Legătura minte-corp. Poate mintea să vindece trupul?
Este binecunoscut faptul, că mintea poate provoca simptome fizice. De exemplu, atunci când ne temem, suntem furioși, sau ne îngrijorează ceva, putem dezvolta: ritm cardiac rapid, palpitații cardiace, senzație de greață, vomă, tremurat, transpirație, gură uscată, dureri în piept, dureri de cap, nod în stomac, respirație rapidă etc. Aceste simptome fizice se datorează activității impulsurilor nervoase trimise de la creier către diferite părți ale corpului și eliberării adrenalinei în sânge atunci când suntem nerăbdători. Există de asemenea studii medicale asupra capacității creierului de a afecta anumite celule ale sistemului imunitar, care este implicat în diferite boli fizice.
Tulburările psiho-somatice implică atât mintea cât și corpul. Stresul și anxietatea sunt considerate ca predispozante pentru apariția sau agravarea unor boli fizice. Modul în care reacționăm la boli și cum facem față bolii variază foarte mult de la persoană la persoană. Erupția de psoriazis nu deranjează foarte mult pe unii oameni, însă pe alții, aceeași erupție de aceleași dimensiuni îi poate face să se simtă deprimați și mai bolnavi decât sunt. Bolile psihosomatice sunt acele boli fizice care se presupun că sunt cauzate sau agravate de factori mentali.
Puterea gândului pozitiv și atitudinea pozitivă sunt puteri vindecătoare?
În prezent nu mai există dubii asupra efectelor pozitive pe care le are asupra sănătății, un management eficient al stresului bazat pe o gândire pozitivă. Studii de specialitate pe bolnavi cronici, au arătat că cei care care au sperat la vindecare, au fost optimişti, veseli, relaxați și au acceptat situația în care se aflau au avut șanse crescute de a se însănătoși față de cei care erau mereu copleșiți de gânduri negre, pesimism, tensiune, încordare fizică și mentală. Gestionarea eficientă a stresului este asociată cu multe beneficii pentru sănătate.
A vedea partea plină a paharului reflectă o perspectivă sănătoasă asupra vieții
Gândirea pozitivă nu înseamnă că ținem capul în nisip și ignorăm situațiile mai puțin plăcute ale vieții, ci înseamnă că avem capacitatea de a aborda neplăcerea într-un mod mai pozitiv și mai productiv. Alegem să credem că cel mai bun lucru se va întâmpla, nu cel mai rău…şamd. Pentru cei ce au tendința spre pesimism, o veste bună….
Abilitățile de gândire pozitivă se pot învăța!
Formarea unei gandiri pozitive începe de multe ori prin identificarea gândurilor automate și a convingerilor eronate. Unele gânduri provin de la raţiune, logică, altele sunt iraţionale cauzate de lipsa de informații, emoții, prejudecăți etc. Dacă gândurile care vă trec prin cap sunt în mare parte negative, perspectiva asupra vieții este mai probabil pesimistă. Albert Ellis, fondatorul terapiei REBT (terapia rațional-emotivă), susține că, gândurile, interpretările noastre, nu ceea ce ni se întâmplă cu adevărat, sunt cauza emoțiilor pozitive sau negative. „Propriile păreri absurde, iraționale, fac oamenii să devină anxioși, depresivi, masochiști, furioși, sau își plâng de milă despre orice. Dialogul interior determina reacțiile personale în diverse situații. Tulburările psihice de bază sunt cauzate de modul nostru iraţional de gândire, exprimat în declarațiile iraţionale pe care le facem față de noi înşine.”
Dacă un prim pas în formarea unei gândiri pozitive ar fi identificarea acestor gânduri iraționale, sau gândurilor automate, următorul pas este schimbarea modului de a gândi.
Forme de gândire negativă
Tendinţa de a filtra evenimentele pozitive și a te focusa pe cele negative: După o zi încărcată la serviciu în care ați finalizat toate sarcinile și ați primit complimentari pentru că ați făcut o treaba complicată și amănunțită, seară când ajungeți acasă vă concentrați numai asupra planului de a face cât mai multe sarcini și uitați de complimentele pe care le-ați primit și care v-ar aduce relaxare, motivație și stare de bine, dacă v-ați gândi la ele.
Tendința de a raporta evenimentele la modul personal. Dacă o petrecere pe care ați planificat-o va fi anulată deoarece prietenii vă anunță că nu pot veni, rămâneți cu gândul că schimbarea de plan a prietenilor este pentru că nu au vrut să fie în jurul dumneavoastră, pentru că sunteți o persoană dizgrațioasă, sau pentru că nu știți să îi faceți să se simtă bine….
Tendinţa de a anticipa automat ce este mai rău. Dacă mergeți cu avionul și vi se cere să montați centura de siguranță, gândul automat că avionul se va prăbuși nu vă mai da pace.
Tendinţa de a vedea totul în alb sau negru. Dacă nu ai fost la înălțime la un interviu, interpretezi că ești un eșec total și că nu are niciun rost să mai participi la interviuri pentru că rezultatele vor fi la fel.
Cum transformăm gândirea negativă în gândire pozitivă?
Procesul este unul simplu, dar care necesită timp și practică. Dacă aveți tendința de a avea o perspectivă negativă, nu vă așteptați să deveniți optimist peste noapte, pentru că și acest lucru vă poate crea stres. Așteptările nerealiste induc stres. Urmând mai multe exerciții, practicând limbajul interior cu regulile gândirii pozitive, în timp limbajul interior va conține mai puțină autocritică și mai multă acceptare de sine, sau vă veți forma un stil de a gândi mult mai adaptativ. De asemenea, puteți deveni mai puțin critic față de lumea din jurul vostru. Această abilitate poate contribui la beneficii asupra sănătății pe care le are în mod considerabil gândirea pozitivă. Teoriile și studiile de specialitate arată că un mod de gândire bazat pe perspective pozitive, permite oamenilor să facă față mai bine situațiilor stresante, ceea ce reduce efectele dăunătoare ale stresului asupra sănătății corpului. Se crede de asemenea că oamenii pozitivi și optimiști tind să trăiască un stil de viață mai sănătos, au o activitate fizică mai mare, o dietă mai sănătoasă, nu fumează și nu beau alcool în exces etc.
Beneficiile gândirii pozitive:
- creşterea duratei de viață
- rate scăzute ale depresiei
- scăderea anxietății
- rezistența crescută la factori de stres și frustrare
- mai bună sănătate cardiovasculară și un risc redus de deces din cauza bolilor cardiovasculare etc.
Dacă doriți să deveniți mai optimiști și să vă angajați într-o gândire mai pozitivă este necesar să vă aplecați mai întâi spre o evaluare a modului în care gândiți anumite situații de viață, să identificați zonele pe care le gândiți de obicei în mod negativ, să descoperiți gândurile principale negative și să încercați să le transformați sau să le dați o nouă abordare, să alegeți o perspectivă pozitivă.
Dacă un gând negativ persistă în mintea dumneavoastră, evaluați-l rațional și răspundeți cu afirmații despre ceea ce ar fi bun pentru dumneavoastră. Rotiți situația spre partea pozitivă pentru a ieși din acea zona negativă. Iată un exemplu de răsturnare pozitivă a gândirii:
Dacă gândul Nu am mai făcut niciodată asta…îți creează anxietate, neîncredere în reușită și îți blochează acțiunile iar tu îți dorești să continui, este necesar să abordezi partea pozitivă a lui. Cum? Reformulează în mod pozitiv, gândul negativ. Rostește rezultatul: Este o oportunitate de a învăța ceva nou…
Vei observa blocaje ale acțiunilor tale, neîncredere, stres, frustrare și atunci când rămâi ancorat în gânduri de felul următor:
E prea complicat….
Nu am resurse….
Sunt prea leneș să termin asta….
Nu există nicio soluție….
E o schimbare prea radicală…
Nimeni nu mă bagă în seama….
Nu voi reuși, pentru că nu mă pricep la asta….
Citeşte şi Gandirea pozitivă, un mod de viaţă