Legarea trompelor uterine – ce riscuri prezinta?
Trompele uterine fac parte din anexele uterului alaturi de ovare si ligamentele uterului. Sunt doua conducte musculo-membranoase care au rolul de a capta ovulul expulzat de catre ovar si de a-l directiona catre uter. Sterilizarea chirurgicala la femei consta in intreruperea continuitatii acestor conducte prin ligatura, taierea, electrocoagularea sau cliparea trompelor uterine si este o metoda contraceptiva definitiva si ireversibila. Fiind o interventie chirurgicala necesita internare, iar durata recuperarii este de 5-10 zile, dar se poate prelungi in cazul aparitiei de complicatii ( rare).
Decizia de efectuare a sterilizarii chirurgicale trebuie luata dupa ce medicul dumneavostra ginecolog v-a explicat toate implicatiile ce revin acestei proceduri. Necesita in prealabil acordul scris al pacientei, acesta fiind consemnat in foaia de observatie clinica generala. Aceasta procedura nu implica manevre asupra uterului, asadar menstruatiile nu sunt afectate, de asemenea neafectand echilibrul hormonal si nici libidoul.
Riscurile legarii trompelor
Riscurile legarii trompelor uterine pot fi de doua tipuri, in functie de perioada de aparitie a acestora: imediate si tardive.
Complicatiile imediate:
-
Ligatura trompelor uterine reprezinta o interventie chirurgicala care necesita o anestezie ceea ce implica riscurile asociate oricarei anestezii.
-
Complicatii ca sangerare, afectarea organelor pelvine, infectii; acestea sunt rare, dar posibile.
-
Risc de esec: in cele mai multe cazuri esecul se datoreaza unei erori de tehnica chirurgicala, mai rare sunt cazurile in care se produce repermeabilizarea trompelor sau se formeaza o fistula ( mai comune in cazul cliparii sau a unei coagulari insuficiente). Totusi, o repermeabilizare la mai mult de un an postinterventional este putin probabil sa apara din cauza unei erori de tehnica.
Complicatiile tardive:
-
Risc de aparitie a unei sarcini extrauterine. Aparitia semnelor de sarcina sau intarzierea menstruatiei trebuie investigate de catre medicul dumneavoastra ginecolog.
Indicatii post-sterilizare:
-
Legarea trompelor uterine este o metoda contraceptiva definitiva si ireversibila; este dedicata cuplurilor care nu-si mai doresc copii. Asigurati-va ca luati aceasta decizie dupa ce v-ati consultat cu partenerul de viata!
-
Este un act chirurgical care prezinta anumite riscuri pe termen scurt si lung.
-
Nu va protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.
-
Nu afecteaza libidoul si nici echilibrul hormonal.
-
Este o metoda sigura, eficienta imediat post-procedural.
Citeste si Sarcina dupa legarea trompelor
Text: Alexandra Lupu
Consultant: Dr Pasare Maria Cristina, medic rezident obstetrica-ginecologie