Legenda lui Moş Crăciun
Imaginea lui Moș Crăciun este una arhetipală − un moș bătrân, foarte prietenos, cu barba sură, îmbrăcat într-o mantie roşie, care colindă de sute de ani sau chiar mai mult prin toate casele celor care au făcut fapte bune de-a lungul anului, aducându-le cadouri, vizita lui fiind o binecuvântare pentru toți copiii. Moș Crăciun vine de la Polul Nord, iar trăsura lui plină de cadouri este trasă de reni; astfel, imaginea iernii este completată cu imaginea lui Moș Crăciun. Ziua lui de naştere este sărbătorită la solstițiul de iarnă, iar reînvierea lui este celebrată odată cu nașterea lui Isus Hristos, această ciclicitate a reînvierii sugerând întinerire, energie și prosperitate pentru cei care urmează obiceiurile de Moș Crăciun. În trecut, când nu existau atâtea jucării, Moșul aducea dulciuri, păpuși din lemn sau de lut, hăinuțe pentru copii, manuale sau cărți de povești, însă, în prezent, vedem cum Moșul își „actualizează” sacii cu cadouri, chiar cu tablete sau smartphone-uri de ultima generație, bijuterii sau alte lucruri scumpe.
Arhetip și tendințe moderne care-l încadrează pe Moș Crăciun
Nu putem cataloga negativ această tendință, însă putem măcar să intervenim critic, supunând atenției această tendință de a submina simbolicul prin opulență. Ne întrebăm: dacă cadourile Moșului din acest an presupun costuri înalte, reînvierea din anul ce va să vină ce va mai aduce cu sine?
Casa lui Moș Crăciun este la Polul Nord, unde zăpada este permanentă, de aceea, asocierea albului zăpezii cu puritatea sufletului de copil și nașterea lui Isus Hristos ține iarăși de simbolistică. Sania trasă de reni care pot zbura și Moșul ce poate intra pe hornul casei noaptea când copiii dorm, pentru a lăsa cadourile, completează această imagine transmisă din generație în generație, care împlinește bucuria celor mici de a găsi sub pomul de iarnă cadourile lăsate de Moș. Dar, în zilele noastre, acest mister a fost treptat dezvăluit și îmbracă diferite forme, Moșul poate veni la grădiniță, la mall sau îl putem întâlni pe stradă, bucuria cadourilor fiind cea care guvernează spiritul Crăciunului.
Darurile sunt simboluri care au rămas vii și amintesc de cele pe care le aduceau magii în staulul unde a fost născut Isus Hristos, iar cântecele, care marchează bucuria nașterii lui Isus, au prins contur sub forma colindelor de Crăciun.
Scrisoarea adresată lui Moș Crăciun este un alt obicei care se păstrează de-a lungul generațiilor, prin aceasta copiii împărtășindu-și dorințele Moșului. De obicei, dorințele includ jucării pe care copiii le cer pentru că au fost cuminți și buni. Scrisoarea mai cuprinde și cerințe de daruri pentru alte persoane, părinți, prieteni sau copii nevoiași. Este cumva o dovadă a împărtășirii stării de bine cu ceilalți, a bucuriei de a ajuta și de a fi alături de alte suflete.
Sărbătoarea Crăciunului este respinsă de alte religii sau culte, însă, în prezent, este simțită și percepută de o populație imensă din diferite țări ca o ocazie de a deveni mai bun, de a avea o preocupare pentru cauze sociale, de a te educa în spiritul Crăciunului, de a împlini dorințele copiilor, de a crea bucurie, a fi cald și protector, de a-i înțelege pe ceilalți – cum am văzut mai sus – împărțind daruri și de a te apleca spre dorințele celor din jur. Odată cu această sărbătoare, au luat amploare campanii de ajutorare, organizate de instituții publice sau private, donații în beneficiul copiilor defavorizați, colindele și pomul de Crăciun îmbrăcând, totodată, spiritul acestei sărbători și ducându-l mai departe spre generațiile următoare.