Legătura dintre fertilitate și stilul alimentar
Fertilitatea cuplului este un domeniu complex, cu implicații medicale, emoționale, psihologice, dar și stil de viață. Alimentația în perioada de pregătire pentru sarcină reprezintă o provocare pentru viitorii părinți. Nutriționiști de renume au studiat impactul alimentației asupra fertilității, ajungând la concluzia că unele alimente au un rol favorabil.
Acest stil de alimentație exclude prezența unor alimente sau băuturi cu efect nociv asupra șanselor de concepție. Zahărul, îndulcitorii artificiali, prăjiturile, bomboanele, ciocolată, băuturile carbogazoase și mai ales cele dulci, alimentele modificate genetic ar trebui evitate. Există încă controverse privind cafeaua, compromisul fiind că, o porție mică dimineață nu ar fi nocivă. Alte alimente pe care viitoarea mămică ar trebui să le evite sunt: preparatele congelate, produsele de patiserie, margarina, cartofii prăjiți, chipsurile, pizza, supele instant, pastele, sosurile și rântaşurile.
Fertilitatea este afectată de consumul de alcool. Chiar şi dozele mici sunt nocive atât pentru partenerul masculin, cât și pentru partenerul feminin. Șansele de concepție scad, de asemenea cele de a naște un copil sănătos. Avorturile sunt mai frecvente la consumatoarele de alcool, iar greutatea la naștere, mai mică. De asemenea, alcoolul are un efect devastator asupra calității spermatozoizilor. Un cuplu trebuie să urmărească obținerea unei sarcini sănătoase, să aibă o perioada de graviditate fără complicații, să aibă o naștere fără afectarea fătului, apoi să aibă un copil sănătos. Toate aceste deziderate se pot obține printr-un regim de viață și alimentație adecvate, fără alcool și tutun, cu principii alimentare naturale, cât mai puțin procesate, cu un regim de mișcare zilnică.
Alimente indicate în problemele de fertilitate
Legumele proaspete, fructele proaspete, ambele consumate ca atare sau sub formă lichidă, alimentele bogate în acizi grași esențiali, nucile, semințele, fasolea roșie boabe, broccoli, conopida nu ar trebui să lipsească din meniul unei viitoare mămici. Același stil de alimentație se recomandă și pentru partener, fertilitatea implicând ambele persoane.
Fertilitatea și surplusul de greutate
Surplusul de greutate modifică negativ metabolismele, cum ar fi cel lipidic și glucidic. Influența acestor modificări se răsfrânge asupra calității ovocitelor și a endometrului, două componente cu rol esențial în fertilitatea feminină. S-a constatat că o reducere a greutății corporale în exces se însoțește de ovulaţii calitativ superioare și de creșterea șanselor de concepție. La partenerul masculin, creșterea în greutate peste limitele fiziologice poate afecta calitatea spermei.
Suplimente nutritive recomandate pentru îmbunătățirea șanselor de a avea un copil
Antioxidanții sunt recomandați tocmai pentru a reduce efectele negative ale poluării, alimentației necorespunzătoare și ale stilului de viață alert. De asemenea, suplimentarea cu calciu și vitamina D este benefică în această perioadă. Fitoestrogenii pot fi recomandați pe o perioadă scurtă, rolul lor fiind de a „curăţa” organismul de toxinele acumulate la acest nivel (se numesc xenoestrogeni și afectează negativ dezvoltarea endometrială și foliculară). Suplimentele de fier nu sunt recomandate decât în cazul unui deficit major. Pentru bărbați, suplimentarea cu zinc, seleniu, magneziu, arginină, carnosin și vitamine pe termen scurt poate îmbunătăți calitatea spermatozoizilor.
Farmaciştii Catena recomandă Calciu cu Vitamina D de la Naturalis, supliment alimentar pentru susținerea fertilității. Mai multe detalii despre produs găsiţi AICI.