu mai bine cum se cresc copiii, doar te-au crescut si pe tine.
Cum il putem pregati pe copil pentru schimbare?
Este important ca micutul sa fie pregatit cu ceva timp inainte ca mama sa inceapa activitatea. El trebuie crescut de mic cu sentimentul ca este normala plecarea mamei de acasa pentru cateva ore, timp inlocuit cu succes de bunica sau de o bona. Fie ca il lasam cu bunica, fie ca il ducem la cresa este necesar sa vorbim cu copilul despre acest lucru. Comunicarea cu cel mic este esentiala inca dinainte a acesta sa inceapa sa vorbeasca. Acomodarea copiilor la cresa este un proces un pic mai dificil deoarece copilul iese din mediul lui sigur si cald. Inainte sa duceti copilul la cresa ar trebui sa il obisnuiti treptat cu schimbarea. La inceput faceti cativa pasi in jurul cresei, apoi intrati si va jucati in curte cu ceilalti copii, iar apoi ii faceti cunostinta cu personalul de ingrijire. Unii copii se adapteaza ma usor daca isi aduc cu ei jucaria preferata.
Text: Psiholog Dana Comanescu